Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Termo-eco 19KW Stąporków+ Palnik brucer + sterownik dwustanowy

timon120777

Recommended Posts

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pół cm od dołu nałóż silikon.Mam klienta na brucerze i nie uszczelniał nic,popiół malina.

Rozmawialem z serwisem ze Stąporkowa. Gośc zalecał jedynie uszczelnienie mniejszego obwodu. Pytalem go też o deflektor do mojego kotla aqua duo, z rusztem wodnym, wg niego nic nie należy podwieszac, m.inn z braku miejsca, rzeczywiscie probowalem tam podwiesić tarcze hamulcową i poległem. Jedynie zalecał polożenie cegly szamotowej na ruszcie. Koniec końcow zasilikonowalem wszystko co sie dało i na ruszt wsadzilem tarczę.

na forum "infoogrzewanie" jest wątek o tym kociołku

chłopaki opisują tam jak poradzili sobie z montażem deflektora, jest o uszczelnianiu palnika i nastawach

możesz też tam zajrzeć i poczytać

Po uszczelnieniu widac istotna zmianę, żarzy się rownomiernie, potrzeba też mniej mocy wentylatora. Zobaczymy co bedzie dalej.

na forum "infoogrzewanie" jest wątek o tym kociołku

chłopaki opisują tam jak poradzili sobie z montażem deflektora, jest o uszczelnianiu palnika i nastawach

możesz też tam zajrzeć i poczytać[/quote

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/10360-termo-aqua-duo-20-kw/page-2

Jeśli to ten watek to niestety umarł przedwcześnie.

timon zrobiłem jak podpowiedziałeś wentylator ledwo chodził nawet jak zwiekszałem nadmuch do 70 %

narazie ustawiłem maksymalne na 80 a minimalne na 10 ,nadmuch w trybie normalnym w tej chwili 32 % siła wydaje sie jak przedtem ale jest w piecu więcej ciemnej szadzy j jakby było za mało tlenu ale jak ustawie wiecej robi sie huragan

na odległość nie potrafię ocenić poprawności parametrów ale już wiesz gdzie zmieniać

jeśli robi się huragan to obnizaj delikatnie maksymalne obroty w serwisowym a potem koryguj w menu głównym

jeśli dla pierwszej mocy było za słabo a dla 80% jest zbyt mocno to wstrzelisz się gdzieś po środku

możesz tez spróbować dac dół nadmuchu na totalne minimum tylko obserwuj wentylator czy wtedy nie buczy podczas pracy- to bedzie oznaczać że zbyt nisko zszedłeś z minimalnymi obrotami i trzeba podnieść

Po uszczelnieniu widac istotna zmianę, żarzy się rownomiernie, potrzeba też mniej mocy wentylatora. Zobaczymy co bedzie dalej.

Jako, że słonce świeci mocno, kolektory grzeją cwu, zmienilem ustawienie pomp z pracy równoległej na tylko ogrzewanie co. Do tej pory kocioł grzał do temperatury pokojowej ustawionej na regulatorze pokojowym, po osiagnięciu tejże temperatury wylaczal pompę przed wymiennikiem, pompe na grzejniki i pompe na podlogowkę i dobijał do temperatury zadanej na kotle, 55 stopni. A teraz, pomimo, że temperatura pokojowa była wyższa od nastawionej, wlaczył pompy i puścil ciepło na układ. To jestem w stanie zrozumieć, zmiana ustawień mogła to spowodować. Ale teraz spadla temperatura na kotle do 35 stopni a kocioł nie chce dobić do ustawionej 55 stopni tylko stoi w podtrzymaniu. Czyżby sterownik St48 na kotle Aquaduo Staporków się zbiesił????

Jako, że słonce świeci mocno, kolektory grzeją cwu, zmienilem ustawienie pomp z pracy równoległej na tylko ogrzewanie co. Do tej pory kocioł grzał do temperatury pokojowej ustawionej na regulatorze pokojowym, po osiagnięciu tejże temperatury wylaczal pompę przed wymiennikiem, pompe na grzejniki i pompe na podlogowkę i dobijał do temperatury zadanej na kotle, 55 stopni. A teraz, pomimo, że temperatura pokojowa była wyższa od nastawionej, wlaczył pompy i puścil ciepło na układ. To jestem w stanie zrozumieć, zmiana ustawień mogła to spowodować. Ale teraz spadla temperatura na kotle do 35 stopni a kocioł nie chce dobić do ustawionej 55 stopni tylko stoi w podtrzymaniu. Czyżby sterownik St48 na kotle Aquaduo Staporków się zbiesił????

Mam jeszcze pytanie. Pale rosyjskim ekogroszkiem, ekojet. Tworzy się sporo takiego popcornu, niedopałów czy twardej szlaki jest mało. Po uszczelnieniu palnika, brucer, obniżylem nadmuch do 1 procenta, ledwo wieje a popcorn tworzy sie dalej. Klapka na wentylatorze też prawie przyslania wszystko. Przy tak małym nadmuchu tworzy się też sporo sadzy w środku kotła. Komin podczas pracy jest ciepły, spokojnie go dotykam. Kombinuję z przerwą podczas trybu pracy ale zwiekszanie przerwy powoduje zapadanie kopczyka. Gdzieś doczytałem o cegle szamotowej polożonej na końcu palnika.

Coś mi się wydaje, że z tym popcornem musze sie pogodzić.

obniżyłeś nadmuch w fazie pracy czy w menu serwisowym do 1%?

wrzuć fotki tego co na palniku po tych zmianach

Fotki wrzucę jak troche napełni sie popielnik, dziś go czysciłem.

Nadmuch obniżylem w menu sterownika. Prawde powiedziawszy jest niewielka rożnica między nastawą 1% a np. 6%(subiektywne odczucie). Dlaczego tak jest przeczytalem na wcześniejszych stronach.

1% to bardzo nisko- myślę że powinieneś skorygować ustawienia serwisowe- chyba że taki nadmuch wystarczy na cały sezon i nie będzie trzeba korygować w dół np

No niestety, sporo smoły na sciankach, podnioslem do 6%. Ciężko to będzie doczyścić. Pojawiło sie też trochę niedopałów szczegolnie od strony przeciwleglej do podajnika. Stad chyba pomysł umieszczenia tam cegly. Zmniejszanie straty kominowej ma jednak swoje granice.

jak pisał "profesore" strata kominowa to jakoś tak około 1% na kazde 10stC wyższej temperatury spalin

myslę że lepiej poświęcić 2-3% na stratę kominową niż dużo więcej na niezupełne i niecałkowite spalanie oraz dodatkowy spadek sprawności na skutek szybkiego zanieczyszczenia wymiennika.

sam uważam że lepiej wyjąć kilka spieków z popielnika niż wywalić niedopalony węgiel

jak pisał "profesore" strata kominowa to jakoś tak około 1% na kazde 10stC wyższej temperatury spalin

myslę że lepiej poświęcić 2-3% na stratę kominową niż dużo więcej na niezupełne i niecałkowite spalanie oraz dodatkowy spadek sprawności na skutek szybkiego zanieczyszczenia wymiennika.

sam uważam że lepiej wyjąć kilka spieków z popielnika niż wywalić niedopalony węgiel

Pomimo tak niewielkiej ilości powietrza, popcorn i tak powstał, do tego trochę, mało niedopałów. Na forum ranking ekogroszków piszą o czarnej perle, też niby rosyjski ekogroszek, i też lekko spieka. Taka widać rosyjska natura tych grochów.

Męczy mnie jeszcze jedna sprawa. W trybie pracy, mam podawanie 5-6s, przerwa w podawaniu 78-90s

Kopczyk, mały, niby jest ale doczytalem, że stosunek podawanie do przerwy powinien być dużo mniejszy. Do tego podajnik tuż przy kotle jest dość gorący ale może to normalne. Troche dalej w kierunku zbiornika jest ledwo ciepły, temperatura w zasadzie pokojowa.

podajniki żeliwne się mocniej grzeją(zakładam że masz taki ale nie pamiętam), czujnik temperatury pilnuje by nie za bardzo, mierzenie na dotyk nie da obrazu stanu faktycznego.

stosunek podawania do przerwy powinien być taki aby przy danej ilości powietrza spalić opał poprawnie

nie powinien być 1:3 czy 1:4 lub zamykać się w minucie jak kiedyś podawali. są węgle które spala się przy nastawach 2-3 sek podawania i 90sek przerwy

nie ma reguły.

jeśli natura węgla taka, że ma niską temperaturę topnienia popiołu to można zmniejszyć moc albo olać spieki zależy jakie masz priorytety