Tai 13.09.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Witam.Mam pytanie do specow w tej dziedznie.Sprawa wyglada tak. Mieszkam w bliznaiku. W tym roku zaplanowalem remont dachu - podmorowka i nowa wiezba. Zasilanie mam doprowadzone starym sposobem - ze slupa (bez skrzynki) bezposrednio ziemia. Niestety moi sasiedzi zza sciany maja nadal prad linia napowietrzna - 2 druty - ze slupa stojacego bezposrednio w ich ogrodku. Linki sa przymocowane do "stalowej rury" wystawionej ponad dach (przepraszam za niefachowe okreslenie), i sprowadzone na strych. Caly szkopul w tym, iz maszt jest przymocowany do scianki dzialowej, ktora bede musial rozebrac podnoszac dach. Nie sadze tez, aby ktokolwiek z majstrow chcial pracowac przy linii. Znajomy z "enegretyki" podpowiedzial, zeby zalozyc linke. I tutaj moje pytanie - jaki kabel musialbym zakupic. Sasiadom nie zalezy - pewnie sam bede za to zaplacic. Przelozenie zalatwie po znajomosci, ale chcialbym wiedziec, ile moze kosztowac taki kabel - poprosze o podanie symboli i srednic. Z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek73 13.09.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Jak chcesz wymienic przewody na przyłaczu to najlepiej namierz chlopaków ze swojej placówki energetycznej. Zrobia Ci wymiane przewodów, zaplpmbuja co trzeba i nie beda robili problemów. Najprawdopodobniej wymienia przewód na ASXSN 2x16. Przy takim kablu nawet strachliwi majstrowie moga pracować bo jest izolowany. kabla nie kupuj raczej sam, bo wykonawca na pewno kupi go w lepszej cenie niz Ty bo ma wypracowane rabaty w hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tai 14.09.2011 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Ok. Dzieki. Ostatecznie nie wymienilem linek, gdyz sasiad stwierdzili, ze ma zamiar podciagnac sobie kabel ziemia. Stracilem 0,7l, ale linki zostaly przesuniete o metr od scianki dzialowej i problemow nie bedzie. Chlopaki odlaczyli na chwile prad na podstacji, odpieli linki, a ja w ciagu godziny przenioslem problemowy maszt na inna belke. Podpialem zasilanie sasiadowi z powrotem. Chlopaki z ZE przyjechali podpieli linki na slupie zrobili plombe na bezpieczniku na wejsciu miedzy licznikiem a kablem idacym od linek, wypili kawe i gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts