timon120777 21.09.2011 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Tylko szary pył to pozazdrościć na moim bobrku troszkę małych spieków się znajdzie - jak już zacznę sezon grzewczy to wkleję jakąś fotkę jak to wygląda. Na razie przepaliłem wczoraj wieczorem w kominku polanami gruszki i wystarczy. ja miałem w niedzielę odpalić kominek zamiast pieca i to zrobiłem ale przykra niespodzianka z jego strony nastąpiła i musiałem wygasić. ze starości połączenie rura-komin sie rozszczelniło i wszystkie śmieci które w lato do komina wpadły wysypywać mi się rozżarzone na podłogę zaczęły. była więc zabawa z uszczelnaniem i postanowiłem "bestię" odpalić. i tak wygląda wnętrze po paleniu od 19 września od 18ej. dodatkowo dodam iż nie jestem świadom do końca pochodzenia groszku i nabyłem celem testów trochę owsa i będę mieszał by obniżyć spiekalność ale to co widać to tylko eko bez dodatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.09.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 ja miałem w niedzielę odpalić kominek zamiast pieca i to zrobiłem ale przykra niespodzianka z jego strony nastąpiła i musiałem wygasić. ze starości połączenie rura-komin sie rozszczelniło i wszystkie śmieci które w lato do komina wpadły wysypywać mi się rozżarzone na podłogę zaczęły. była więc zabawa z uszczelnaniem i postanowiłem "bestię" odpalić. i tak wygląda wnętrze po paleniu od 19 września od 18ej. dodatkowo dodam iż nie jestem świadom do końca pochodzenia groszku i nabyłem celem testów trochę owsa i będę mieszał by obniżyć spiekalność ale to co widać to tylko eko bez dodatków [ATTACH=CONFIG]75767[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]75768[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]75769[/ATTACH] jak tak będziesz palił to niedługo żeliwnego ślimaka upalisz, albo cały ten palnik ci odpadnie. Weź sobie do serca to co mówiłem o kopcu podczas palenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 21.09.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 jak tak będziesz palił to niedługo żeliwnego ślimaka upalisz, albo cały ten palnik ci odpadnie. .... Vld masz sokoli wzrok. Oczywiście miałem na myśli Twoją spostrzegawczość i interpretacje zjawisk związanych z kotłami. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.09.2011 02:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 jak tak będziesz palił to niedługo żeliwnego ślimaka upalisz, albo cały ten palnik ci odpadnie. Weź sobie do serca to co mówiłem o kopcu podczas palenia. Pozdrawiam Rozumiem że o wysokość kopca Ci chodzi że mało i stąd problem być może???? popraw mnie jeśli się mylę. Niestety przy tak małym odbiorze ciepła jaki jest teraz jest z tym problem, dlatego zwiększyłem ilość opału podawaną w okresie podtrzymania żeby minimalizować opadanie żaru w kierunku ślimaka. jeśli uważasz że to jeszcze mało - pisz chętnie posłucham rad osoby bardziej niż ja dświadczonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.09.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Rozumiem że o wysokość kopca Ci chodzi że mało i stąd problem być może???? popraw mnie jeśli się mylę. Niestety przy tak małym odbiorze ciepła jaki jest teraz jest z tym problem, dlatego zwiększyłem ilość opału podawaną w okresie podtrzymania żeby minimalizować opadanie żaru w kierunku ślimaka. jeśli uważasz że to jeszcze mało - pisz chętnie posłucham rad osoby bardziej niż ja dświadczonej chodzi o kolor palnika, jest wyraźnie przegrzany, gdyby był stalowy ślimak już byś miał upaloną końcówkę i warstwy nagaru w koanie zrywające zawleczki. jak jest mały odbiór ciepła to nie zwiększa się podawania opału a tym samym moc kotła tylko zmniejsza się ilość powietrza. Zrób tak, zbadaj ile kg poda ci palnik w ciągu 1 min pracy ciągłej podawania, z tego wylicz sobie czas podawania i przerwy tak by w pracy ciągłej palnika (podczas palenia) zsumowana ilość podanego paliwa w ciągu 1h wynosiła 1-1,3 kg. To zależy jak nisko ten twój palnik potrafi zejść z mocą, musisz to zbadać sam aż do granicy dymienia. I do tego podawania masz dobrać nadmuch tak by żar przynajmniej był równo z talerzem palnika. Będą to min obroty i być może w 80% zasłonięta dmuchawa. Informuj o postępach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.09.2011 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 kolor pozostał po przegrzaniu palnika zaraz na początku użytkowania w pierwszym sezonie. byłem wtedy zupełnie zielonym "palaczem":sick: instalator podłączył kocioł włączył guzik i tyle go widziałem. wiem teraz że miał o tych piecach takie samo pojęcie jak ja czli wtedy zerowe. - hydraulik z polecenia:confused:teraz wiem odrobinę więcej i pilnuję by nie było takich numerów już. Dzięki za wskazówki. Biorę się zatem do badań i mierzenia i zobaczymy co wyjdzie z tego:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.10.2011 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Pora ożywić wątek bo mi gdzieś opadł słupek rtęci na termometrze za oknem czyli chyba zima idzie:welcome: ja sam niestety nie mogę się wypowiedzieć gdyż nowo zainstalowany sterownik po wiedział że ma mnie w ...... regulator obrotów dmuchawy się skończył zanim się zaczął :bash:i czekam na przesyłkę z kolejnym egzemplarzem:confused:. swoją drogą pochwała dla serwisu za szybką i zdecydowaną reakcję- powiedziałem jakie objawy a Pan od razu adres proszę wyślemy drugi a uszkodzony po podłaczeniu nowego prosimy odesłać :lol: lubię kiedy serwis jest dla klienta a nie odwraca się do niego wiadoma częścią ciała Pozostaje mi zatem czekać na opinie i rady innych zainteresowanych tematem a odezwę się jak wszystko wróci do normy u "mojej pomarańczowej bestii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.10.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 E-S ma servis na najwyższym europejskim poziomie- to jest znane w tej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.10.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 E-S ma servis na najwyższym europejskim poziomie- to jest znane w tej firmie. to wazeliniarstwo to jest w jakiś sposób odpłatne, czy tak z przyzwyczajenia za free robisz? Skąd wiesz, że dzwonił do E-S? A może, to nie istotne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.10.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Oooo widzisz... wazeliniarstwo jest całkowicie za free.. dzwoniłem do E -S co prawda w innej sprawie, ale tak na marginesie umiem równiez czytac i NIE SPOTKAŁEM we wszytkich watkach jakie są na forum dotyczącym ogrzewania zeby ktoś z E-S zostawił uzytkownika samemu sobie ZAWSZE firma udziela pomocy -czego nie mozna powiedzieć o innych firmach... a co? Vid żałujesz że nie masz ich stera??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.10.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Oooo widzisz... wazeliniarstwo jest całkowicie za free.. dzwoniłem do E -S co prawda w innej sprawie, ale tak na marginesie umiem równiez czytac i NIE SPOTKAŁEM we wszytkich watkach jakie są na forum dotyczącym ogrzewania zeby ktoś z E-S zostawił uzytkownika samemu sobie ZAWSZE firma udziela pomocy -czego nie mozna powiedzieć o innych firmach... a co? Vid żałujesz że nie masz ich stera??? nie żałuje, próbuje ci tylko zawrócić uwagę, że kolega ma sterownik ST 37 firmy TECH refleksja ...!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.10.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 NO to i bardzo dobrze że firma tech zaaregowała w ten sposób, to równiez swiadaczy o profesjonalizmie tej firmy, wiecej takich firm i FM bedzie zbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 wiecej takich firm i FM bedzie zbędne I co będziemy wtedy robić całymi wieczorami ? A tu jeszcze na dodatek zima się zbliża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.10.2011 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Koledzy nie kłóćmy się tylko cieszmy że mamy takie serwisy a nie jakieś łopaty zgarniające niezadowolonych klientów na koniec kolejki spowrotem. Dzięki temu możemy robić to właśnie czyli wy radzić innym a Ci mniej doświadczeni jak ja czerpać doświadczenie z waszej znajomości tematu. Piotrek42 Ty masz eCoala wnioskuję więc nie musisz zasuwać do piwnicy żeby sprawdzić jak Twoja bestia pracuje, ja z racji tego że mam zwykły dwustanowy to niestety nie mam takiego komfortu ale też chcę wiecej czasu niż w kotłowni spędzać w części bardziej mieszkalnej mojego domku. Dobry serwis to również szansa dla mnie ze tak będzie i nie myślę już nawet tylko o sterowniku ale również o kociołku. Nikt nie lubi jak mu coś "pierdnie" i czekać musi kilka-naście czasem dni bo "serwismen" ma "kupę" roboty -czytaj nie chce mu się. Dlatego należy chwalić tych co dobrzy i wyrywać chwasty żeby był czas pisać na FM i pić ...........(każdy wstawi to co lubi) pozdrawiam licząc na mnóstwo dobrych rad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.10.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 timon120777 ja nie mam ecoala... ja mam zwykły sterownik dwustanowy BRULI ale sterowany przez net albo fona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 A widzisz Bruli mógłbym Ci wyregulować przez neta nie widząc nawet twojego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.10.2011 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Piotrek42 o widzisz jak niewielka moja wiedza jest:jawdrop:ja nie wiem czy mojego TECHA można przez internet i chyba nawet jest mi to obojętne, wystarczy to co jest i tak jak jest a najważniejsze żeby działało. jak umrze moja "pomarańczowa bestia" to wtedy kupię kociołek z odpowiednim sterowaniem. na razie chodzi o to żeby tacy jak ja mający 2 stanowe mogli je prowadzić najlepiej jak na to pozwala ich oraz kotłów konstrukcja. mój nowy sterownik już do mnie jedzie i niestety wszystko co siędzieje w tej chwili w moim kotle nie warte jest opisania bo dmuchawa albo ledwo się kręci albo szaleje więc jakiekolwiek wyniki nie będą miarodajne i nigdzie nikogo nie zaprowadzą. cieszę się że nie jest zimno bo mógłby kocioł nie dać rady bez powietrza się odpowiednio rozgrzać do zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.10.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Najważniejsze zeby Tobie to chodziło i byłbyś zadowolony (czytaj miał ciepła wode i w domku było cieplutko) a jakby przy tym jeszcze mało eko spalał to juz całkiem miodzio.... reszta to odczucia subiektywne.....było na forum kiedys takie powiedzenie... co jest dobre....darase je chyba pamieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.10.2011 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 no właśnie próbuję stan takowy osiągnąć czyli dobra praca i w miarę możliwości możliwie mało zuzytego eko. niestety muszę czekać żeby sprawdzić dokonane przeróbki pod kątem ich efektywności i dopiero będę zdobywał wiedzę i doświadczenie. zobaczymy jak dostanę nowy sterownik co moje zmiany dały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.10.2011 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Czekając na nowy sterownik zadam pytanie z zakresu efektywności oraz sprawnosci: zamontowałem sobie na czopuchu termometr wskazujący w zakresie 0-250stC. podczas nierównej niestety pracy dmuchawy temperatura spalin podczas pracy dochodziła do około 200-210stC. naczytałem się jednak o dobroczynnym działaniu zawirowywaczy spalin i sobie takowe skonstruowałem i umieściłem po dwa w każdym z pionowych kanałów. Jakież było moje zdziwienie gdy temperatura spadła o 50stC pomimo braku ingerencji w ustawienia. w załączeniu zdjęcie z zaznaczonym miejscem montażu czy to możliwe że aż taki spadek czy raczej kłamie termometr??? czy i o ile mogła się dzięki temu poprawić sprawność kociołka???? nie proszę tu o konkretne liczby ale raczej o stwierdzenie czy tak i jeśli to czy są to zmiany znaczące czy raczej niewielkie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts