majki 14.09.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam Do bramy garażowej posiadam napęd przemysłowy GFA montowany na wale. Od 3 lat działa jak wół roboczy, dziś rano po naciśnięciu pilota brama poszła do góry jak zawsze, ale w dół już nie idzie. okazało się, że przestały reagować fotokomórki FAAC. Załączam zdjęcie pokazujące problem : http://img97.imageshack.us/img97/7245/czujkai.jpg Teraz tak : normalnie świecą się obydwie diody. Jak widać na zdjęciu, dioda od zasialania się świeci, od działania fotokomórki nie ( zielony kwadrat ). Dodatkowa dziwna obserwacja : w miejscu zaznaczenia czerwoną strzałką dotknięcie palcem, czy śrubokrętem w nóżkę od układu powoduje zapalenie diody ( zielony kwadrat ) i charakterystyczne "pyknięcie" mikrostyku. Podmiana na taki sam czujnik ( mam przy bramie wjazdowej ) nie powoduje nic, zachowanie jest takie samo. Na razie obszedłem układ i zwarłem przewody zielony i brązowy do czujki ( brama działa na "pilota" lecz nie przerywa zamykania fotokomórka ). Dodatkowo mam na ścianie wyłącznik ręczny trójprzyciskowy góra-stop-dół. Wciśnięcie raz przycisku góra powoduje otwarcie bramy - działa. Lecz tak samo zamykało sie bramę - teraz do zamknięcie trzeba trzymać wciśnięty. Serwis krzyknął 350 zł za wymiane czujek, ale jak widze sama wymiana może nie pomóc ( podmieniałem ). Co mogę zrobić ? Z góry dzięki za wszelkie porady pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.09.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam okazało się, że przestały reagować fotokomórki FAAC. Co mogę zrobić ? pozdrawiam, majki ... zawsze możesz se krzyknąć "FAAC" i wcisnąć OFF pozdro NETbet ...a tak na poważnie - nie pomogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 14.09.2011 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 ... zawsze możesz se krzyknąć "FAAC" i wcisnąć OFF pozdro NETbet ...a tak na poważnie - nie pomogę... Faactycznie, nie pomogłeś Ale może ktoś ... ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężarek74 15.09.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Kolega powie jaką ma centralke z tego gfa -....ts ??? To może pomoge.po otywarciu całej centrali (6 srubek) tam jest napisane---ts 970,ts 981 lub inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężarek74 15.09.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Ma kolega tez może kabel spiralny dobramy jak tak to znam przyczyne???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.09.2011 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Jutro zerknę na napęd i dam znać, dzięki za odzew Co znaczy kabel "spiralny" ? Skrętka komputerowa ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.09.2011 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Plakietka znamionowa napędu http://img7.imageshack.us/img7/8451/000201g.jpg Sterownik w środku http://img171.imageshack.us/img171/4880/000401.jpg Z góry dzięki za wszelkie info pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts