Drop_Inn 12.03.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 I ja jestem za pierwszą. W tej drugiej zrobiła się taka trochę dziura na środku. Mniej więcej w obszarze pod kinkietem W pierwszej podobają mi się też bardzo te trzy malutkie ramki obok siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 12.03.2012 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Coś czuję że będzie trzecie podejście z taśmą klejącą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 12.03.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 nie będe oryginalna, mi też pierwsze zdjęcie podoba sie najbardziej - jest chyba najbardziej pod linijkę, mi się to podoba ale Ty chyba tak właśnie nie chciałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 12.03.2012 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Owszem, ale z drugiej strony, wolę mieć efekt "pod linijkę" niż "chyba chciała pod linijkę ale jej nie wyszło":lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 12.03.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Nihiru, mi tez wersja nr 1 najlepiej leży.A o co chodzi z tym światłem? A gdzie ma się ono włączać po otwarciu?Chyba poszukujesz jakiegoś automatycznego włącznika świateł (tzw włącznik barkowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 12.03.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ja też jestem stanowczo za NUMEREM JEDEN!!! Świetny układ:yes: Wcalenie jest pod linijkę... jest dokłądnie tak jak trzeba! W dugiej wersji tworzy się okropna dziura pod kinkietem. Jeśli chcesz tam mieć różne ramy, rózne zawartości,litery... nie może wyjść jak pod linijkę A ułożenie jest po prostu modelowe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 12.03.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Owszem, ale z drugiej strony, wolę mieć efekt "pod linijkę" niż "chyba chciała pod linijkę ale jej nie wyszło":lol2: o dokładnie - to jest wersja nr 2:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 12.03.2012 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Nihiru, mi tez wersja nr 1 najlepiej leży. A o co chodzi z tym światłem? A gdzie ma się ono włączać po otwarciu? Chyba poszukujesz jakiegoś automatycznego włącznika świateł (tzw włącznik barkowy). Agawi - jesteś wielka! Tak, oczywiście że chodzi mi o włącznik barkowy, tylko nie wiedziałam że to się tak nazywa:) Tym, którzy nie pamiętają, przypominam: w sypialni będą dwie oddzielne garderoby, do których się wchodzi. światło górne nie wystarczy, musi być w każdej garderobie dodatkowa lampka (jak twierdzi mój mąż - nawet dwie, kierunkowe, żeby jedną skierować na wieszaki a drugą na półki:)). No i nie chciałam szukać po omacku sznureczka, za każdym razem kiedy tam będę wchodziła po bluzkę, tylko żeby światło zapalało się automatycznie jak tylko otworzę drzwi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 12.03.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Agawi - jesteś wielka! Tak, oczywiście że chodzi mi o włącznik barkowy, tylko nie wiedziałam że to się tak nazywa:) No coś Ty nihiru ja na razie zaczęłam drążyć temat- tak mi się kiedyś obiło o uszy z tym włącznikiem. Przydałby mi się taki w spiżarni, bo ciągle jak do niej wchodzę to mam zajęte ręce i nie mam jak zapalić światła:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 12.03.2012 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 oj taak - będę musiała o tym pamiętać, jak w końcu zrobię ten schowek w kuchni, który mi wymyśliłyście na początku wątku No i widzicie, jaka to sprawiedliwość?! ledwie zdążyłam odgrzebać wątek, a już mnie mąż goni od komputera :/ Ja dzisiaj mówię już ale obiecuję jutro wrócić z pytaniami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 12.03.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 No i widzicie, jaka to sprawiedliwość?! ledwie zdążyłam odgrzebać wątek, a już mnie mąż goni od komputera :/ Jak to?:mad: Ale wróć Dobrej nocki:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 12.03.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Nihiru, jeszcze w temacie włącznika. Fakt, barkowy, bo kiedyś takie w barykach montowali. Poszukaj jeszcze tam, gdzie robią szafy. Są przecież takie, gdzie światło zapala się po otwarciu drzwi Znalazłam wskazówki dla majsterkowicza: Ja sobie zmajstrowałem prościutki układzik do włączania halogenów w szafie. Na drzwiach kontaktron od systemu alarmowego, tranzystor, rezystor, dioda i przekaźnik zasilane z transformatora halogenowego przez prostowniczek z kondensatorem. Działa od pięciu lat bezawaryjnie. Już wiesz jak zrobić? Edytowane 12 Marca 2012 przez narendil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 13.03.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Nihiru, ja przychodzę w sprawie galerii na klatce schodowej Proponuję (i to nie złośliwie) zawitać do wątku z inspiracjami klatek schodowych. Jak się tam wystawiłam "PO" to dziewczyny miały tyle do powiedzenia co jest źle, że zapewne pomogą Ci na tyle, żeby galeria wyglądała profesjonalnie A taki włącznik co zapala światło po otwarciu drzwi w szafie, to pewnie działa jak w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówka75 13.03.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Jestem za wersją 1, ale wklejam Kilka inspiracji może pomogą: http://img827.imageshack.us/img827/533/ramkir.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img651.imageshack.us/img651/2719/ramki1i.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img819.imageshack.us/img819/9561/ramki2i.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img62.imageshack.us/img62/2369/ramki3.jpg Uploaded with ImageShack.us jeżeli niepotrzebne daj znać usunę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 13.03.2012 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Nihiru, jeszcze w temacie włącznika. Fakt, barkowy, bo kiedyś takie w barykach montowali. Poszukaj jeszcze tam, gdzie robią szafy. Są przecież takie, gdzie światło zapala się po otwarciu drzwi Znalazłam wskazówki dla majsterkowicza: Ja sobie zmajstrowałem prościutki układzik do włączania halogenów w szafie. Na drzwiach kontaktron od systemu alarmowego, tranzystor, rezystor, dioda i przekaźnik zasilane z transformatora halogenowego przez prostowniczek z kondensatorem. Działa od pięciu lat bezawaryjnie. Już wiesz jak zrobić? Tiaa, i wszystko jasne w szkole najbardziej nie cierpiałam fizyki i chemii - z całą resztą sobie radziłam, ale te przedmioty tylko na pamięć Nihiru, ja przychodzę w sprawie galerii na klatce schodowej Proponuję (i to nie złośliwie) zawitać do wątku z inspiracjami klatek schodowych. Jak się tam wystawiłam "PO" to dziewczyny miały tyle do powiedzenia co jest źle, że zapewne pomogą Ci na tyle, żeby galeria wyglądała profesjonalnie W zasadzie to nawet nie muszę wchodzić na ten watek, bo zanim Narendil wywołała mnie tutaj to zapytałam się o to samo na forum gazetowym, a tam są (no, były, bo ostatnio się uspokoiło) takie hieny, że Wam by uszy odpadły:lol2: wchodziłam na tamto forum jeszcze zanim znalazłam to więc na wszelką krytykę jestem zahartowana:) A Twoja cegiełka bardzo ładna Mrówko - dziękuję za inspiracje, część już znam ale nie szkodzi. Nie usuwaj nic - może komuś innemu się przyda:). Jak widać, można sobie oglądać różne inspiracje do upojenia a jak przyjdzie co do czego .... Jeszcze pokombinuję z ułożeniem ale przede wszystkim zastanawiam się, czy nie zrezygnować z tych dwóch dużych plakatów. Może to one - przez swój rozmiar i intensywne kolory - powodują to wrażenie że coś nie gra? Teraz znowu spadam - zobaczymy czy dziś wieczorem mąż mnie puści do kompa:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbe-cue 13.03.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 (edytowane) Cześć Nihiru, zawitałam i do Ciebie! Na szczęście Twój wątek dało się ogarnąć przy śniadaniu i porannej kawce, bo jak widzę super wątki, ale na 300-400 stron, to płakać mi się chce, że nie będę mogła ich nadrobić... (na przykład od dłuuuugiego czasu wgryzam się w cudowne wątki Lasche, Agawi, Waderki i Karolka z Wichury i jeszcze parę innych, i ciągle końca nie widać, bo co w miarę nadgonię, to one natrzepią kolejnych kilkanaście stron ). No ale do rzeczy. Jeśli chodzi o oświetlenie garderoby, to może zerknij na taką listwę oświetleniową ikei: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50165404/ Jest tam opcja "auto", więc może się włączać po otwarciu drzwi. Tylko nie wiem, czy do oświetlenia całej garderoby nie będzie za słaba... Musiałabyś zobaczyć na miejscu. A odnośnie do ramek. Nie powiem, która z Twoich propozycji lepsza, ale chyba wiem, co zgrzyta w tej wyklejce, którą wstawiłaś. Patrzę na różne inspiracje i tak sobie myślę, że nawet te, które wyglądają na chaotyczne i nie-pod-linijkę, mają w sobie duży porządek kolorystyczny. Spójrz choćby na te fotki, które wrzucałaś: tutaj kolorem przewodnim jest morski-zielono-błękitny, plus dwa, trzy kolory pasujące temperaturą barw (chłodny różowy, piaskowy, kropla czarnego) http://i2.fmix.pl/fmi1667/428d9d64000db7734f5e61ca/zdjecie.jpg Tutaj - porządek kolorystyczny jest ewidentny, nie trzeba nic mówić http://i1.fmix.pl/fmi1482/4a6e41cf001570644f5e61cc/zdjecie.jpg Zaś tutaj kolorem przewodnim jest granat, a "wspomagaczem" - złoty i lekko sprany koralowy. http://i2.fmix.pl/fmi1183/994842fd00220ec74f5e61cd/zdjecie.jpg Zatem jeśli chcesz uzyskać wrażenie "artystycznego nieładu", ale bez chaosu, to wybierz jeden kolor bazowy (lub kilka odcieni bardzo zbliżonych), a do niego - jako kontrapunkt - ze dwa, trzy wyraźne akcenty. Powinno zagrać. Jeśli zaś nie możesz tak zrobić (bo zdjęcia masz bardzo różne), to chyba powinnaś raczej pójść w kierunku galerii "roztrzepanej" kolorystycznie, ale za to równiutko poukładanej, niestety. Edytowane 13 Marca 2012 przez barbe-cue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruby 13.03.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Nihiru, fajnie, że znowu jesteś W sprawie galerii miałam pisać podobnie jak barbe-cue, która rewelacyjnie opisała i poradziła Już to, że galeria jest nadschodowa wprowadza w nią dynamikę. Ty do tego łączysz zdjęcia czarnobiałe i kolorowe, ramki czarne i białe oraz rodzinne zdjęcia z plakatami, czy grafikami. Dużo mieszania na raz. Ja u siebie planuję: główną galerię: czarno-białe rodzinne fotki w czarnych i białych ramkach, drugą w innym pokoju: kolorowe (choć raczej brązy, sepia niż żywe kolory) reprodukcje, obrazki, pamiątki w różnorodnych ramkach ( stare ramki, drewno), dwa kolorowe duże plakaty w czarnych ramkach wkuchni. Nie mam wielkiego daru do aranżacji, więc gdy sobie tak podzieliłam jest dużo łatwiej. Wydaje mi się, ze powinnaś wymyślić sobie temat przewodni galerii np. jakieś kolory, czy tematykę zdjęć. Sam układ (nr 1) mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 