maronka 10.03.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Mi właśnie o to chodzi, święty spokój Browara chętnie wypiję. A tej samej dyskusji na następny wątek również nie chcę przenosić. Tylko stąd była moja prośba, aby burzy tutaj nie rozpoczynać. Na innym wątku, gdzie dużo wysiłku także włożyłem też chcę merytorycznej dyskusji. Przepraszam w swoim imieniu, że na Twoim wątku mimo prośby o nie rozpoczynaniu burzy ze dwa pioruny poleciały. Wracając do meritum- VLD ma rację, dla większości przypadków wystarcza wypracowanie nastaw do ok.1kg/h dla cieplejszego okresu oraz lekko ponad 2kg/h dla okresu zimowego. panowie mam pytanie tyle to spala faktycznie jak ustawie 1kg to spali 24 kg na dobę ajak 2 to 48 to trochę dużo by wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.03.2016 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 tu raczej chodzi o ustawienie przesypu przy pracy bez odstawieniaustawiając podawanie i przerwę tak aby w godzinę palnik podał 1kg opału np. jednak to jest już przyzwoita moc i nie będzie się w większości przypadków przekładać na zużycie 24kg/dobęzazwyczaj takie ustawienie sprawi że będzie nadwyżka mocy i kocioł będzie osiagał zadaną i się odstwiał. wtedy nie będzie podawania i spalanie będzie niższewszystko jednak rozbija sie o potrzeby domujak dom potrzebuje przy -20stC 8KW to żeby nie wiem jak cudował to trzeba spalić w okolicy 33kg węgla o kaloryczności 28MJ zakładając sprawność 75%fizyki sie nie przeskoczy24kg to dla tego samego węgla i sprawności około 5,8KW średniej mocy a to w nowych domach raczej górne granice potrzeb chyba że metrów jakoś sporo wyraźnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek675 17.10.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Witam...Mam problem z ustawieniami pieca Drew-Mer MJ-1NM i sterownik Tech ST-37 . Ustawienia sterownika Czas podawania: 7sPrzerwa podawania:1minPrzerwa w podtrzymaniu:11minTryb pracy:Ogrzewanie domuSiła nadmuchu: 7bieg na 10Histereza Co:2stopniePowierzchnia ogrzewania 160 m2Temp zadana: 45stopniProblem ....Nie wypalanie się do końca węgla(obniżając czas podawania węgla nie dobija mi temp. do zadanej i wyskakuje błąd.To samo dzieje się z ustawieniem przerwy podawania do 1,10min) .Ustawiając piec kierowałem się wcześniejszymi waszymi wpisami.Dzięki z góry za podpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.10.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Kiedy ostatnio czyściłeś dmuchawę i podajnik konkretnie komorę powietrzną w podajniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek675 17.10.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 W kwietniu tego roku po skończeniu palenia i w wrześniu przed rozpoczeciem palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.10.2016 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 a opał jaki posiadasz???bo jak dupny to i nie będzie z czego wykrzesać energiimożesz podnosić nadmuch skoro zmniejszanie ilości opału w czasie wywala alarm- znaczy to że moc trzeba dać w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek675 22.10.2016 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Siema dochodziłem po swojemu kilka dni i wcale dużo sie nie zmienia.Ekogroszku mam 2 rodzaje Skarbek w białych workach i pieklorz w czarnych..Zmieniłem czas przerwy poddawania do 1,16min .Nadmuch 9 bieg i nadal nie wypala się groszek z prawej strony paleniska .Prz temperaturze 45st. spala mi 25kg groszku na dobe.Tryb pracy to pompy równoległe czyli woda i ogrzewanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.10.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 kręć tylko jednym parametremjak wydłużanie przerwy wywalało alarm to tylko podnoś nadmuch.nie wiem czy pytałem ale jak palnik nieuszczelniony to nic regulacja nie da - trzeba od uszczelnienia zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek675 23.10.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Palnik jest uszczelniony .A przedłużanie przerwy w podawaniu nie powoduje teraz alarmu .Czyli codzienie zwiekszam ją o 2-3 sekundy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 23.10.2016 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 tylko nie przesadź teraz jest ciepło ale jak temperatury spadną może się okazać że mocy braknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek675 23.10.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 (edytowane) tylko nie przesadź teraz jest ciepło ale jak temperatury spadną może się okazać że mocy braknie No właśnie jak bedzie zimniej to pewnie ustawienia trzeba zmieniać żeby uzyskiwało temperature ?pierwszy rok pale w tym piecu . Tylko z tego co czytam na forach i na własnych błedach się ucze..Do tego mam dwa typy weglą a znając życie do jednego i drugiego inne ustawienia..I jeszcze jedno teraz bede wyjezdzal z domu i wyłącze piec,rozpalać go na tych samych ustawieniach? Edytowane 23 Października 2016 przez artek675 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek675 23.10.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 (edytowane) groszek tak wyglada a tak płomień Edytowane 23 Października 2016 przez artek675 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golderos 23.10.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 czp01 No nie mam chłodniejszego zasilania bo ten obieg działa jak rozdzielenie a nie jak mieszanie.a że nie mam zaworu 3D a jego montaż to spory wydatek i przeróbka to wymyśliłem takie sprytne obejście;) to tak jakbym po wyjściu za pompą miał dwa obiegi tylko jeden nie zasila żadnego odbiornika a wraca wprost do kotła. Pamiętaj że ja mam stara instalację opartą na grawitacji pierwotnie i start to z kotła 1 1/2' a potem wchodzi jeszcze w grubsze 2' rury więc to 1/2' nic nie zabiera z temperatury zasilania. Jarecki wrzucaj fotki porównamy różnice w sposobie klejenia i efektach- o nich za kilka dni planuję nask Witaj timon wiem ze to stare ale gdzies odkopalem.Chcialbym zrobic takie obejscie jak ty ale nurtuje mnie jedno pytanie czy rozdzielenie nie powinno byc za pompa co bo u Ciebie widze ze z zasilenia jest bezposrednio polaczone z powrotem jak to dziala bez pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 25.10.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 co do obiegu to mój jest za pompą jako odejście od głównego pionu artekto co w wiadrze to nie popiółto węgiel z odrobiną popiołuparametry do dooopywydłużaj przerwę podawania bo wyrzucasz kase wraz z popiołem do śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek675 02.11.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 co do obiegu to mój jest za pompą jako odejście od głównego pionu artek to co w wiadrze to nie popiół to węgiel z odrobiną popiołu parametry do dooopy wydłużaj przerwę podawania bo wyrzucasz kase wraz z popiołem do śmieci Wydłużam przerwe podawania cały czas doszedłem do 1.30min wyglada to tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.11.2016 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 inaczej doświetlone i nie widzę czy to jeszcze niedopały czy już spiekistarość nie radośćspróbuj zrobić w takim świetle jak to poprzednie wiadro będzie więcej widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek675 05.11.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) zwiekszyłem jeszcze do 1.33min Wygląda to caraz lepiej ,.Codzienie zwiekszam o 1s czasami o dwie..Mysle ze jeszcze 5-7s i bedzie dobrze.Powieżnia do ogrzania wynosi 160m2 ,teraz spalam 23kg groszku na temp. 45 stopni na piecu w domu jest ok.26-28 stopni ..Bawiłem się troche i podniosłem temp zadano do 47 stopni to grzejniki normalnie parzyły nie mam pojecia dlaczego.Ale to chyba dobrze .pozdrawiam Edytowane 5 Listopada 2016 przez artek675 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.11.2016 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 moim zdaniem całkiem już ten popiół. jesli kocioł osiaga zadaną szybciej niż w 40 minut to jeszcze wydłużyć możesz a jak dłużej to raczej przestaw sie na podniesienie nadmuchu żeby odrobinę zwiekszyć moc ukrop w chałupie 26stjak obnizysz do 22 to spalanie spadnie o kilkanaście % a nawet więcej- jesli dobrze pamietam to około 8% na1stC ale moge się mylićjak regulujesz temperaturą w pomieszczeniach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek675 10.11.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 W pomieszceniach nie mam żadnej regulacji ..Właśnie czytałem że mozna załozyć jakis czujnik i bedzie dobijać do tenperatury pokojowej jaka jest ustalona w domu.Kocioł ogarnia temp. w 25 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.11.2016 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 wadą takiego rozwiązania jest pilnowanie temperatury w pomieszczeniu z czujnikiempozostałe mogą być przegrzane lub niedogrzane. potrzebny zatem ogarnięty hydraulik który wykona regulację przepływów aby wyrównać temperatury we wszystkich pomieszczeniachłatwiej chociaz drożej zamontować termostaty w każdym pokojuwtedy regulujesz jak chcesz i kiedy chcesz a kocioł realizuje jedynie proces spalania i uzupełniania strat. obnizając temperaturę do 22st zaoszczędzisz kilkadziesiąt % opału a to jest spora kasa co sezon którą można przeznaczyć na inne cele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts