remx 13.09.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Są 2 rozwiązania1. Podmieszanie na głowicy Clack2. Podmieszanie poza głowicą z użyciem zaworu kulowego regulującego dopływ wody twardej Woda do regulacji twardości byłaby brana już po odżelazieniu/odmanganieniu (skład złoża to ok 14l Pyroloxu, 10kg żwiru i 15l Corosexu) Zmiękczacz to Purolite + żwir Wykonawca chce wybrać wg tego co wyjdzie taniej, a ja wg tego jak jest lepiej. Możecie mnie uświadomić, które rozwiązanie jest lepsze i dlaczego? I czy w obu rozwiązaniach da się dobrze kontrolować twardość? Poza tym wykonawca jakoś bez entuzjazmu podchodzi do regulacji twardości - ciekawe dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.09.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Regulacja w obu przypadkach nie będzie bardzo dokładna - zależy mocno od ciśnienia. Ale jakbym miał wybierać to wolę regulację na głowicy - wygodniejsza w obsłudze i spowoduje mniejszy spadek ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 14.09.2011 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Dzięki A na czym ta wygodniejsza obsługa polega? No i ciśnie się oczywiste pytanie - czy da się to zrobić lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.09.2011 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Regulacja twardości na głowicy to po prostu odkręcenie/dokręcenie pokrętła - jest to w miarę proporcjonalna zależność ilości obrotów od ilości domieszanej wody (przy danym, stałym ciśnieniu).Inny sposób (czyli zewnętrzny zawór kulowy) służy bardziej do regulacji otwarty/zamknięty - wszelkie stany pośrednie nie są dla takiego zaworu pozycją pracy i może być problematycznym dokładne wyregulowanie twardości końcowej. Dodatkowo dochodzą spore opory przepływu przez częściowo zamknięty zawór.Są jeszcze inne metody, a raczej miejsca w instalacji gdzie można dokonać podmieszania wody (bo idea pozostaje ta sama) ale wątpię aby można było je nazwać lepszymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.