13.03.2012 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Barbe-cue, Ruby - serdecznie Was witam:bye: To są bardzo cenne uwagi! Oczywiście że macie rację! Powinnam się zdecydować na jakiś motyw przewodni. Wydaje mi się że zdjęcia i plakaty nie grają ze sobą i będę musiała się na coś zdecydować. A ponieważ wszystko robię - jak zwykle - po kosztach to stanie pewnie że na tym, że na schodach będą zdjęcia czarno-białe, tylko w róznych ramkach a plakaty pójdą gdzie indziej. Być może kiedyś, stopniowo, uda mi się powymieniać zdjęcia na jakąś sztukę i wtedy ta ściana nabierze szlachetności, ale na razie stanęłoby na zdjęciach. Strasznie Wam dziękuję - cudownie doradzacie! Przy najbliższej okazji jeszcze popracuję nad tą galerią ale nie spodziewajcie się szybkich wieści - zapowiadają ciepły weekend, więc zacznę sezon ogródkowy (nareszcie!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magduśka1719509122 13.03.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Temat przewodni - jak najbardziej, choć wcale tak być nie musi. Wydaje mi się nihiru, że może najpierw trzeba by wypełnić te wszystkie ramki zdjęciami (chyba że cel był inny ), a ekekt od razu się zmieni. Osobiście dodałabym jeszcze kilka większych ram, troszkę mi te ramki na tak dużej powierzchni giną . Poza tym różnica, jaką jeszcze dostrzegam między inspiracjami a Twoją galerią jest taka, że ściany na inspiracjach są prawie w całości zdominowane przez ramki, a u Ciebie pozostaje jeszcze dużo wolnego miejsca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 15.03.2012 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Magdusiu - a mnie właśnie się zaczęło wydawać, że za dużo na tą ścianę powrzucałam :lol2 Podstawowa różnica, między moją ścianą a inspiracjami jest taka, że tam są gładkie ściany a u mnie ta boazeria. Mimo malowania nie jest zbyt ładna a te pionowe linie stanowią dość mocny akcent, który - mam wrażenie - gryzie się z ramkami. Chciałam tą boazerię trochę "schować" za kolorową galerią (dlaatego byłam sceptycznie nastawiona do cz-b galerii) ale to chyba nie przejdzie. Zrobię w najbliższych dniach kolejną, już porządniejszą, przymiarkę ze zdjęciami cz-b lub w sepii i zobaczymy jak wyjdzie. Tymczasem chciałabym się Was poradzić w innej sprawie: Szukam narzuty na łóżko: ma być biała, duża (2m na 2,2 to minimum; optymalnie byłoby nawet 2 na 2,40) i dodawać faktury w sypialni. Chętnie widziałabym tam coś w rodzaju futerka ale nie znalazłam. Znalazłam za to wzór narzuty, którą można zrobić samemu i się nad nią zastanawiam. Popatrzcie same: http://i2.fmix.pl/fmi751/b026c7890008e9594f61bc2d/zdjecie.jpg Jest zrobiona - chyba - z kwadratów zbieranych w środku. Podoba się Wam? Znalazłam jednak narzutę zrobioną przez pewną blogerkę własnoręcznie i bardzo mi się NIE podoba: http://i1.fmix.pl/fmi1384/fafeea1d0007e2c54f61bc2f/zdjecie.jpg Nie chciałabym uzyskać u siebie takiego efektu Jest jeszcze druga wersja, która wydaje mi się bardziej elegancka ale z kolei jest trochę "płaska" http://i3.fmix.pl/fmi2780/dbd709a0001d874f4f61bc32/zdjecie.jpg Chyba ideałem byłby ten splot na poduszce - te marszczenia są akurat w sam raz. Kłopot w tym, że ta narzuta musi być zrobiona z jednego kawałka materiału, a gdzie ja znajdę kupon materiału o szerokości ponad 2 metry? Co robić: szyć z 1 kawałka materiału i doszyć taką.. obwódkę (nie wiem jak się nazywa taki pasek materiału dookoła) czy robić z tych kwadratów i pilnować żeby nie przesadzić? Co radzicie? I czy w ogóle podoa Wam się taka narzuta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts