Sebus504 13.09.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Witam wszystkich, potrzebuję porady w sprawie sterownika. Dom to 120m kw. całość podłogówka, zasilanie z kominka z pw 24kw (jak się sprawdzi to będzie tylko kominek) plus bufor 1000l z wężownicą cwu i druga przyszłościowo pod solary lub pc. instalacja podzielona na 2 poziomy (2 rozdzielacze) Szukam jakiegoś rozwiązania pod taki układ. Idealnie jakby było wszystko w jednym, ale takiego nigdzie nie znalazłem. Jak Wy to rozwiązujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.09.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Witam.Albohttp://www.tatarek.com.pl/albohttp://www.plum.pl/pl/Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebus504 13.09.2011 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Dzięki za szybką odpowiedź widziałem już wcześniej te sterowniki, a jak można by wykonać sterowanie podłogówką - przeglądam forum i jedni piszą że tylko sterowanie pogodowe inni odwrotnie. Nie wiem zupełnie jak to rozwiązać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 13.09.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Na forum o tematyce ściśle związanej z CO są różni "magicy" niektórzy sami wykonują stosowne układy sterujące do konkretnych sytuacji i potrzeb.http://forum.info-ogrzewanie.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.09.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181882-z-zawijanem-o-sterowaniu-kot%C5%82em-nieco-inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.09.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Na forum o tematyce ściśle związanej z CO są różni "magicy" niektórzy sami wykonują stosowne układy sterujące do konkretnych sytuacji i potrzeb. http://forum.info-ogrzewanie.pl/ To dobrze czy źle???Skoro robią i się sprawdza to dlaczego zaraz "magicy"???ech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.09.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) Witam. Albo http://www.tatarek.com.pl/ albo http://www.plum.pl/pl/ Pozdrawiam. Forest czy takie sterowniki akapowcy-elektronicy podejmują sie montować w już istniejących i działających układach?Chodzi mi o to czy zepną to do kupy pod jeden sterownik? Edytowane 14 Września 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 14.09.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam wszystkich, potrzebuję porady w sprawie sterownika. Dom to 120m kw. całość podłogówka, zasilanie z kominka z pw 24kw (jak się sprawdzi to będzie tylko kominek) plus bufor 1000l z wężownicą cwu i druga przyszłościowo pod solary lub pc. instalacja podzielona na 2 poziomy (2 rozdzielacze) Szukam jakiegoś rozwiązania pod taki układ. Idealnie jakby było wszystko w jednym, ale takiego nigdzie nie znalazłem. Jak Wy to rozwiązujecie? Dom 120 metrów a wkład 24 kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.09.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Dom 120 metrów a wkład 24 kW ? Co przewymiarowany??? Pisze ,że jak się sprawdzi to kominek będzie wiodący w domku.Ma 1000 l do zagrzania nie zauważył mistrz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.09.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam.Chodzi Ci o zamontowanie na istniejącej instalacji u siebie?Nie wiem - mój instalator zawsze największe problemy z dwoma rzeczami. Pierwsza to kocioł gazowy, który z reguły ma już swoją elektronikę, i najczęściej włącza się do takiego systemu poprzez adapter na gniazdko elektryczne przez które jest włączany do prądu.Druga rzecz jest prozaiczna - trzeba do sterownika ciągnąć kable od każdego urządzenia doń podpiętego i nagle się okazuje ... że dom wykończony a tu panowie instalatorzy pruć każą w ścianach i sufitach.Wersji sterowników jest dużo i trzeba by dobrać taki do konkretnej sytuacji. Ale pewnie oprócz natury "kabelkowej" da się spiąć ze sobą chyba wszystko (tzn. trzy urządzenia - kominek, solary i kocioł gazowy).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.09.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 No właśnie.Niby proste jak się pomyśli ale z realizacja problem i to wielki.Dokładnie o takim połączeniu w jedno myślałem. dzięki.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 14.09.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Co przewymiarowany??? Pisze ,że jak się sprawdzi to kominek będzie wiodący w domku.Ma 1000 l do zagrzania nie zauważył mistrz??? Nawet 1000 litrów wody w buforze nie jest powodem do zastosowania wkładu 24 kW . Jeden z producentów zalecał ostatnio "Wystarczy 19 kW ale jeśli jest podłogówka to 24 kW " .. Ciekawe co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.09.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 1000 l wody podgrzane o 80StC to ok 90 kwh. Czyli co najmnie 4 godziny ostrego grzania z maksymalną mocą kominka lub tak z pół dnia palenia normalnego. Co tak dziwi w tej wielkości kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.09.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 To dobrze czy źle???Skoro robią i się sprawdza to dlaczego zaraz "magicy"???ech. Magik to dla mnie ktoś, kto umie coś wykonać i zadziwić pozytywnie. Ta sztuka nie jest dostępna wielu osobom, gdyż tutaj decyduje pasja, wiedza, doświadczenie i trening regularny. Pisząc magicy, pisałem pozytywnie i z podziwem pewnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebus504 14.09.2011 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 1000 l wody podgrzane o 80StC to ok 90 kwh. Czyli co najmnie 4 godziny ostrego grzania z maksymalną mocą kominka lub tak z pół dnia palenia normalnego. Co tak dziwi w tej wielkości kominka? No właśnie taki jest zamiar,dlatego te 24kw. Tak mi właśnie też doradzali w spartherm'ie (sorry za błędy jeśli są w nazwie) i w lechmie. Rozumiem że "wszystko mających" sterowników nie ma. Powiedzcie jak sterujecie podłogówką w takim układzie, czy sterownik pokojowy czy pogodówka. W między czasie znalazłem jeszcze coś takiego http://www.euroster.com.pl/index.php?pokaz=pokaz&id_produktu=48 ktoś może coś powiedzieć na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.09.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 No właśnie taki jest zamiar,dlatego te 24kw. Tak mi właśnie też doradzali w spartherm'ie (sorry za błędy jeśli są w nazwie) i w lechmie. Rozumiem że "wszystko mających" sterowników nie ma. Powiedzcie jak sterujecie podłogówką w takim układzie, czy sterownik pokojowy czy pogodówka. W między czasie znalazłem jeszcze coś takiego http://www.euroster.com.pl/index.php?pokaz=pokaz&id_produktu=48 ktoś może coś powiedzieć na ten temat? Każdy coś dodaje ,jakieś mądre zdanko wtrąci, robiąc dobrą minę do złej gry . Sebus , pytanie zadałeś w dziale kominków , w którym to dziale kominek z PW to dopust boży . Co to za kominek ? Toż to kocioł co , który ktoś wyposażył w drzwi z szybą, i przeniósł z piwnicy do salonu. Zgroza! Obudować to można tekturą , każdy głupi potrafi ,więc wszelkie dywagacje lepiej przenieść do działu ogrzewanie. Tam są "magicy" , którzy zęby zjedli na instalacjach, a nie kominkarze lub (za przeproszeniem ) zduni, na których rynek wymusił jakąś tam wiedzę na ten temat. Wiedzę traktowaną raczej po macoszemu, bez entuzjazmu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.09.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Tak Piotrze to zaiste święte (prawie) słowa. Zupełnie się z Tobą zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.09.2011 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Słyszałem Piotrze że zapisałeś się na dwudniowy kurs ,po którym podobno masz zostać mistrzem zduńskim .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.09.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) Słyszałem Piotrze że zapisałeś się na dwudniowy kurs ,po którym podobno masz zostać mistrzem zduńskim .. Mistrzu Po co komu taki "papierek" po dwudniowym kursie? I tak ogólnie po co komu taki "papier" szczególnie w dzisiejszych czasach? Domyślam się, że owy wspomniany przez Ciebie dwudniowy kurs i egzamin jest odpłatny.... Edytowane 15 Września 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.09.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) Witam. Słyszałem Piotrze że zapisałeś się na dwudniowy kurs ,po którym podobno masz zostać mistrzem zduńskim .. Jaki to ma związek z tematem sterowników i problemem jaki poruszył Sebus504 ? Znowu szukasz zaczepki czy tak tylko Ci się "wyrwało"? Jak jesteś ciekawy to zapytaj się osobiście - masz numery tel. do Piotra, zamiast zaśmiecać wątek ... Pozdrawiam. Edytowane 15 Września 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts