shivy 14.09.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam, mam do Państwa jako osób mających większe doświadczenia w budowie pytanie, kupiłem mieszkanie na parterze (pod mieszkaniem piwnice) i jestem na etapie remontu , jak Państwa zdaniem najlepiej ocieplić podłogi aby ciepłe powietrze z mieszkanie nie ogrzewało piwnic a zimne z piwnic nie wchodziło do mieszkania. Znajomy podpowiedział żeby położyć na podłodze 5 cm styropianu i zrobić na to wylewkę ale czy ma to sens ?? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 15.09.2011 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witam, mam do Państwa jako osób mających większe doświadczenia w budowie pytanie, kupiłem mieszkanie na parterze (pod mieszkaniem piwnice) i jestem na etapie remontu , jak Państwa zdaniem najlepiej ocieplić podłogi aby ciepłe powietrze z mieszkanie nie ogrzewało piwnic a zimne z piwnic nie wchodziło do mieszkania. Znajomy podpowiedział żeby położyć na podłodze 5 cm styropianu i zrobić na to wylewkę ale czy ma to sens ?? Z góry dziękuje za pomoc styro 5 cm, wylewka 4-5 cm i wykończenie z 1,5-2 cm. Masz Tyle miejsca, zeby podnosić podłogę? Do mieszkania z klatki schodowej wchodizłbyś chyba po schodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shivy 17.09.2011 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 styro 5 cm, wylewka 4-5 cm i wykończenie z 1,5-2 cm. Masz Tyle miejsca, zeby podnosić podłogę? Do mieszkania z klatki schodowej wchodizłbyś chyba po schodku. A jaka inna propozycje Masz aby ocieplić podłogę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 18.09.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Witam, mam do Państwa jako osób mających większe doświadczenia w budowie pytanie, kupiłem mieszkanie na parterze (pod mieszkaniem piwnice) i jestem na etapie remontu , jak Państwa zdaniem najlepiej ocieplić podłogi aby ciepłe powietrze z mieszkanie nie ogrzewało piwnic a zimne z piwnic nie wchodziło do mieszkania. Znajomy podpowiedział żeby położyć na podłodze 5 cm styropianu i zrobić na to wylewkę ale czy ma to sens ?? Z góry dziękuje za pomoc Jest to klasyczne "ciężkie" rozwiązanie. Ponieważ występuje różnica temperatur należy poza izolacją twrmiczną zainstalować izolację paroszczelną po i nad styropianem. Dla polepszenia właściwości cieplnych można zastosować konstrukcję podłogi na legarach z wypełnieniem przestrzeni między nimi izolacją termiczną. Jest to szybsze i cieplejsze rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.09.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Witam, mam do Państwa jako osób mających większe doświadczenia w budowie pytanie, kupiłem mieszkanie na parterze (pod mieszkaniem piwnice) i jestem na etapie remontu , jak Państwa zdaniem najlepiej ocieplić podłogi aby ciepłe powietrze z mieszkanie nie ogrzewało piwnic a zimne z piwnic nie wchodziło do mieszkania. Znajomy podpowiedział żeby położyć na podłodze 5 cm styropianu i zrobić na to wylewkę ale czy ma to sens ?? Z góry dziękuje za pomoc Jaka jest konstrukcja (przekrój) obecnej podłogi. Dlaczego uważasz, że piwnica będzie wyziębiała podłogę? Czy jastrych leży na stropie? Czy konstrukcja budynku jest tzw. pruska czy z płyt betonowych? Z czego są stropy.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shivy 18.09.2011 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Jaka jest konstrukcja (przekrój) obecnej podłogi. Dlaczego uważasz, że piwnica będzie wyziębiała podłogę? Czy jastrych leży na stropie? Czy konstrukcja budynku jest tzw. pruska czy z płyt betonowych? Z czego są stropy.? Konstrokcja stropu (podłóg) to Strop Akermana. Uważam że będzie wyziębiać ponieważ jakby nie patrzeć nie są one ogrzewane i zimna będzie przechodzić do mieszkania. Przynajmniej w mieszkaniu u brata tak była (dopóki spółdzielnia nie ociepliła piwnic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts