Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

american dream? chciałabym...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

najkrócej rzecz ujmując - po jednym zdjęciu z każdego pomieszczenia, żeby tylko mi się przypomniała reszta. Dzięki - kochana jesteś :)(ale mam nadzieję, że masz wszystkie te zdjęcia pod ręką, co? i nie musisz ich szukać?)

Dziewczyny, z wdzięczności, że tak miło skomentowałyście łazienkę, podzielę się z Wami wspaniałym przepisem na piernik staropolski, na gazecie znanym również jako piernik apolki (która go rozpropagowała - jak właśnie spojrzałam - w 2003 roku!). Jest to ciasto leżakujące, więc jeśli chcecie je jeść w święta, to już najwyższy czas je zrobić!

1/2 kg miodu, 2 szklanki cukru i 25 dkg masła podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia, a następnie ostudzić.

do chłodnej masy dodać: 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przyprawy do piernika. ciasto wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-6, tygodni w chłodne miejsce. Pieczemy na 3-4 dni wcześniej.

Pieczenie:

Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze w temperaturze jak na biszkopt (160-180 stopni w zależności od kuchenki) przez ok. 15-20 min. ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można wymieszać z bakaliami). nakrywamy arkuszem papieru, obciążamy równomiernie i odstawiamy na 3-4 dni aby skruszał. Przed podaniem można polać polewą lub polukrować.

Od siebie dodam, że z tego ciasta wychodzą równie pyszne pierniczki, tylko też trzeba je upiec parę dni wcześniej, żeby zdążyły zmięknąć.

A na koniec dodam, że lepiej żeby ciasto leżakowało dłużej niż krócej. nie ma obawy że się zepsuje. dwa tygodnie temu piekłam pierniczki z ciasta, które leżakowało od zeszłego listopada i wyszły znakomite!:D:D

Fajny post o tych meblach. A co do poduszek – zgadzam się. Nie rozumiem amerykańskiej obsesji ukrywania łóżek pod stosami poduch. WYgląda przytulnie, ale tylko na zdjęciu – zdejmować to i na powrót układać co dnia? Eee tam. A co do tego, czemu faceci ich nie znoszą:http://www.youtube.com/watch?v=Lp0-8Ibkczc I do tego już nic nie trzeba dodawać :-)

A łazienka jasne, że ekstra, a jaka ma być. Tylko że moim zdaniem nadal skradziona po mojej :p

z pewną nieśmiałością (bo być może się właśnie kompromituję) przyznaję że nie słyszałam

Agnieszka - świetny film:)

Ragazza - faktycznie, metrażowo to łazienka wystaje mocno ponad przeciętną:D. ale cóż z tego, kiedy i tak prysznic mi się nie zmieścił. miał być na miejscu przewijaka, ale zabrakło tak z 5 cm i stwierdziłam, że jak mam się męczyć z obijaniem łokci w za_wąskiej_kabinie to wolę się obyć całkiem bez prysznica. taka rozpuszczona jestem:D

a jeszcze się przyznam, że gdyby nie finanse, to ten pasek łazienki, gdzie jest wanna i schowek na piec i pralkę, odcięłabym całkiem i zrobiła tam spiżarkę, zlikwidowałabym okna, wejście zrobiłabym bezpośrednio z sypialni, a nie z korytarza, i wtedy, przy mniejszym metrażu, zmieściłabym prysznic:)

Ps. chyba powinnam ograniczyć długość zdań w swoich wypowiedziach....

Madzia - rumienię się! Serio! Ja o swojej łazience nie mam aż takiego dobrego zdania:D Mnie też podoba się to podwójne ułożenie kafli:); Te kratki pod konsolką to oczywiście osłona kaloryferów (dobry pomysł "zabity" przez złe wykonanie).

Do tikeja może jeszcze dzisiaj zajrzę. strasznie dawno tam nie byłam , bo do blue city strasznie mi nie po drodze, a ten w centrum słyszałam że tylko ubrania sprzedaje. dopiero z forum dowiedziałam się że nie tylko:)

A wiecie co jest najśmieszniejsze? Że akurat łazienka wcale nie wydaje mi się hamerykańska:), tylko typowa łazienka z forum gazetowego:)

Tu jest wg mnie typowa łazienka amerykańska. Czy te płytki na podłodze nie są cudowne?:)

http://i3.fmix.pl/fmi2271/49075e0d000373484ec2292e/zdjecie.jpg

A co ty gadasz?:mad: Co ty tam wiesz;) Pokazujesz łazienki rodem z apartamentowców na manhatanie (mój cel wnętrzarki;)), a ty masz bardzo hamerykańską łazienkę... bardziej w styslsu ślicznych domków na przedmieściach (w końcu masz śliczny dom na przedmieściu:)) - wszystko się zgadza;)

Dziewczyny - wrzucam zabawnego posta o meblach, jakich nie cierpią mężczyźni:

http://www.elementsofstyleblog.com/2011/11/furniture-men-hate.html

od siebie dodam: cokolwiek kolorowego i nietypowego:)

dobre, dobre:yes: a link wstawiony przez Twoją siostrę jeszcze lepszy:lol2:

PS piszę tu... bo nie chcę odpisywać mailowo i sobie skrzynki zapychać:lol2:...

aaa - te kinkiety:) Ja też na dniach kupuję je do siebie na taras... zamontowałaś już? Może zdążysz mi zdać relację jak świecą - mąż straszy, że będzie jak na dworcu:lol2:

Co do preferencji, to problem polega na tym, że mam ich mnóstwo a żadnej wiodącej:( mam nadzieję, ze pan sobie ze mną poradzi;)

zamontowałam: mam wrażenie że nie trzymają pionu/poziomu i są leciutko przekrzywione. poza ty bardzo przyjemnie się prezentują. gołe żarówki faktycznie mnie denerwują i zamierzam okleić szybki tą samą folią, którą okleiłam okna w łazience (dającą efekt piaskowania). jak okleję, to pokażę (pewnie jak się ciepło zrobi na dworze:))

a co do mnogości preferencji - no cóż, jesteś kobietą nowoczesną, a multitasking teraz w modzie:D

Nihiru,

gdzie zdjęcie zamontowanych kinkietów???

przewidująco:) napisałam wcześniej: kinkiety pokażę dopiero jak je okleję, bo żarówki energooszczędn to nie jest coś, czym zamierzam się chwalić:)

Agawi - przepis jest prościutki i szybki do zrobienia, a cały myk polega na tym leżakowaniu, więc pędź do sklepu po miód i przyprawy:D

Nihiru witam sie w Twoim watku!:hug: jak to sie stalo, ze jeszcze mnie u Ciebie nie bylo...:eek:przelecialam przez watek bo na wnikliwe czytanie brak czasu, wszystko mi sie podoba :yes::)bardzo jestem ciekawa kolejnych odslon. Lazienka cudna! no i inspiracje wklejane przez Ciebie genialne:yes::)

aneta - a czy widziałaś na tym forum jakieś brzydkie inspiracje? http://emotikona.pl/emotikony/pic/04icon_rotfl.gif w każdym razie witam i zaglądaj jak najczęściej:)

Martaibartek - właśnie przeglądam tą stronę:D, ten słoik mi się podoba, ale chyba nie odważę kupić czegokolwiek w brw bez wcześniejszego pomacania:). jakoś uprzedzona jestem do ich produktów (w sensie - do ich jakości)