Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszerzanie ławy fundamentowej u jej końca górnej podstawy.

edrabs

Recommended Posts

Gość elka51
Dokładnie to chodziło mi o zrobienie fundamentu pod maszt na glebokosc 150 cm wsumie taka stopa bo ławą to nazwac nie mozna z definicji wiec słusznie zauwazyłeś.

Dlaczego na 150 cm ? Maszt wysoki na 6 metrów pod wifi masa wlasna to jakies 40 kg.

Nie rozumiem Pańskich "pytań". Postawienie takiego masztu wymaga pozwolenia na budowę, uzyskanie pozwolenia na budowę wymaga przedłożenienia projektu a w tymże projekcie wszystko jest jak na tacy (łącznie z niezbędnymi obliczeniam m.in. wielkości fundamentu aby nie doszło do przewrócenia masztu...).

Po zadawanych przez Pana pytaniach i przedstawionym pomyśle "czegoś" co żadnych obciążeń z masztu nigdy nie będzie przenosić wnioskuję iż w/w projektu Pan nie posiada i pyta się Pan w jaki sposób postawić zwyczajną samowolę budowlaną.

Gość elka51

Napisal Pan iz do projektu wymagane sa obliczenia jakie ?

Elka51... i Pan? :lol2:

Na studiach niestety zadnej konkretnej wiedzy zdobyć nie mozna.

Bibliotekę Panu zamkneli? Jak ja studiowałam były otwarte do późnych godzin nocnych. Studia jak sama nazwa wskazuje polegają na studiowaniu (samodzielnie), Pan najwyraźniej chce mieć "podane na tacy".

To czy to bedzie zrobione na dziko - bez zezwolenia ...

Na tym skończyłam "pomoc" w tym wątku.

Ps. Zapewniam Pana iż na powyższy temat niejedną ksiązkę napisano z których można do woli czerpać wiedzę.

Proszę tez nie uwazac sie za taką "prawą osobę" wszystko legalnie ... bo patrząć obiektywnie kazdy w jakis tam sposób łamie prawo jak nie urzad skarbowy, to jakas kopia programu, muzyki nie opłacanie abo. za telewizje, radio kserowanie artykułów czasopism, ksiązek w uczelni ... itd.

Nie zapaędzaj sie w osądach !!! To że sam probujesz łamać prawo nie znaczy że wszyscy to robią.

Gość elka51
Ty natomiast mi jej nie udzieliłas tkz. nic nie wniosłas nowego.

Naprawdę żadnej?

Postawienie takiego masztu wymaga pozwolenia na budowę, uzyskanie pozwolenia na budowę wymaga przedłożenienia projektu a w tymże projekcie wszystko jest jak na tacy (łącznie z niezbędnymi obliczeniam m.in. wielkości fundamentu aby nie doszło do przewrócenia masztu...).

Proszę tez nie uwazac sie za taką "prawą osobę" wszystko legalnie ... bo patrząć obiektywnie kazdy w jakis tam sposób łamie prawo jak nie urzad skarbowy, to jakas kopia programu, muzyki nie opłacanie abo. za telewizje, radio kserowanie artykułów czasopism, ksiązek w uczelni ... itd.

To że Pan ma w 4rech literach obowiązujące w naszym kraju prawo i zwyczajnie oczekuje pan instrukcji jak bezprawnie łamiąc prawo postawić samowolę budowlaną nie oznacza wcale że wszyscy wkoło są tak samo jak Pan oszustami podatkowymi, złodziejami oprogramowania czy też w inny sposób łamią obowiązujące prawo.

Edytowane przez elka51

widzę że jesteś kompletnym ignorantem, mylisz podstawowe pojęcia z fizyki jak "naprężenia" i "obciążenia", poza tym obciążenia wiatrem są bardzo istotne, widziałem wiele chałup z których wiatr dachy pozrywał a żadnej w której ściany się zawaliły od przebywania w nim ludzi.

Rozwiązanie tego fundamentu jest bardzo proste, ale mając tak małe pojęcie o budowaniu radzę żebyś wziął kogoś do pomocy, to co narysowałeś jest kompletnie bez sensu.

OO zaraz wejdziemy w teorie sprężystości i znaczenie punktu infinitezymalnego dla budownictwa :).

Do masztu na wi fi nalezy zgłościć to pozwolenie nie jest wymagana chyba, ale nie wystarczy zwykłe zgłoszenie bo nalezy dołaczyć do tego plany, jak to zostanie rozwiązane, czyli defakto projekt. Do tego nalezy uzyskać pozystywna opinie wydziału srodowiska (nie wiem czy poprawna nazwa), odnosnie braku szkodliwości dla ludzi .

edrabs przejdź się na miasto jak robią remonty i popatrz jak stabilizowane są latarnie uliczne (maszt chyba jest lżejszy od latarni), albo pomyśl o maszcie teleskopowym.

Gość elka51
Dla jasnosci temat nie brzmiał " Czy budowa masztu jest legalna" tylko "Jak wykonać fundament"

...

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM

A teraz już zrozumiałam... Pytasz się jak? Oczywiście ZGODNIE Z PROJEKTEM opracowanym przez osoby posiadające odpowiedni zasób wiedzy potwierdzony państwowymi uprawnieniami projektowymi.

Co do reszty - jezeli posiada Pan informacje o przestepstwać związanych z łamaniem prawa (np prawa autorskiego) to ma Pan obowiązek (narzucony prawnie) zgłosić odpowiednim organom.

Ale ty elka kasztanisz. Jak jesteś taka ą ę to może lepiej zmień forum bo przynudzasz z tą moralnością.

...albo by ulżyć sobie i wypełnić obywatelską misje zacznij uprzejmie donosić.

Kolego ten projekt/rysuneczek jest zły.

W sieci jest pełno informacji jak zrobić poprawnie taki fundament pod maszt więc do dzieła i nie karm troli.