kulisty 13.09.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Myślę nad zmianą stropu monolitycznego na Terivę (konkretnie Stropex), tylko zastanawia mnie czy przy okazji nie trzeba robić mocniejszych ław fundamentowych. Bo monolit opiera się na czterech ścianach, natomiast wydaje mi się, że Teriva opiera się na dwóch - tych, na których kładzione są belki. Dobrze myślę? Jeśli tak, to te dwie ściany przyjmują większy ciężar niż w przypadku monolitu i w konsekwencji ławy mogą być za słabe. Czy może jednak Teriva opiera się również na czterech ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 13.09.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Masz rację co do obciążania, ale jak obciążenia przechodzą po wysokosci ściany i przez fundament (stożek) to obciążenia same juz są rozłozone na sasiednie ściany..jakby to sprawnie wytłumaczyć..ściany maz powiązane ze soba w naroznikach, dlatego wiązania cegieł mają pewne zasady aby rozkładac obciążenia W nietypowych przypadkach projektant przeprojektuje ławę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulisty 13.09.2011 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts