Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Termo-eco 19KW Stąporków+ Palnik brucer + sterownik dwustanowy

timon120777

Recommended Posts

Mi właśnie o to chodzi, święty spokój :)

Browara chętnie wypiję.

A tej samej dyskusji na następny wątek również nie chcę przenosić. Tylko stąd była moja prośba, aby burzy tutaj nie rozpoczynać.

Na innym wątku, gdzie dużo wysiłku także włożyłem też chcę merytorycznej dyskusji.

Przepraszam w swoim imieniu, że na Twoim wątku mimo prośby o nie rozpoczynaniu burzy ze dwa pioruny poleciały. ;)

Wracając do meritum- VLD ma rację, dla większości przypadków wystarcza wypracowanie nastaw do ok.1kg/h dla cieplejszego okresu oraz lekko ponad 2kg/h dla okresu zimowego.

panowie mam pytanie tyle to spala faktycznie jak ustawie 1kg to spali 24 kg na dobę ajak 2 to 48 to trochę dużo by wyszło

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tu raczej chodzi o ustawienie przesypu przy pracy bez odstawienia

ustawiając podawanie i przerwę tak aby w godzinę palnik podał 1kg opału np. jednak to jest już przyzwoita moc i nie będzie się w większości przypadków przekładać na zużycie 24kg/dobę

zazwyczaj takie ustawienie sprawi że będzie nadwyżka mocy i kocioł będzie osiagał zadaną i się odstwiał. wtedy nie będzie podawania i spalanie będzie niższe

wszystko jednak rozbija sie o potrzeby domu

jak dom potrzebuje przy -20stC 8KW to żeby nie wiem jak cudował to trzeba spalić w okolicy 33kg węgla o kaloryczności 28MJ zakładając sprawność 75%

fizyki sie nie przeskoczy

24kg to dla tego samego węgla i sprawności około 5,8KW średniej mocy a to w nowych domach raczej górne granice potrzeb chyba że metrów jakoś sporo wyraźnie

• 7 months później...

Witam...Mam problem z ustawieniami pieca Drew-Mer MJ-1NM i sterownik Tech ST-37 .

Ustawienia sterownika

Czas podawania: 7s

Przerwa podawania:1min

Przerwa w podtrzymaniu:11min

Tryb pracy:Ogrzewanie domu

Siła nadmuchu: 7bieg na 10

Histereza Co:2stopnie

Powierzchnia ogrzewania 160 m2

Temp zadana: 45stopni

Problem ....Nie wypalanie się do końca węgla(obniżając czas podawania węgla nie dobija mi temp. do zadanej i wyskakuje błąd.To samo dzieje się z ustawieniem przerwy podawania do 1,10min) .Ustawiając piec kierowałem się wcześniejszymi waszymi wpisami.

Dzięki z góry za podpowiedzi.Pozdrawiam

Siema dochodziłem po swojemu kilka dni i wcale dużo sie nie zmienia.

Ekogroszku mam 2 rodzaje Skarbek w białych workach i pieklorz w czarnych..

Zmieniłem czas przerwy poddawania do 1,16min .Nadmuch 9 bieg i nadal nie wypala się groszek z prawej strony paleniska .

Prz temperaturze 45st. spala mi 25kg groszku na dobe.Tryb pracy to pompy równoległe czyli woda i ogrzewanie domu.

tylko nie przesadź

teraz jest ciepło ale jak temperatury spadną może się okazać że mocy braknie

No właśnie jak bedzie zimniej to pewnie ustawienia trzeba zmieniać żeby uzyskiwało temperature ?pierwszy rok pale w tym piecu . Tylko z tego co czytam na forach i na własnych błedach się ucze..Do tego mam dwa typy weglą a znając życie do jednego i drugiego inne ustawienia..I jeszcze jedno teraz bede wyjezdzal z domu i wyłącze piec,rozpalać go na tych samych ustawieniach?

Edytowane przez artek675

czp01

No nie mam chłodniejszego zasilania bo ten obieg działa jak rozdzielenie a nie jak mieszanie.a że nie mam zaworu 3D a jego montaż to spory wydatek i przeróbka to wymyśliłem takie sprytne obejście;)

to tak jakbym po wyjściu za pompą miał dwa obiegi tylko jeden nie zasila żadnego odbiornika a wraca wprost do kotła. Pamiętaj że ja mam stara instalację opartą na grawitacji pierwotnie i start to z kotła 1 1/2' a potem wchodzi jeszcze w grubsze 2' rury więc to 1/2' nic nie zabiera z temperatury zasilania.

Jarecki wrzucaj fotki porównamy różnice w sposobie klejenia i efektach- o nich za kilka dni planuję nask

Witaj timon wiem ze to stare ale gdzies odkopalem.Chcialbym zrobic takie obejscie jak ty ale nurtuje mnie jedno pytanie czy rozdzielenie nie powinno byc za pompa co bo u Ciebie widze ze z zasilenia jest bezposrednio polaczone z powrotem jak to dziala bez pompy?

co do obiegu to mój jest za pompą jako odejście od głównego pionu

artek

to co w wiadrze to nie popiół

to węgiel z odrobiną popiołu

parametry do dooopy

wydłużaj przerwę podawania bo wyrzucasz kase wraz z popiołem do śmieci

Wydłużam przerwe podawania cały czas doszedłem do 1.30min wyglada to tak .

20161102_074256.jpg

zwiekszyłem jeszcze do 1.33min 20161105_101625.jpg

Wygląda to caraz lepiej ,.Codzienie zwiekszam o 1s czasami o dwie..Mysle ze jeszcze 5-7s i bedzie dobrze.Powieżnia do ogrzania wynosi 160m2 ,teraz spalam 23kg groszku na temp. 45 stopni na piecu w domu jest ok.26-28 stopni ..Bawiłem się troche i podniosłem temp zadano do 47 stopni to grzejniki normalnie parzyły nie mam pojecia dlaczego.Ale to chyba dobrze .pozdrawiam

Edytowane przez artek675

moim zdaniem całkiem już ten popiół. jesli kocioł osiaga zadaną szybciej niż w 40 minut to jeszcze wydłużyć możesz a jak dłużej to raczej przestaw sie na podniesienie nadmuchu żeby odrobinę zwiekszyć moc

ukrop w chałupie 26st

jak obnizysz do 22 to spalanie spadnie o kilkanaście % a nawet więcej- jesli dobrze pamietam to około 8% na1stC ale moge się mylić

jak regulujesz temperaturą w pomieszczeniach??

wadą takiego rozwiązania jest pilnowanie temperatury w pomieszczeniu z czujnikiem

pozostałe mogą być przegrzane lub niedogrzane.

potrzebny zatem ogarnięty hydraulik który wykona regulację przepływów aby wyrównać temperatury we wszystkich pomieszczeniach

łatwiej chociaz drożej zamontować termostaty w każdym pokoju

wtedy regulujesz jak chcesz i kiedy chcesz a kocioł realizuje jedynie proces spalania i uzupełniania strat.

obnizając temperaturę do 22st zaoszczędzisz kilkadziesiąt % opału a to jest spora kasa co sezon którą można przeznaczyć na inne cele