Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

american dream? chciałabym...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nihiru albo ktokolwiek słyszał ktokolwiek wie ...jaka powinna być konsystencja ciasta piernikowego? mimo dodania kilograma mąki wyszła mi lejąca masa ...why why ????

Lasche, a czy miałaś przepis na dojrzewające pierniki?Bo jak na zwykły, to może dlatego...:confused:

Masa powinna być średniej konsystencji, która jeszcze zgęstnieje pod wpływem leżakowania w gliniance. Ale lejąca, to na pewno nie...:(:(

Ja dzisiaj wieczorem też robię, to mogę Ci powiedzieć co mi wyjdzie...:)

Ja robię z przepisu na nie-leżakujące i to jest gęste ciasto, wałkuje się wałkiem i wycina foremkami ciasteczka...

Oooo :eek: u mnie nie-leżakujący jest zawsze lejący:)

A tegoroczny leżakujący właśnie zrobiłam- wyszedł superrrr:yes: Jest gęsty i już leżakuje w gliniance:D

Witam się ;-) Ślicznie u Ciebie ale kuchnie to z forum gazetowego chyba znam co ? ;-)

Ale zew domu fantastycznie. Świetne to drewno.

Dobra pamięć - owszem, parę miesięcy temu i tam pokazywałam kuchnię:). powinnam i resztę tam pokazać, bo malowanie boazerii to zasługa tamtejszych forumowiczek

Robót ciąg dalszy:

Zabrałam się w końcu za odnawianie łóżka, przeznaczonego do pokoju Młodego. Jak na razie wyszlifowane tylko te duże powierzchnie, w sobotę zabiorę się za te różne wgłębienia.

Zamierzałam to łóżko przemalować (wersja pierwsza - na jedynie słuszną biel, ale pojawiły się już kolejne:)), ale po dokładnym przyjrzeniu się, wydaje mi się że to nie jest dobry pomysł. Drewno jest w bardzo dobrym stanie, po przeszlifowaniu jest gładziutkie, za to się trochę porozchodziło. Są tak duże szpary, że szpachla nie pomoże. Czyli odwrotnie jak przy moim kredensie - tam było dużo dziurek do zaszpachlowania, ale za to deski trzymały się razem - malowanie farbą kryjącą miało sens. Wydaje mi się, że takie ładne drewno szkoda zakrywać farbą - lepszy będzie wosk i bejca. W dodatku jeśli zostanie naturalne drewno, to te szpary będą miały swój urok, jeśli będzie białe - to będą przeszkadzały. tak mi się wydaje - jak Wy myślicie?

http://i3.fmix.pl/fmi2633/a89ce6560023622e4ec97d02/zdjecie.jpg

po lewej stronie część wyszlifowana, po prawej - jeszcze nie; przy ramie widać szparę, gdzie się drewno rozeszło

http://i1.fmix.pl/fmi2173/14962b16001c72b44ec97ce6/zdjecie.jpg

tutaj trochę lepszy widok

Moje pytania:

- jakie polecacie woski, ewentualnie inne sposoby zabezpieczenia naturalnego drewna?

- czy jest jakaś specjalna technika woskowania? coś co powinnam wiedzieć zanim się do tego zabiorę (z farbami akrylowymi mam więcej doświadczenia)?

- czy ktoś zna sposób na odrdzewienie zawiasów? wolałabym wykorzystać te które są, bo prawdopodobnie nie dokupię już takich samych

- czy powinnam się przejmować takimi dziurkami (po kornikach? kołatkach? nie mam pojęcia) które są widoczne tam gdzie nóżki spotykają się z podłogą?

Radździe moi drodzy, radźcie!