Brass 14.09.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Mam pytanko, czy wykonuje się instalacje wody użytkowej na rozdzielaczach (takich jak do podłogówki - lub odpowiednik). Jeśli tak to jaki powinien być to rozdzielacz i czy średnice rur PEX 16 mm będą wystarczające jeśli każda z rur będzie zasilać tylko 1 punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.12.2011 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Kolejne pytanie: jeśli rozdzielacz ma belkę 1' a boczne króćce 1/2' czyli jakieś 15 mm to czy jest sens dawać rury PEX 20 mm skoro już na rozdzielaczu jest redukcja. Może lepiej dać PEX 16 zeby odpowiadał średnicą króćcom 1/2'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 20.12.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 troszkę to chińska kombinacja ale działać będzie, tylko mam na myśli jakieś małe obiekty, bo jak kilka łazienek to bym takich chińskich kombinacji nie polecał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supchem 28.12.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Działać będzie tylko po co tak robić. Takie rozwiązanie będzie dość drogie i zbędne. Wystarczy jak np. w kotłowni puścisz osobne dwie rury + ewentualnie cyrkulacyjna do kuchni i założysz na nich zawory, to samo z np. dwoma łazienkami i pralną. Wtedy będziesz miał możliwość odciąć wodę tylko do jednego pomieszczenia. Stosując rozdzielać chciałeś chyba mieć osobny zawór do wody do każdego urządzenia tylko po co, będziesz komuś zakręcał wodę jak się myje albo puszczał gorącą/zimną czy jak???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezerwat Bobra 16.09.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 (edytowane) Oba rozwiązania bazują na tej samej idei - zrezygnować z kształtek na poziomie pomieszczenia, a różnią się tylko sposobem rozwiązania problemu: raz są to trójniki połączone szeregowo i zawór odcinający pomieszczenie, a raz rozdzielacz z zaworkiem dla każdego obwodu... Mnie bardziej przekonuje możliwość odcięcia konkretnego punktu i kompleksowe rozwiązanie problemu (odpadają np. połączenia pomiędzy trójnikami). Koszty... chyba zbliżone Jeśli chodzi o rozdzielacze do wody użytkowej - często oferowano mi rozdzielacze przeznaczone do CO, do których budowy użyto ołowiu. Sprzedawcy bez skrupułów tłumaczyli, że producent tylko z oszczędności nie uzyskał certyfikatu dla wody użytkowej! Edytowane 16 Września 2012 przez Rezerwat Bobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.09.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Za cenę rozdzielacza masz rury PE na cały obiekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts