Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

american dream? chciałabym...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pikowanie fajne, mnie najbardziej podoba się to najoszczędniejsze na ostatniej narzucie. Jeśli nie ma takiego szerokiego materiału (a pewnie nie ma :(), to ja bym zrobiła szeroką obwódkę, oczywiście niepikowaną, żeby było widać, że to taka ramka (to się chyba "listwa" nazywa?), jak tu, albo nawet i szerszą:

http://www.annabudnik.pl/product_photos/1690/l_N010_2.jpg

źródło: http://www.annabudnik.pl/product_photos/1690/l_N010_2.jpg

Barbe-cue - No TO się nazywa pikowanie:lol2: pełen wypas:)

Oczywiście nie o taki bogaty efekt mi chodzi ale pierwszy raz widzę tego typu narzutę z lamówką (o! przypomniałam sobie nazwę! chyba że lamówka to jeszcze coś innego :rotfl:) - fajnie, bo wcześniej nie byłam pewna czy lamówka będzie pasowała do pikowań :yes:

Ja sama nie jestem całkiem przekonana do tego ostatniego, oszczędnego pikowania. Jak próbuję je sobie wyobrazić z większej odległości niż na tym zdjęciu, o mam wrażenie że będzie dawał efekt nieudolnie zacerowanego prześcieradła (ewentualnie - kuleczek rozsypanych na kołdrze):)

Aniu - dzięki za info; dawno nie zaglądałam do Ikei. Co prawda nie robię sobie wielkich nadziei, bo prawdopodobnie ta narzuta będzie za mała, ale przynajmniej obejrzę sobie:)

nihiru, ta druga narzuta bardziej mi się podoba. Właśnie dlatego, że taka oszczędna.

I wydaje mi się, że jeśli narzuta będzie z tych grubszych, to przestanie być płaska.

Bo grube narzuty w ogóle są ładniejsze:yes: kiedyś mocno się zastanawiałam, co takiego sprawia, że te wszystkie amerykańskie łóżka są takie ładne, a nasze- nawet z ładną pościelą - jakoś nie. I w końcu doszłam do wniosku że różnica jest w grubości kołdry (i ilości poduszek):). Nie mam zamiaru codziennie układać stosu poduszek, ale taką narzutę mogę położyć :)

Nihiru dokładnie takie narzuty są w BRW- wyglądają bardzo porządnie- macałam. Dla mnie były niestety za małe.:bash: Dostępne kolory to szara, czerwień i czerń:)

No tak. Mnie wielkość pasuje (200x250 cm) tylko kolor nie :bash:

Chociaż, w zasadzie, sypialnia jest na takim etapie, że w zasadzie mogłabym zmienić koncepcję kolorystyczną :lol2:

Moje drogie, kontynuujemy temat sypialni, a konkretnie zabudowy.

Dla przypomnienia, wrzucam zdjęcia, które były moją inspiracją dla drzwi do garderób:

http://i3.fmix.pl/fmi1777/77c2cafc0023ba714e96cb6b/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi293/1418b1bd001a97f94e96cb6c/zdjecie.jpg

Jestem już po rozmowie ze stolarzem (rozmowa trwała prawie godzinę i przyprawiła mnie o ból głowy - ten człowiek jest straszliwie szczegółowy!:lol2:) a teraz wypłynęły kolejne pytania:

1. Jakiej grubości dać piankę? 1 cm czy 2 ? Stolarz popatrzył na zdjęcia i zdecydowanie stwierdził że 1 cm to za mało. Mnie z kolei 2 cm wydaje się zdecydowanie za grubo. Najlepsze byłoby 1,5 cm :rotfl:

2. Czym wyłożyć te drzwi: pianką czy ovatą? stolarz zdecydowanie poleca piankę a na nią jeszcze specjalny materiał, żeby ta właściwa tkanina ładnie się układała. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

3. Jaką taśmę wybrać: w kolorze złota

http://i3.fmix.pl/fmi1056/149e813b0007302e4f686ac2/zdjecie.jpg

czy starego złota?

http://i2.fmix.pl/fmi2078/315edd18000b906a4f686ac4/zdjecie.jpg

skłaniałabym się ku tej drugiej opcji ale obawiam się że to "złote" złoto lepiej będzie pasowało do gałki, którą zakupiłam:

http://i3.fmix.pl/fmi1753/1b4e2b2400138fde4f686aae/zdjecie.jpg

Macie pojęcie, jak trudno było znaleźć jakiekolwiek uchwyty w mosiądzu NIE stylizowane? Na shortlistę trafiły jeszcze

http://i1.fmix.pl/fmi1782/590ff7f100272a3d4f686aac/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi2478/6d558fe400172ae04f686ab3/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi423/f9703e9b001d0bb44f686ab1/zdjecie.jpg

Co myślicie? słuszny wybór? wydaje mi się się że ta moja jest najbardziej elegancka (boję się jedynie że będzie za mała i niewygodna). Jeśli jednogłośnie skrytykujecie, to gotowa jestem zamówić tą ostatnią gałkę i wtedy - do niej - listwę w starym złocie.

4. Najtrudniejsze pytanie: jaki wzór zrobić na drzwiach? Rozrysowałam sobie trzy opcje (niestety ręcznie - ale obciach po Waszych wypasionych wizualkach :lol2:)

http://i2.fmix.pl/fmi2236/c4b10e4f0028b0c74f686ad4/zdjecie.jpg

marnie widać ale trudno. na czerwono zaznaczone są listwy tapicerskie. Wg mnie opcja 1 odpada; waham się natomiast między 2 a 3.

Nie za dużo pracy dałam Wam na raz?:lol2: Możecie odpowiadać wybiórczo:)

Ja głosuję za opcją 3, do której kanciasta gałka będzie pasować idealnie. Elegancko i z jajem. Opcja 2 kojarzy mi się z takimi drzwiami tapicerowanymi dermą...

A rysunki zawodowe! Myślałam, że machnęłaś je co najmniej na komputrze ;).

(przy okazji wykorzystam pomysł na drzwi tapicerowane - tyle że u siebie muszę tymczasowo tak zrobić wejściowe od wewnątrz, zanim nie uzbieram kasy na całe nowe drzwi)

wykorzystuj, wykorzystuj:)

Przyznam się, że opcji trzeciej trochę się obawiam - jest trudniejsza do zrobienia niż dwójka. Ale za to chyba najlepiej z nich poprawia proporcje.

A jakie masz zdanie w kwestii koloru gwoździ tapicerskich? Czy te złote listwy nie będą... zbyt złote? :lol2:

dodam że drzwi będą tapicerowane ciemnym brązem, na ścianach planuję taupe, do tego dużo bieli i koralowa komoda.

Ad.1. Ja bym dała grubszą, mi też 1cm wydaje się za mało.

Ad. 2. Widać, że stolarz wie co mówi, zaufałabym mu i dała piankę i materiał.

Ad.3. Zdecydowanie bardziej podoba mi się stare złoto, ale do gałki może rzeczywiście nie pasować. Co do samej gałki to zdecydowanie najlepsza jest ta którą wybrałaś, ale dla mnie żadna nie jest idealna.

Ad.4. Rysuneczki fajniutkie. Jeden i dwa dla mnie odpadają. Głosuję na numer 3, ale bez większego przekonania. Chyba poszukała bym jeszcze numeru 4.. :)

Ciekawa jestem jak Ci wyjdą te drzwi.. na inspiracjach zagranicznych wyglądają super, ale w Polsce drzwi tapicerowane kojarzą się z jednym :sick: Oby Ci wyszło jak z Ameryki :lol2:

Do tych kolorów (a zwłaszcza koralowego) żółty-złoty chyba średnio by pasował...

O! I to jest cenna uwaga! Martwiłam się że gwoździe będą się gryzły z tą maciupką gałeczką, a nie przewidziałam że obok będzie stała cała wielka komoda, która z pewnością nie pasuje do złota :lol2:

A ja bym wzięła złotąlistwę - ona i tak wyglądajak stare złoto a to "stare złoto" wygląda jakby muchy na nie narobiły:lol2:

Trzeci wzór drzwi strasznie mi się podoba:rolleyes: Jak bardzo się pogniewasz, jeśli drzwi szafy męża zrobię dokładnie takie:rolleyes::hug: (Twój zawodowy rysunek już zapisałam w swoim pliku "sypialnia" - podpiszesz mi prawa autorskie:lol2:)

Ad.1. Ja bym dała grubszą, mi też 1cm wydaje się za mało.:

Pół dnia wpatruję się w linijkę jak sroka w gnat i ciągle wydaje mi się, że jak dam 1 cm, to te gwoździe tylko się trochę zagłębią w materiał. Za to jak dam 2 cm, to wtedy dopiero będzie efekt dermy:lol2:

Ad.3. Zdecydowanie bardziej podoba mi się stare złoto, ale do gałki może rzeczywiście nie pasować. Co do samej gałki to zdecydowanie najlepsza jest ta którą wybrałaś, ale dla mnie żadna nie jest idealna.

I dla mnie nie jest to idealny wybór. wydawałoby się że nic prostszego, niż kupić zwykły, mosiężny uchwyt w formie prostokątnej listwy. a jednak....

Ad.4. Rysuneczki fajniutkie. Jeden i dwa dla mnie odpadają. Głosuję na numer 3, ale bez większego przekonania. Chyba poszukała bym jeszcze numeru 4.. :):

Kurczę, jeszcze pomyślę, ale przyznaję się że pomysłów już brak. Tym bardziej że nie może to być nic skomplikowanego, bo wiem z doświadczenia, że wbicie równo nawet co piątego gwoździka nie jest takie proste jak by się wydawało :lol2:

Ciekawa jestem jak Ci wyjdą te drzwi.. na inspiracjach zagranicznych wyglądają super, ale w Polsce drzwi tapicerowane kojarzą się z jednym :sick: Oby Ci wyszło jak z Ameryki :lol2:

Dobra, powiedz otwartym tekstem: boisz się że będzie tandeta :lol2:

ja tez się boję :rotfl:

O! I to jest cenna uwaga! Martwiłam się że gwoździe będą się gryzły z tą maciupką gałeczką, a nie przewidziałam że obok będzie stała cała wielka komoda, która z pewnością nie pasuje do złota :lol2:

a to akurat uważam za dziwactwo - zestawiać gałkę w drzwiach z komodą stojącą na sąsiedniej scianie:o - ale mnie już znacie:lol2:

PS Lubię kolor koralowy a noszę jedynie złotą biżuterie:P

A właśnie... kwestia pianki - moim zdaniem jednak 1 cm:yes: Przy dwóch zrobią ci sie głębokie pikowania i efekt prlowskich drzwi wejściowych gwarantowany:sick:

Na inspiracjach jest baaardzo płytkie pikowanie

Gałkę wybrałaś świetną!

Edytowane przez MagdaZZZ

A ja bym wzięła złotąlistwę - ona i tak wyglądajak stare złoto a to "stare złoto" wygląda jakby :lol2:

:rotfl::rotfl:Magda jak coś powie:lol2::lol2:

Nihiru mam dokładnie tą listwę stare złoto przy swoich chesterach i wygląda super- żadnych much nie ma:lol2:

Ona w rzeczywistości wygląda na ciemniejszą niż ta czysto złota, te kropki dopiero widać jak się oko przyłoży. Mam gdzieś fotkę jak chcesz:yes:

A ja bym wzięła złotąlistwę - ona i tak wyglądajak stare złoto a to "stare złoto" wygląda jakby muchy na nie narobiły:lol2:

A wiesz że ja miałam podobne skojarzenia? :lol2: ale na ciemnym tle ta listwa będzie prawie niewidoczna, natomiast ta złota może dać efekt straszliwej tandety :/

Trzeci wzór drzwi strasznie mi się podoba:rolleyes: Jak bardzo się pogniewasz, jeśli drzwi szafy męża zrobię dokładnie takie:rolleyes::hug: (Twój zawodowy rysunek już zapisałam w swoim pliku "sypialnia" - podpiszesz mi prawa autorskie:lol2:)

Żartujesz?! Za każdym razem jak piszesz że ten czy inny pomysł ściągnęłaś ode mnie - puchnę z dumy tak, że o mało nie pęknę! :lol2:

A u męża też planujesz tapicerowane drzwi?

a to akurat uważam za dziwactwo - zestawiać gałkę w drzwiach z komodą stojącą na sąsiedniej scianie:o - ale mnie już znacie:lol2:

PS Lubię kolor koralowy a noszę jedynie złotą biżuterie:P

A właśnie... kwestia pianki - moim zdaniem jednak 1 cm:yes: Przy dwóch zrobią ci sie głębokie pikowania i efekt prlowskich drzwi wejściowych gwarantowany:sick:

Na inspiracjach jest baaardzo płytkie pikowanie

Gałkę wybrałaś świetną!

Przypominajka - komoda będzie stała pomiędzy drzwiami:):

http://i3.fmix.pl/fmi1535/563b0ec500253db04e8c3a58/zdjecie.jpg

Dzięki za dobre słowo w sprawie gałki:hug:.

Chyba będę musiała poprzymierzać sobie na żywo te listwy, zanim się zdecyduję:/

Agawi - dzięki za propozycję, ale przypomniałam sobie że też mam w domu tą listwę "stary mosiądz", więc nie muszę nadużywać Twojej uprzejmości :hug::)