Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

american dream? chciałabym...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żartujesz?! Za każdym razem jak piszesz że ten czy inny pomysł ściągnęłaś ode mnie - puchnę z dumy tak, że o mało nie pęknę! :lol2:

A u męża też planujesz tapicerowane drzwi?

Znaczy - TYLKO mężowską szafę chciałabym tak wykończyc (tą na przeciw łóżka)... moje drzwi od garderoby będąidentyczne jak pozostałe drzwi w mieszkaniu, a drzwi szafy na przeciwko garderoby będądzielone na 4 i chyba będą białe... a tu bym chciała coś "lepszego";) - będę na to patrzeć codziennie po przebudzeniu;)

Dobra, powiedz otwartym tekstem: boisz się że będzie tandeta :lol2:

Nie boje się, wierzę w Ciebie! :D

Na jednej z inspiracji taśma też jest ciemniejsza, bardziej przygaszona niż gałka, a wcale się nie gryzą :)

Drop_Inn ma rację. Na inspiracjach taśma jest ciemniejsza niż gałki - fajnie to wygląda i nic się nie gryzie.

Magdusiu - a mnie właśnie się zaczęło wydawać, że za dużo na tą ścianę powrzucałam :lol2

Podstawowa różnica, między moją ścianą a inspiracjami jest taka, że tam są gładkie ściany a u mnie ta boazeria. Mimo malowania nie jest zbyt ładna a te pionowe linie stanowią dość mocny akcent, który - mam wrażenie - gryzie się z ramkami.

Chciałam tą boazerię trochę "schować" za kolorową galerią (dlaatego byłam sceptycznie nastawiona do cz-b galerii) ale to chyba nie przejdzie.

Zrobię w najbliższych dniach kolejną, już porządniejszą, przymiarkę ze zdjęciami cz-b lub w sepii i zobaczymy jak wyjdzie.

Rzeczywiście nie zwróciłam uwagi, że u Ciebie jest boazeria, ale skoro tak, to znaczy, że wcale aż tak nie rzuca się w oczy :). Dla mnie jest ok. Ty na pewno oceniasz to lepiej, bo widzisz na żywo i z pewnością efekt końcowy wyjdzie Ci super :yes:.

Co do narzuty, to właściwie o gustach się nie dyskutuje, ja takich błyszczących pikowanych narzut akurat nie lubię, ale Ty pewnie masz swoją wizję całości.

Ja wolałabym coś takiego http://allegro.pl/narzuty-narzuta-220-240-dwustronne-portugalskie-i2190009527.html

Podziwiam Cię nihiru za to, że w ogóle wpadłaś na pomysł szycia jej sama :eek: :). Ja w takich przedsięwzięciach boję się właśnie efektu końcowego i tego, że mi się nie spodoba.

Pomysł na kolorystykę sypialni bardzo mi się podoba :yes:

A co do drzwi... mi najbardziej podobają się te z inspiracji, z tym kołem :D, a z Twoich rysunków opcja nr 3. Kolor listwy najlepiej chyba przymierzyć do materiału. To stare złoto może być w ogóle niewidoczne na brązie, ale wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać.

A wiesz, że dokładnie tą narzutę oglądałam bodajże przedwczoraj? :lol2: W zasadzie nie mogę jej nic zarzucić, ale... jakoś tak... nie gada do mnie :lol2:

Co do listwy, to przyjrzałam się dobrze tym inspiracjom: na pierwszym zdjęciu jest mechaty materiał i listwa dopasowana kolorem; na drugim jest jakiś skóropodobny zamsz (:confused:) i listwa kontrastująca. Obie wersje mi się podobają, ale ponieważ u mnie będzie materiał podobny do pierwszego, to i listwę dam jak na pierwszym zdjęciu. Jakoś sobie nie wyobrażam tego materiału i kontrastującej listwy :sick: Także decyzja chyba podjęta :lol2:

A z tym szyciem to wiesz.... może kiedyś byłabym dumna z siebie, ale obejrzawszy cuda Betib, Kasi_sw, to mi tylko wstyd że mi tak nie wychodzi :lol2:

W dodatku mam tak dziwnie, że jak wydam 400 zł na coś, to mi potem szkoda się pozbyć jak nie pasuje. Strata 100 zł i paru godzin swojego czasu wydaje mi się jakoś mniej bolesna:lol2:

Dziewczyny - dostałam wycenę od stolarza: 600 zł za parę drzwi z opaską, czyli 1200 zł za całość. Chyba dość drogo, co? drzwi będą wiórowe, tylko dookoła drewno, żeby zszywki wbić, zawiasy meblowe, a opaska będzie tylko raz zagruntowana (dalej pomaluję sama, żeby pasowała do drzwi do sypialni, które też sama malowałam). Co myślicie? Pluję sobie w brodę, bo jak zwykle zapomniałam ,ze powinnam się targować :bash:

A wiesz, że dokładnie tą narzutę oglądałam bodajże przedwczoraj? :lol2: W zasadzie nie mogę jej nic zarzucić, ale... jakoś tak... nie gada do mnie :lol2:

:lol2: Jasne, to musi być coś w stylu muszę to mieć! :)

A z tym szyciem to wiesz.... może kiedyś byłabym dumna z siebie, ale obejrzawszy cuda Betib, Kasi_sw, to mi tylko wstyd że mi tak nie wychodzi :lol2:

W dodatku mam tak dziwnie, że jak wydam 400 zł na coś, to mi potem szkoda się pozbyć jak nie pasuje. Strata 100 zł i paru godzin swojego czasu wydaje mi się jakoś mniej bolesna:lol2:

To na pewno, ale jak kupuję gotowe, to raczej jestem zadowolona, bo widzę od razu efekt, a jak mi coś nie wyjdzie, to potem i tak muszę kupić i wychodzi jeszcze więcej :D. Ale wiadomo, czasem nie można wszystkiego kupić i się kombinuje :lol:.

Z wyceną niestety nie pomogę :oops:, nie mam pojęcia, ile to może kosztować.

w sensie same drzwi? z surowej płyty? A ty to masz potem jeszcze obić? - to drogo:mad:

nooo, nie sama płyta. stolarz tłumaczył, że jeśli mam tapicerować, to wszelkie płyty są za miękkie, żeby utrzymać zszywki, wiec trzeba dookoła zrobić taką ramę z drewna, żeby można w nie było wbić te zszywki (ramy nie będzie potem widać, ale musi być). Trochę roboty z tym będzie miał. ;)

hmmm - no to ciężko mi stwierdzić czy to drogo:roll: Jak porównuję do ceny moich drzwi wewnętrznych - całe w drewnie, "bogato" frezowane, lakierowane na biało, niestandardowo wysokie...no jakoś drogie mi się te twoje wydają;) ale jak porównuje do byle gównianej szafki z frontami - to cena normalna chyba;)

Hej nihiru - nie zauważyłam że wątek odkopany od ponad tygodnia :o

Rozrysowałam sobie trzy opcje (niestety ręcznie - ale obciach po Waszych wypasionych wizualkach

No coś Ty Twoje rysunki są wypasione w porównaniu do moich rozrysowań ścian w łazience :lol2:

Co do pytań - mnie się dwójka i trójka spodobała :yes:

Twój uchwyt jest śliczny - a widziałaś go na żywo? żeby sprawdzić jak to jest faktycznie z wygoda otwierania? - ale myśłę że to nie powinno byc problemem.

Pomysł na drzwi jest świetny - strasznie jestem ciekawa jak Wyjdą - tylko faktycznie będziesz miała z tym trochę zachodu :yes:.

Ale nie martw się wyjdzie świetnie - trzymam za nie kciuki :)

Hej nihiru - nie zauważyłam że wątek odkopany od ponad tygodnia :o

No wiesz?! Jak mogłaś?! :rotfl: ja do Ciebie zaglądam regularnie (tylko się nie odzywam, bo nic mądrego nie umiem poradzić:lol2)

Twój uchwyt jest śliczny - a widziałaś go na żywo? żeby sprawdzić jak to jest faktycznie z wygoda otwierania? - ale myśłę że to nie powinno byc problemem.

Pomysł na drzwi jest świetny - strasznie jestem ciekawa jak Wyjdą - tylko faktycznie będziesz miała z tym trochę zachodu :yes:.

Ale nie martw się wyjdzie świetnie - trzymam za nie kciuki :)

Obyś była prorokiem - na brak pomysłów nie narzekam, ale z ich realizacją jest potem gorzej ;)

ale żeby mi to ostatni raz... :lol2: :hug:

a wracając do sypialni:

wymyśliłam sobie jeszcze taki fikuśny żyrandol - białe kółka zwisające na linkach z plafonu. chyba kiedyś taki widziałam a teraz kompletnie nie mogę znaleźć - może ktoś wie o co mi chodzi i potrafi zlokalizować?

edit:

no tak. standardowa historia: znalazłam trochę chłamu i jedną, która wygląda mniej więcej tak jak sobie wyobrażałam. cena trzy razy wyższa niż jestem gotowa wydać :bash:

http://www.cudownelampy.pl/sklep/2898,pl_lampa-wiszaca-madagaskar-maxlight-cx4241.html

Edytowane przez nihiru

Wiesz, masa perłowa tania nie jest ;)

Znalazłam tańszą wersję:

http://www.sklep.asaj.pl/ZWIS-V2323-SHELL-CHROM%283,33173,94297%29.aspx

Trochę mniejsza jest.

I jeszcze takie:

http://www.lampywcentrum.pl/lampa-3-plomienna-chipsy-eglo-90033.html

http://www.lampywcentrum.pl/lampa-1-plomienna-chipsy-eglo-90032.html

Edytowane przez narendil

Uff - jesteś wielka! Te lampy, które wrzuciłaś są ładniejsze niż wszystko co ja znalazłam (oprócz tej, która z racji ceny absolutnie nie wchodzi w grę). Na cenę tej ostatniej nawet mój małżonek nie powinien narzekać:)

No to jestem spokojniejsza - jak pokój nabierze kształtu, to sprawdzę, czy koncepcja trzyma się kupy:)

Edit: errata: OBIE jesteście wielkie:)