ewamariusz 14.09.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam. W projekcie mam trzpienie żelbetowe znajdujące się w ściance kolankowej połączone z wieńcem stropu i z wieńcem pod murłatę. Moje pytanie dotyczy jak najlepszego połączenia trzpieni z wieńcem na stropie. Trzpienie są ze stali 12 mm. Czy wszytskie 4 drutu trzpienia dać do środka wieńca, czy 2 skrajne mają być w środku a 2 wewnętrzne mają dolegać do wieńca. Może jeszcze macie inne propozycje z doświadczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 14.09.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Wszystkie pręty puszczaj przez wieniec zarówno górny jak i dolny http://img90.imageshack.us/img90/717/iton.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 14.09.2011 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam.I tu zaczyna się problem, gdyż wieniec mam w projekcie ze strzemionami 16 cm, a trzpienie 20cm i ni jak nie wejdą, już myślałem nad zmiejszeniem strzemion w trzpieniach, ale najpierw muszę się dodzwonić do projektanta co on miał na myśli tak projektując. A mogło by byc tak, że dwa pręty zewnętrznew byłby umieszczone we wieńcu a dwa od wewnątrz umieszczona poza wieńcem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 14.09.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 to zwiększ strzemiona zbrojenie wieńca górnego, chyba że masz jakieś docieplenie wieńca i dlatego masz 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 14.09.2011 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Mam docieplenie i wieńce mam już zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 14.09.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 To zrób tak jak mówisz.A jeżeli sie boisz to wstaw "L" w srodku wieńca i wchodzące w trzpienie, aby powiązać wieniec z trzpieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.09.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 zastanawia mnie jak można mieć wieńce a nie mieć słupków żelbetowych? to jak masz zamiar w wieńcach zakotwić zbrojenie słupków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 14.09.2011 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam. Przeczytaj o co mi chodzi, wieńce mam zrobione fizycznie i sąjuż na stropie, NIE są zalane betonem, a teraz zastanawiam się jak zrobić trzbienie żelbetowe aby było dobrze. Przypomnę wieniec ma strzemiona 16 cm, a trzpienie mają mieć 20 cm. Chciałem je włożyć w środek wieńców, tak też doradził Crab, ale z tą szerokością nie wejdą. Zastanawiam się czy 2 zewnętrzne włożyć do środka wieńca, a pozostałe dwa wewnętrzne zostawić na zewnątrz wieńca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 14.09.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) To nie masz nic zalanego?\Zrób wieńce na stropie jak bedziesz miał wieńce zrobione to zamontuj zbrojenie trzpieni, nie patrz na to że maja mieć 20 cm, ważne jest aby pręty najbardziej wewnetrzne, te od strony mieszknia były jak najbliżej tej strony sciany kolankowej, a pozostałe te od zewnatrz jak tam pasuje, i możesz zrobić te trzpienie nie 20 na 20 tylko 16 na 20 i wstaw 3 pręt od strony mieszkania, bedziesz miał 3 od mieszkania i dwa od zewnątrz Oczywiście trzpienie wstaw w wieniec na stropie nie po zewnetrznej wieńca, trzpienie na górnym wieńcu tym pod murłatą jak nie wejdą do wieńca to zrób te "elki"co pisałem Edytowane 14 Września 2011 przez antech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 14.09.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 I tu zaczyna się problem, gdyż wieniec mam w projekcie ze strzemionami 16 cm, a trzpienie 20cm i ni jak nie wejdą, już myślałem nad zmiejszeniem strzemion w trzpieniach, ale najpierw muszę się dodzwonić do projektanta co on miał na myśli tak projektując. Projektant pewnie zakładał iż zbrojenie będzie wykonywać zawodowy zbrojarz, który "wie" co zrobić w takim przypadku (przy braku detali z rozrysowanymi prętami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.09.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam. Przeczytaj o co mi chodzi, wieńce mam zrobione fizycznie i sąjuż na stropie, NIE są zalane betonem, ......... ja przeczytam (i zrozumiem), jeśli napiszesz poprawnie, bo nie masz zrobionych wieńców tylko masz zbrojenie wieńców, i to chyba wieńcow stropowych, gdzie mowa też jest (w poradach crab-a i antech-a) o wieńcu ścianki kolankowej że jakie i czego docieplenie masz (w momencie gdy brak jest wieńca stropowego i chyba co za tym idzie stropu) to już też nie wspomnę bo tak naprawdę to nie wiadomo co masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 15.09.2011 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witam. Albo ja źle tłumaczę albo mnie nie rozumiesz. Robię strop, położyłem belki, pustaki stropowe, zrobiłem wieńce, położyłem na ścianach, powiązałem z belkami i chcę zrobić trzpienie żelbetowe do ścianki kolankowej. Pytanie brzmi jak połączyć te trzpienie z wieńcami na stropie, gdzie wieniec na stropie ma rozstaw 16 cm, a trzpienie w projekcie mają 20 cm. Crab wkleił dobre zdjęcie i poradził aby wszystkie druty z trzpieni włożyć w środek wieńców co na zdjęciu widać, u mnie tak się nie da chyba że zmienię rozstaw drutu w trzpieniach z 20 na 16. Myślę że zrozumiale to wytłumaczyłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Pręty powniny byc jak na wklejonym rysunku w wieńcu. Nie tylko w wieńcu ale powinien to byc pret w ksztłcie litery L czyli na dole odgięcie ~25cm. Jeżeli masz węższy wieniec niż słupki ( co wydaje sie bardzo dziwne i chyba jest błedem w projekcie a nie zamierzoną sytuacją) to możesz dw pręty odgiąć tak aby uzyskać te 20cm. Nie rozumiem jednak te słupki sa nadwieszone o 4cm względem wieńca? Zamiast pisać wklej przekrój swoejgo projektu łatwiej bedzie doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 15.09.2011 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) Witam. Wklejam rysunek wieńca i trzpienia z wymiarami. Jak widać wieniec ma 16 cm strzemiona a trzpień ma rozstaw 20 cm, i teraz aby zrobić jak na rysunku przedstawionym przez Craba, czyli pręty z trzpienia włożyc w wieniec, należałoby zmienić rozmiar trzpienia. Jak zrobić aby było dobrze. Pozdrawiam Edytowane 15 Września 2011 przez ewa&mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 15.09.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) Tak to jest jak projekt robi ktoś kto nie był na budowie. Zrób tak jak pisałem, przy trzpieniach stroną rozciaganą jest strona wewnetrzna...tylko broń boże nie rób najpierw całego trzpienia , bo fizycznie go nie włożysz w wieniec stropu. Najpierw wkładasz zbrojenie w kształcie liter L w wieniec stropu dowiązujesz pręty i dopiero na nie nakładasz strzemiona, w tym wypadku strzemiona będa 15 na 20 , jak zrobisz scianki kolankowe i zaszalujesz wieniec to wkłasz wieniec górny i dokładasz "elki" . Od strony rozciaganej bedziesz miał te 3 cm otuliny a od zewnetrznej 7, im wyżej trzpień w ściance kolankowej maleje znaczenie utrzymywanie zbrojenia bardziej po wewnetrznej stronie. Edytowane 15 Września 2011 przez antech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 16.09.2011 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Dzięki. Tka będę robił, trzpienie włoże w wieniec na stropie i dopiero wtedy będę nakładał strzemiona, myślę że będą miały tak jak piszesz 15 na 20, no może 14 na 20. A wieniec pod murłatę to juz zrobię taki aby trzpienie weszły do środka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 18.09.2011 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Witam. Zrobiłem jak radziliście, trzpienie zamocowane w wieńcu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 07.09.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Czytam czytam i nie dowierzam bo ja się właśnie do wiedziałem niedawno że trzpienie powinny być zakotwione w stropie a nie w wieńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts