timon120777 12.02.2012 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 przyznam Ci się że dopóki nie policzyłem sobie w kalkulatorze austrotherm-a nie byłem świadomy jakie wydatki powinienem ponieśćokazało się że na moje grube mury aby spełnić wymagania certyfikatu wystarczyłoby 4cm styro a powinienem inwestować w docieplenie stropu a ja najpierw ściany okleiłem tylko że to było sporo wcześniej nim ten kalkulator dorwałem. więc na wiosnę rzuciłem 10cm wełny na podłogę na strychu i widać większe efekty. w sypialni gdzie było najzimniej żona nie odkręca mosniej termostatu gdyż ciepło zostaje. planuję etapami kolejną dychę dorzucić i powinno być dobrze. na okna nic nie poradzę, są jakie są i jeszcze pobędą -plastiki ale dość wiekowe już. plus taki że mam wentylację sprawną a nowe będę musiał obowiązkowo z nawiewnikami założyć inaczej hodowlę grzybów będę mógł zakładać. ja brałem z kilku źródeł węgiel ale u mnie co dostawa to każdy ma co innego więc nawet nie wiem czym palę. w lipcu jak brałem 3 tony to mi ręka drżała przy płaceniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 12.02.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) a oto Nasz domek po ociepleniu ...zdjęcia z września 2011....tylko został szczyt do wykończenia..z braku czasu..ale tam nikt na poddaszu nie mieszka....chyba że koty tam wpadną i latają po belkach Edytowane 12 Lutego 2012 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.02.2012 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 no ja nie mam w domu fotek domu;) bo i tak go widać więc po co???mam za to w pracy bo mnie męczyli żebym się pochwaliłjutro wrzuce kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 12.02.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Pobrałem ten kalkulator oszczędności ale nie chce się otworzyć....poszukam innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.02.2012 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 on jest spakowany u mnie dziale bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 12.02.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 zadziałał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 15.02.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 tu jesteś teraz ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.02.2012 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 jestem tam gdzie mnie potrzebują i mogę pomóc- to mój wątek o walce z moją bestią i sterownikiemwalcz i pisz czy dałeś radę ustawić jeśli nie jesteś pewien czegoś pytaj- pomogę jak będę umiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 15.02.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 spoko dzięki ,odezwę się później jak zobaczę jak to chodzi ,ale jedno mogę powiedzieć że palenie Retopalem jest lepsze dla mnie , paliłem pierwszej zimy i znów wracam do tego opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suchopar 17.03.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Witam Timon idzie wiosna i trzeba przełączyć się na ogrzewanie wody Napewno masz juz to sprawdzone i jeżeli możesz podaj nastawy na ogrzewanie samej CWU. Jeśli możesz rozpisz też stan podtrzymania(co ile i jaka praca podajnika i wentylatora) Bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.03.2012 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Suchoparmuszę Cię zmartwićCWU latem grzeję kotłem na olej opałowy który mi pozostał po poprzednim właścicielu. miałem wywalić ale że jeszcze oleju jest prawie 800L to korzystam w lato do ogrzewania CWU, no i jest na wypadek awarii tego na eko ponieważ pozostał wpięty w cały układ a nie tylko w CWUwchodzę więc do kotłowni na konec sezonu czyszczę bestię i załączam olejakawracam do kotłowni we wrześniu lub październiku w zależności od pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1953 15.04.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) timon12077,przenoszę się do Twojego wątku, gdyż będę wdzięczny za Twoje rady. Tak jak już pisałem w wątku "bieżące zużycie ekogroszku", był to mój pierwszy sezon grzewczy z nową kotłownią przeniesioną do budynku gospodarczego i nowym kotłem. W trakcie sezonu doszedłem w miarę do jakichś sensownych ustawień np. w duże mrozy:podawanie 5 s, przerwa 20 s., dmuchawa 3 bieg, szczelina dmuchawy 4-5 cm, praca w podtrzymaniu 10 s, przerwa w podtrzymaniu 10 min. Dwóch rzeczy nie udało mi się do końca osiągnąć tzn. odpowiednio wysokiego kopczyka i mniejszego spalania. Kopczyk w czasie pracy kotła osiągał najwyżej 2,5 do 3 cm, ale podczas postoju opadał do wysokości kołnierza retorty albo się zagłębiał niżej. Próbowałem wydłużać czas podawania w podtrzymaniu, ale nie za bardzo to pomagało. Jak zmniejszałem nadmuch, aby osiągnąć większy kopczyk węgla, to było gorsze spalanie, niedopalony węgiel wpadał do popielnika jak również było więcej sadzy na wymienniku. Ten sezon już zakończyłem bo skończył mi się węgiel i przeszedłem na cieplik, bo jestem podłączony do miejskiej sieci ciepłowniczej. Poprzez zakup nowego kotła chciałem zaoszczędzić na dość drogim ciepliku, ale koszty były podobne, tylko o wiele cieplej niż poprzednio z cieplikiem. Jestem otwarty na wszelkie rady od Ciebie i innych forumowiczów.Pozdrowienia Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez kris1953 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.04.2012 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 jeśli chodzi o utrzymanie kopca to z tego co piszesz zapadał się w podtrzymaniu zaś w fazie pracy był. kopiec nie musi mieć wielkości wezuwiusza, ma zakrywac otwory nadmuchowe żeby powietrze nie wychładzało komory spalania i nie zwiększały się straty. w Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest skrócenie przerwy podtrzymania najpierw o 1-2 minuty i potem kontrola czy kopiec nadal w dół czy może jest juz lepiejco do ustawień to pracujesz na dosyć dużej mocy (stosunek podawanie - przerwa podawania 1:4) Proponuje zmniejszyć moc oraz sprawdzić i dodatkowo zaizolować rury na odcinku od pomieszczenia gospodarczego do domu. izolacji nigdy dość. reszta myślę po rozpoczeciu nowego sezonu. zanim go jednak rozpoczniesz sprawdź jeszcze uszczelnienie palnika ponieważ często użytkownicy o tym zapominają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1953 16.04.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzięki za rady.Co do utrzymania kopca, to tak było jak piszesz w pierwszym zdaniu. W nowym sezonie poeksperymentuje ze skróceniem przerwy podtrzymania, tak jak sugerujesz. Natomiast jeśli chodzi o moc kotła, to ustawienie 1:4 miałem w największe mrozy. Ostatnio stosunek podawania do przerwy wynosił 1:5 (5/25), ale może trzeba było jeszcze moc zmniejszyć.Jeśli chodzi o rurę, to jest to oryginalna rura preizolowana (2 rury w jednej osłonie z PCW z pianką) niemieckiej firmy Rehau położona ok. 1 m pod ziemią i dodatkowo przykryta 5 cm płytami styropianu. Palnik był oczywiście uszczelniony. Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez kris1953 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.04.2012 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 stosunek 1:5 to nadal duża mocja u siebie w trybie 2 stanowym paliłem ze stosunkiem 1:9 i jeszcze kocioł miał zapas mocy by przeciągnąć o 1st w górębył co prawda kłopot już wtedy z grzaniem CWU gdyz zajmowało to ponad godzinę ale kocioł dawał radę jeśli rura zabezpieczona i palnik uszczelniony to po problemie w tej części tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1953 16.04.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Za duża moc? A różni fachowcy wypowiadali się m.in. na tym forum, że prawidłowy stosunek czasu podawania do czasu przerwy to 1:3!W przypadku mojego kotła 1:9 daje moc 10,2 kW. Czy kocioł nie za długo będzie dochodził do temp. zadanej?Czy za duża moc zadana kotła może przyczynić się do większego spalania? Przecież jeśli kocioł będzie długo dochodził do temp. zadanej, to czy nie spali więcej lub tyle samo, jak w przypadku krótszej jego pracy? To są właśnie moje dylematy. Może dlatego je mam, że jestem nowicjuszem w sterowaniu kotłem na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.04.2012 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 stosunek 1:3 owszem właściwy ale dla mocy maksymalnej czy jak wolisz nominalnej ponieważ maksymalną można wyciągnąć trochę większą niż nominalną. wszystko zależy od palnika wymiennika i sprawności spalania.są 2 szkoły paleniaA- duża moc, szybkie osiągnięcie temp zadanej i długie podtrzymanieB- minimalna moc potrzebna do osiągnięcia temp zadanej i jak najkrótsze podtrzymaniew 1 przypadku występuje spore zagrożenie zwiększeniem strat w związku z wysoką stratą kominową- wysoka temperatura spalin i emisja ciepła zamiast do układu przez wymiennik to do atmosfery przez komin oraz duże straty związane z bardzo słabą sprawnością w fazie podtrzymaniaw 2 przypadku jest zagrożenie związane ze stratami niecałkowitego i niepełnego spalania gdy moc będzie zbyt mała a właściwie zbyt mala zawartość tlenu w dstarczonym powietrzu- widać to zwłaszcza po dużych ilościach sadzy i szybkim brudzeniu wymiennika.Mocy maksymalnej będziesz potrzebował może przez tydzień w roku.nie trzeba się bać długich cykli pracy na małej mocy.też miałem ten problem ale doszedłem do stanu w którym kocioł pracował 40-50 minut i może z 10 był w podtrzymaniu. poczytaj użytkowników takich jak Vld, Vernal czy Pieklorz tutaj oraz na forum info ogrzewanie.poczytaj o sterownikach z PID Fuzzy Logic czy eCoalu, wszystkie dążą do pracy ciągłej przy wykorzystaniu modulacji mocy aby utrzymać jak najlepszą sprawność spalania.mniejsze wahania temperatury to stabilniejsza praca kotła i całego układukiedy kocioł pracuje z dużą mocą to potem mocno wybiega ponad zadaną a następnie niżej schodzi poniżej histerezy gdyż w długim podtrzymaniu spada temperatura złoża i zanim palnik nadrobi stratę to układ wychładza się o kolejne kilka stopni.stanem idealnym byłaby sytuacja w której kocioł dostarczyłby tyle ciepła aby temperatura zadana utrzymywana była w sposób ciągły. niestety algorytmy spalania sa niedoskonałe i stąd występują odchylenia. im mniejsze tym lepiejzajrzyj na wątek przejście na pid ze sterownika dwustanowego. piszę tam o swoim teście sterownika Cobra. są tam fotki z pracy w trybie dwustanowym. widać na wykresach że wraz ze zmniejszaniem mocy zmniejszają się wahania temperatury w obie strony od zadanej. żeby sprawdzić w praktyce musisz niestety poczekać do nowego sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1953 17.04.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 kiedy kocioł pracuje z dużą mocą to potem mocno wybiega ponad zadaną a następnie niżej schodzi poniżej histerezy gdyż w długim podtrzymaniu spada temperatura złoża i zanim palnik nadrobi stratę to układ wychładza się o kolejne kilka stopni. U mnie jest dokładnie tak jak piszesz. Oczywiście poczytam sobie o przejściu na pid ze sterownika dwustanowego. Sam się zastanawiałem, czy warto byłoby zainwestować w taki sterownik, ale producent kotła, którego się pytałem o możliwość zmiany sterownika powiedział, że jak go zmienię to utracę gwarancję na kocioł. Jak myślisz, czy u mnie byłyby oszczędności po zastosowaniu sterownika z PID? Bardzo dziękuję Ci za powyższy tekst, który jest dla mnie pouczający. W nowym sezonie jeszcze śmielej poeksperymentuję z ustawieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.04.2012 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 nie pamiętam czy się chwaliłeś jaki masz kocioł co do sterownika to jeśli ogarnąłeś swój to nie wiem czy jest sens, chociaż na pewno jest łatwiej a gwarancja??? zawsze możesz poczekać ze sprzedażą starego sterownika i jakby się kociołek sypnął to zamieniasz szybko nim serwis przyjedzie i po sprawietobie ma być lepiej a nie producentowi kotła wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1953 17.04.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Mój kocioł to Defro Komfort Eko 15 kW ze sterownikiem ST37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts