Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

american dream? chciałabym...


Recommended Posts

Z drinków znowu polecę (coś sie uparłam promować go na tym forum;)) - whisky ze spritem. Bardzo łątwy drink, zero zachodu, a pyszny smak - uwierz mi - wszystkim Paniom smakuje:yes: (co przy whisky wvcale nie jest takie łatwe;))

 

A jedzenie... no co tu dodać... u yokasty 3 ostatnie strony to chyba 600 przepisów:lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fakt:lol2: ale najwięcej sałatek, a ja akurat sałatek nie potrzebuję:). idę jednak jeszcze raz przejrzeć przepisy, moze coś przegapiłam

 

a co do whisky to :jawdrop: ja właśnie nie cierpię whisky! zalatuje mi zwykłym bimbrem:sick: ale na Twoją odpowiedzialność spróbuję jej ze spritem:hug:

 

koniecznie:yes: Najpierw zacznij od bardzo małej ilości whisky (0,5 cm na dnie szklaneczki) i dopełnij spritem;) Pyyyycha:rolleyes:

 

A przepisy na mięsko były... Maszenka bardzo fajny prosty dała na kawałki mięs z rękawa... dla każdego coś dobrego;) Ja jeszcze wspominałam o całym indorze - najważniejsze to wysmarować go solą i odrobiną imbiru najmniej na dobę przed pieczeniem... a potem piec go ok. 3-4 godzin - średnio godzina/kilogram... jak mówiłąm - bardzo spektakularne danie i robi się samo:lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parówki będą, ale ciasto ambitnie zrobię sama, wg przepisu nigelli na świnki w kocykach (już sama nazwa mi się podoba:))

 

Ja spróbowałam zrobić ciasto francuskie RAZ.

Pierwszy i ostatni :p

Nie żeby nie wyszło. Smaaaaczne było :)

Ale potem zobaczyłam cenę gotowego i przeliczyłam na swój czas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nihiru z ciasta francuskiego możesz wyczarować mnóstwo przepisów i na słono i na słodko. Na słono najprostszy to farsz z cukinii, pieczarek, cebuli i plastra szynki- na wierzchu posypać żółtym serem i zawinąć koperty- do pieca i w 20 min masz pyszne danko:wiggle: Indyka w całości polecam - piekłam w Święta 12 osób się najadło i jeszcze został:o

Odnośnie pieczenia to 3-4 godzinki to trochę krótko. Na 1 kg mięsa trzeba liczyć godzinę pieczenia + 1 godzinę dla całości;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nihiru z ciasta francuskiego możesz wyczarować mnóstwo przepisów i na słono i na słodko. Na słono najprostszy to farsz z cukinii, pieczarek, cebuli i plastra szynki- na wierzchu posypać żółtym serem i zawinąć koperty- do pieca i w 20 min masz pyszne danko:wiggle: Indyka w całości polecam - piekłam w Święta 12 osób się najadło i jeszcze został:o

Odnośnie pieczenia to 3-4 godzinki to trochę krótko. Na 1 kg mięsa trzeba liczyć godzinę pieczenia + 1 godzinę dla całości;)

 

a no widzisz- może;) Ja tu specjalistę zgrywam, ale nigdy jeszcze nie robiłam - narazie dopiero się przymierzam:rotfl:

Indorek, którego jadłam w pierszy dzień świąt ponoć był pieczony własnie ok. 3-4 godzin - a był wielki:o I wyszedł pyszny:rolleyes: Ile ludzi, tyle teorii... jak ze wszystkim... Ale wiadomo - trzeba sprawdzić na własnej skórze;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a no widzisz- może;) Ja tu specjalistę zgrywam, ale nigdy jeszcze nie robiłam - narazie dopiero się przymierzam:rotfl:

Indorek, którego jadłam w pierszy dzień świąt ponoć był pieczony własnie ok. 3-4 godzin - a był wielki:o I wyszedł pyszny:rolleyes: Ile ludzi, tyle teorii... jak ze wszystkim... Ale wiadomo - trzeba sprawdzić na własnej skórze;)

 

Madzia wszystko tak naprawdę zależy od mięsa nieszczęsnego indyka:lol2: Nieraz jest żylaste i twarde... Ja w sumie piekłam go w życiu 3 razy i kiedyś mi się trafił taki twardy:sick: Siedział w piecu chyba z 7 godzin i nie był za smaczny:(

Tegoroczny był na szczęście super:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madzia wszystko tak naprawdę zależy od mięsa nieszczęsnego indyka:lol2: Nieraz jest żylaste i twarde... Ja w sumie piekłam go w życiu 3 razy i kiedyś mi się trafił taki twardy:sick: Siedział w piecu chyba z 7 godzin i nie był za smaczny:(

Tegoroczny był na szczęście super:)

 

No jak to z mięsem;) A też go tak długo macerujesz? I w czym? Też jedynie w imbirze i soli? Znajoma mówiła, ze nawet oliwą nie naciera:no: Dopiero do pieczenia dodaje masła i tym sosem z masłem co jakiś czasmięso polewa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No jak to z mięsem;) A też go tak długo macerujesz? I w czym? Też jedynie w imbirze i soli? Znajoma mówiła, ze nawet oliwą nie naciera:no: Dopiero do pieczenia dodaje masła i tym sosem z masłem co jakiś czasmięso polewa.

 

Natarłam go imbirem, ziołami i solą. Leżał tak biedaczek 12 godzin.:lol2: Następnie pod skórę wstrzykuję trochę klarowanego masła, żeby nie był suchy. Nidy nie nacierałam oliwą. W środek wkładam tylko pomarańcze i goździki. Polewam na godzinkę przed podaniem wodą z odrobiną miodu, żeby się zrumienił. I gotowe:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niech w Nowym Roku świat będzie dla was pełen

ciepła, radości, przyjaciół, a w waszym domu

niech nigdy nie zabraknie miłości i zrozumienia:)

 

http://img444.imageshack.us/img444/2566/39155237.jpg

 

Beata z rodzinką:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...