Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki sterownik do kominka z buforem

Sebus504

Recommended Posts

Witam wszystkich, potrzebuję porady w sprawie sterownika. Dom to 120m kw. całość podłogówka, zasilanie z kominka z pw 24kw (jak się sprawdzi to będzie tylko kominek) plus bufor 1000l z wężownicą cwu i druga przyszłościowo pod solary lub pc. instalacja podzielona na 2 poziomy (2 rozdzielacze) Szukam jakiegoś rozwiązania pod taki układ. Idealnie jakby było wszystko w jednym, ale takiego nigdzie nie znalazłem. Jak Wy to rozwiązujecie?

Forest czy takie sterowniki akapowcy-elektronicy podejmują sie montować w już istniejących i działających układach?Chodzi mi o to czy zepną to do kupy pod jeden sterownik?

Edytowane przez niktspecjalny

Witam wszystkich, potrzebuję porady w sprawie sterownika. Dom to 120m kw. całość podłogówka, zasilanie z kominka z pw 24kw (jak się sprawdzi to będzie tylko kominek) plus bufor 1000l z wężownicą cwu i druga przyszłościowo pod solary lub pc. instalacja podzielona na 2 poziomy (2 rozdzielacze) Szukam jakiegoś rozwiązania pod taki układ. Idealnie jakby było wszystko w jednym, ale takiego nigdzie nie znalazłem. Jak Wy to rozwiązujecie?

Dom 120 metrów a wkład 24 kW ? :confused:

Witam.

Chodzi Ci o zamontowanie na istniejącej instalacji u siebie?

Nie wiem - mój instalator zawsze największe problemy z dwoma rzeczami. Pierwsza to kocioł gazowy, który z reguły ma już swoją elektronikę, i najczęściej włącza się do takiego systemu poprzez adapter na gniazdko elektryczne przez które jest włączany do prądu.

Druga rzecz jest prozaiczna - trzeba do sterownika ciągnąć kable od każdego urządzenia doń podpiętego i nagle się okazuje ... że dom wykończony a tu panowie instalatorzy pruć każą w ścianach i sufitach.

Wersji sterowników jest dużo i trzeba by dobrać taki do konkretnej sytuacji. Ale pewnie oprócz natury "kabelkowej" da się spiąć ze sobą chyba wszystko (tzn. trzy urządzenia - kominek, solary i kocioł gazowy).

Pozdrawiam.

Co przewymiarowany??? :confused: Pisze ,że jak się sprawdzi to kominek będzie wiodący w domku.Ma 1000 l do zagrzania nie zauważył mistrz???

Nawet 1000 litrów wody w buforze nie jest powodem do zastosowania wkładu 24 kW . Jeden z producentów zalecał ostatnio "Wystarczy 19 kW ale jeśli jest podłogówka to 24 kW " .. Ciekawe co Wy na to ? :eek:

To dobrze czy źle???Skoro robią i się sprawdza to dlaczego zaraz "magicy"???ech.;)

Magik to dla mnie ktoś, kto umie coś wykonać i zadziwić pozytywnie.

Ta sztuka nie jest dostępna wielu osobom, gdyż tutaj decyduje pasja, wiedza, doświadczenie i trening regularny.

Pisząc magicy, pisałem pozytywnie i z podziwem pewnym.

1000 l wody podgrzane o 80StC to ok 90 kwh. Czyli co najmnie 4 godziny ostrego grzania z maksymalną mocą kominka lub tak z pół dnia palenia normalnego. Co tak dziwi w tej wielkości kominka?

No właśnie taki jest zamiar,dlatego te 24kw.

Tak mi właśnie też doradzali w spartherm'ie (sorry za błędy jeśli są w nazwie) i w lechmie. Rozumiem że "wszystko mających" sterowników nie ma. Powiedzcie jak sterujecie podłogówką w takim układzie, czy sterownik pokojowy czy pogodówka. W między czasie znalazłem jeszcze coś takiego http://www.euroster.com.pl/index.php?pokaz=pokaz&id_produktu=48 ktoś może coś powiedzieć na ten temat?

No właśnie taki jest zamiar,dlatego te 24kw.

Tak mi właśnie też doradzali w spartherm'ie (sorry za błędy jeśli są w nazwie) i w lechmie. Rozumiem że "wszystko mających" sterowników nie ma. Powiedzcie jak sterujecie podłogówką w takim układzie, czy sterownik pokojowy czy pogodówka. W między czasie znalazłem jeszcze coś takiego http://www.euroster.com.pl/index.php?pokaz=pokaz&id_produktu=48 ktoś może coś powiedzieć na ten temat?

Każdy coś dodaje ,jakieś mądre zdanko wtrąci, robiąc

dobrą minę do złej gry :(.

Sebus , pytanie zadałeś w dziale kominków , w którym to

dziale kominek z PW to dopust boży . Co to za kominek ?

Toż to kocioł co , który ktoś wyposażył w drzwi z szybą,

i przeniósł z piwnicy do salonu. Zgroza!

Obudować to można tekturą , każdy głupi potrafi ,więc

wszelkie dywagacje lepiej przenieść do działu ogrzewanie.

Tam są "magicy" , którzy zęby zjedli na instalacjach, a nie

kominkarze lub (za przeproszeniem :D) zduni, na których

rynek wymusił jakąś tam wiedzę na ten temat. Wiedzę

traktowaną raczej po macoszemu, bez entuzjazmu .

Słyszałem Piotrze że zapisałeś się na dwudniowy kurs ,po którym podobno masz zostać mistrzem zduńskim ..:o

Mistrzu

Po co komu taki "papierek" po dwudniowym kursie?

I tak ogólnie po co komu taki "papier" szczególnie w dzisiejszych czasach?

Domyślam się, że owy wspomniany przez Ciebie dwudniowy kurs i egzamin jest odpłatny....

Edytowane przez bohusz

Witam.

Słyszałem Piotrze że zapisałeś się na dwudniowy kurs ,po którym podobno masz zostać mistrzem zduńskim ..

Jaki to ma związek z tematem sterowników i problemem jaki poruszył Sebus504 ?

Znowu szukasz zaczepki czy tak tylko Ci się "wyrwało"?

Jak jesteś ciekawy to zapytaj się osobiście - masz numery tel. do Piotra, zamiast zaśmiecać wątek ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura