Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyzwoite drzwi wejściowe wewnętrzne "od ręki"

Recommended Posts

Witam

Stoję przed potrzebą zakupu pilnego wejściowych wewnętrznych drzwi do mieszkania. Zupełnie nie orientowałem się w temacie i nie przewidziałem, czas oczekiwania na drzwi to 4 i więcej tygodni (wybrałem opal plus porty).

Czy ktoś może mi polecić / ma pozytywne doświadczenia z drzwiami wejściowymi dostępnymi od ręki ? Np w supermarketach zawsze jest trochę drzwi ale nie chcę trafić na "chińczyka" za 1000 zł.

Edytowane przez dr_Fell

Wrażenia z kilku godzin spędzonych w marketach budowlanych 2 sieci (Leroy, Castorama). Drzwi określane jako antywłamaniowe, nawet w okolicach 1100-1300 zł mają blachę skrzydła o grubości sporo mniejszej niż 1mm. Grubość blach ościeżnicy nie zależy od ceny (zdarzało się, że drzwi za 500 zł miały ościeżnicę z materiału grubszego niż te za 1000, nie wiem jak z jakością). Drzwi za kilkaset zł miały tzw. "bolce antywłamaniowe" sprawiające wrażenie, jakby można je było zgnieść nieco większymi obcęgami (lekkie, chyba z cienkiej blachy, chwiejące się na boki).

Dopiero drzwi za ok. 2000 zaczynały mieć masę, choć również nie sprawiały wrażenia wyjątkowo solidnych.

Nie wiem czy którekolwiek z marketowych drzwi miały zawiasy antywłamaniowe.

W przedziale do 1000 zł najsolidniejsze wrażenie sprawiły na mnie drzwi z mocnej, grubej sklejki drewnianej (która przy próbie włamania przynajmniej narobiłaby hałasu w odróżnieniu od chińskiej blachy ciętej otwieraczem do konserw) Oliwia firmy Everhouse (510zł bez ościeżnicy). Niestety z tej samej sklejki wykonana była framuga, w miejscu wejścia zamków bardzo cienka (drewnianą część dało się wygiąć palcem) - chociaż wzmocniona przykręconą na 3 wkręty blachą jednak podejrzewam że przy użyciu nawet małego łomu poddałaby się bezgłośnie w kilka / naście sekund. Podobnie - drzwi mają bolce od strony zawiasów, bolce te wchodzą w futrynę, jednak grubość futryny pomiędzy bolcem a krawędzią futryny to może 3 mm... sklejki drewnianej.

Przede mną jeszcze wizyta w Praktikerze jednak nie liczę na jakiś wielki przełom. Chyba więc zamówię Portę i poczekam, ewentualnie dopytam czy skrzydło Oliwia można włożyć w metalową futrynę.

Gdyby ktoś wiedział o przyzwoitych drzwiach wejściowych dostępnych od ręki - nadal proszę o informacje albo sugestie dot. wartościowych produktów dostępnych w marketach, które może przeoczyłem.

Edytowane przez dr_Fell

Gratuluję spostrzegawczości - w większości klienci w marketach dostrzegają tylko cenę. Że też chciało Ci się tak przeglądać te oferty:) - poważnie - wracasz mi wiarę w ludzi, ze są jeszcze Ci którzy chcą pogadać o produkcie.

Nie znam oferty drzwi od ręki. Opale to bardzo solidne drzwi - śmiało je polecam Ich jedyny minus to ościeżnica w kolorze brąz, podczas gdy skrzydła są w laminatach. Jeśli przebolejesz ten "wizualny mankament" to zamawiaj - nie czekaj:) szybciej już w tym roku nie będzie:)

Dzięki,

Zdecydowałem się na Opala, skonsultuję sprawę z wykonawcą i albo zamówię i poczekam 4 tygodnie albo dopłacę 300 i będę miał w kilka dni (pani w salonie znalazła w hurtowni jakiejś, z której biorą). Jeżeli uznam że cena mnie przerasta (ponad 1500 bez dodatków) to po prostu wezmę Agat.

Od 2008r użytkuję Opal plus właśnie w okleinie CPL 0,7mm. Jak do tej pory drzwi spełniają swoje zadanie. Z tym, że ja wybrałem poszerzoną ościeżnicę (na całą grubość muru):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=40536&d=1296321306

Opal jest cichszy od Agatu. Też chciałem "zaoszczędzić" ale ostatecznie sprzedawca i zarazem montażysta przekonał mnie do Opala. Na drzwi czekałem prawie 6 tyg, ale to była końcówka roku 2007 (święta, nowy rok, remanenty itd)

Więcej poczytasz tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172462-Drzwi-do-mieszkania-antyw%C5%82amaniowe-d%C5%BAwi%C4%99koszczelne-akustyczne-izolacyjno%C5%9B%C4%87&p=4538673#post4538673

Edytowane przez chrisowaty

No już zdecydowałem się na Opal plus, bo okazało się że mogę trochę dłużej poczekać, fachowiec ma gdzie indziej też coś do roboty i nam obu przerwa na rękę jest. Więc mogę kupić tam, gdzie taniej. Co do okleiny - w sklepie stwierdziła sprzedawczyni że 0,2 też powinna dać radę, przemyślę to jeszcze.

Nie ma przy zakupie opcji wyboru szerszej framugi, ładnie to u Ciebie wygląda, zadzwonię tam i zapytam czy dają możliwość zamówienia takiej.

Dzięki, pozdrawiam.

Michał

Poszerzenie ościeżnicy jest w ofercie, tylko mało kto o tym wie. Rok po zamontowaniu drzwi był u mnie inny montażysta który oferuje drzwi porty. A był wymierzać roletki materiałowe na okna bo takie też montuje. Jemu samemu spodobała się taka ościeżnica, aczkolwiek twierdził iż nie jest to wykonanie porty. Poszło o zakład, dzięki czemu wygrałem dodatkowy rabat na roletki :D

Obecnie dopłaty do poszerzenia wyglądają tak:

do150mm 46 zł netto/ 56,12 zł brutto

od 151 mm do 270 mm 92 zł netto/ 112,24 zł brutto

od 271 mm do 390 mm 139 zł netto/ 169,58 zł brutto

Co do okleiny wprowadziłem Cię w błąd. Mam okleinę drewnopodobną kolor olcha, a nie CPL jak napisałem wcześniej. Nie mniej nic dziwnego w zachowaniu okleiny nie zauważyłem. Tym bardziej iż mieszkam na 4 piętrze a mam sąsiada co potrafi przy temp na zewnątrz -15st zostawić okno otwarte na klatce schodowej i przez noc na klatce jest raptem koło zera

Dodatkowo wszystkie szyldy mam od "Granita" bo wizualnie bardziej mnie się podobały niż te oferowane przy Agat/Opal, przy czym zamki zostały klasy B (przy Granicie są klasy C)

p48_2555_b.jpg

Dzięki za odpowiedzi, faktycznie dobrze to u Ciebie wygląda - ale chyba masz drzwi otwierane na zewnątrz, ja raczej będę miał do wewnątrz. Czy Twoja ościeżnica to któraś z tych: ?

http://www.porta.com.pl/wzory,p1,s6,m70,apics,d1.html

http://www.porta.com.pl/wzory,p1,s5,m34,apics,d1.html

EDIT: na szyldy z granita się raczej nie zdecyduję, to jednak 100 różnicy

EDIT2: ponieważ zamawiał będę dopiero jutro - może wiesz, albo może ktoś wie ;) czy standardowa ościeżnica do drzwi porta jest tylko brązowa czy jest w kilku wariantach (m.in. kremowy), tak jak osobno dokupowane ościeżnice ?

Edytowane przez dr_Fell

Na podstawie informacji ze strony Porty dotyczących standardowej ościeżnicy w drzwiach Opal/Opal Plus

Ościeżnica metalowa kątowa, o szerokości profilu 100 mm. Wykonana z blachy stalowej, dwustronnie ocynkowanej dyfuzyjnie, o grubości 1,5 mm. Wyposażona w sześć dybli montażowych. Lakierowana proszkowo farbą podkładową na kolor brązowy(RAL 8028), popielaty(RAL 7047), biały(RAL 9016)lub kremowy (RAL 1001).

Po prostu przy zamówieniu decydujesz jaki kolor ościeżnicy chcesz. Jeśli będziesz miał drzwi otwierane do środka to poszerzona ościeżnica jest tylko niepotrzebnym wydatkiem. U mnie drzwi są pod kątem 90 stopni w stosunku do wąskiego przedpokoju, więc aż się prosiło o wstawienie drzwi otwieranych na zewnątrz. Pracy było tyle samo, gdyż montażyści musieli poszerzyć otwór drzwiowy o ok 11cm. (blok z wczesnych lat 70tych). Oficjalnie drzwi otwieranych na klatkę schodową montować w blokach nie wolno, gdyż pomniejsza się drogę ewakuacyjną. Ale życie swoje, a przepisy swoje.

Za szyldy z granita nie płaciłem pełnej kwoty tylko różnicę cenową, bo katalogowo Opal ma szyldy, które notabene zostały u sprzedawcy. Rzecz jasna musiałem się o to upomnieć, bo pierwotnie cena za szyldy była katalogowa.

Moja ościeżnica to Metalowa Agat, Opal :

p40_02_b.jpg

p40_02_b.jpg

• 2 months później...

Mam jeszcze jeden mały problem - z uwagi na cenę będę raczej dokupywał klamkę i zamki innej firmy. Czy pamiętasz może (albo ktoś inny) jakie wymiary zamków tam montowałeś ? Jeżeli dobrze rozumiem ulotkę porty to do płaskich powinien pasować taki zamek

http://www.artbud.pl/WKLADKA_WILKA_antywlamaniowa_klasa_B_komplet_3035G3530_1kpl-20644.html (z gałką po dłuższej stronie wkładki).

Co do klamek - jak odbywa się ich montaż ? W drzwiach nie zauważyłem otworów na śruby - czy taka będzie pasować:

http://www.artbud.pl/KLAMKA_ZEWNETRZNA_VDS_na_szyldzie_stare_zlototytan_1szt-11004.html

Pozdrawiam

Michał