Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

american dream? chciałabym...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Asiu, trochę to trwało :rolleyes: ale wklejam Ci mojego Tripp Trappa.

Niewiele na zdjęciach widać, bo i światło marne, i aparat średniej klasy, i ze mnie fotograf jak z koziej...

tt3.JPG

tt2.JPG

Na drugim zdjęciu można się dopatrzeć, że farba nie kryje w 100%.

Producent zaleca malowanie tylko pędzlem, więc idealnie nie pokryjesz, bo farba jest dość rzadka.

Na krześle są 3 warstwy.

A, i drewno musi być surowe i jasne, by było coś widać :)

Myślałam, że mnie coś trafi podczas szlifowania tych wgłębień :mad:

Usunę zdjęcia, kiedy nie będą Ci już potrzebne.

Nadrobiłam :D Całe 30 stron zdjęć i inspiracji i nawet trochę poczytałam :D

Witaj! Jestem pod ogromnym wrażeniem zmian, jakie przeprowadzasz u siebie. Domek nabiera charakteru, o jakim pisałaś na początku. Super!

Jeśli nie masz nic przeciw wypowiem się i ja:

Kinkiety i stare i nowe mi się podobają. Z naciskiem na nowe - z uwagi na nikiel pasujący do baterii.

Bieliźniarka... Sama nie wiem. Jest świetna, ale u mnie "czerwonawa" (a mam alergię na ten odcień). Chyba nieśmiało dołączę do grona opowiadającego się ZA malowaniem ;)

Narendil - wielkie dzięki za pamięć. Bardzo ładny efekt ale faktycznie na pierwszej fotce ta farba wygląda na kryjącą. A jaki to kolor? Bałtycka mewa? Czy to biel, tylko z z Ciebie taki fotograf... :rotfl: (wiem, zła kobieta jestem: nie dość że się poświęcasz dla mnie, to ja się z Ciebie nabijam. W ramach rewanżu możesz ponabijać się ze mnie :lol2:)

Popatrzę sobie w sobotę na te farby w Leroju i porównam z bliska stopień krycia - mnie bardzo spodobał się ten wosk, którym potraktowałam łóżko (nota bene - ciągle czeka na zmontowanie :bash: więc cierpliwie czekajcie na zdjęcia).

Do Leroja wybieram się tak czy inaczej, żeby wybrać farby do sypialni. Mam dwa dylematy:

1. Która firma - Tikurilla czy Flugger?

Tikurillę znam jedynie z pozytywnych opinii, a Fluggera z doświadczenia z deską elewacyjną (też pozytywne). Sytuację komplikuje okoliczność, że chcę jednocześnie wybrać farbę do ścian i do komody (której jeszcze nie mam, ale to pikuś:).

2. Który zestaw kolorystyczny:

jaśniejszy

http://i3.fmix.pl/fmi2780/af0fc085002043d74f758572/zdjecie.jpg

czy ciemniejszy

http://i3.fmix.pl/fmi920/06a33665000ebbdf4f758575/zdjecie.jpg

plusy i minusy:

wersja jaśniejsza - trochę mniej ją "czuję" niż tą ciemniejszą, tego typu beżyki wydają mi się dość mdłe i obawiam się że nawet kropla koralu i dużo bieli nie doda sypialni charakteru; do tej wersji musiałabym dać również jaśniejszą tapicerkę na drzwiach, co już zupełnie mi się nie podoba.

wersja ciemniejsza - podobała mi się od samego początku, wydaje mi się że ma więcej "pazura"; boję się jednak żeby nie zrobić z tego pokoju ciemnej nory. co prawda, przez całą zimę i wieczorami i tak bardziej mi odpowiadają ciemne kolory, dopiero razem z wiosną i słońcem nabieram ochoty na jasne.

może po prostu potraktuję tą sypialnię jako eksperyment pt.: jak się czuję w ciemnych pokojach? Bo w kolejce ciągle czeka wybór koloru do holu i salonu... :lol2:

Narendil - wielkie dzięki za pamięć. Bardzo ładny efekt ale faktycznie na pierwszej fotce ta farba wygląda na kryjącą. A jaki to kolor? Bałtycka mewa? Czy to biel, tylko z z Ciebie taki fotograf... :rotfl:

No nie, tak złym fotografem to ja nie jestem :p

To jest kolor o bardzo romantycznej nazwie marmur stalowy z linii transparentna farba do mebli.

Pogadamy, jak już nią coś pomalujesz :p

Zabij, ale nie mam zielonego pojęcia czym się różni w ich przypadku farba do mebli od farby do drewna. Chyba tylko kolorami :rotfl:

A i weź poprawkę, że ja malowałam drewno bukowe. Ono praktycznie nie ma słojów.

Fluggerem malowałam meble, Tikurillą ściany :)

Z jednej i drugiej jestem zadowolona.

Dzisiaj umyłam Tikurillę mleczkiem CIF - farba nadal jest na ścianie ;)

I wybieram zestaw ciemniejszy. Bardziej szlachetny mi się wydaje.

EDIT:

A tu metaliczna farba do drewna białe złoto na lakierowanej sośnie:

s1.JPG

s2.JPG

s3.JPG

Edytowane przez narendil

No nie, tak złym fotografem to ja nie jestem :p

To jest kolor o bardzo romantycznej nazwie marmur stalowy z linii transparentna farba do mebli.

Pogadamy, jak już nią coś pomalujesz :p

No już, już - nie gniewaj się :hug: żartowałam sobie.

Pooglądam sobie, pomyślę i dopiero się zdecyduję (w swoim zwykłym, nieśpiesznym tempie:)). Na razie widziałby mi się ciemniejszy kolor - bardziej grafit niż ten stalowy marmur ale nic nie jest przesądzone:)

Fluggerem malowałam meble, Tikurillą ściany :)

Z jednej i drugiej jestem zadowolona.

Dzisiaj umyłam Tikurillę mleczkiem CIF - farba nadal jest na ścianie ;)

I wybieram zestaw ciemniejszy. Bardziej szlachetny mi się wydaje.

Dzięki za opinię (zgodną z moimi preferencjami :lol2:).

Co do firmy, no to cóż, nie będę ukrywała że mam zamiar porównać jutro również ceny :lol2:

Edit: nawet jeśli są wątpliwości co do Twoich umiejętności fotograficznych, to z pewności nie ma ich co do malarskich - to krzesełko jest bardzo profesjonalnie pomalowane :yes:

Edytowane przez nihiru

Edit: nawet jeśli są wątpliwości co do Twoich umiejętności fotograficznych, to z pewności nie ma ich co do malarskich - to krzesełko jest bardzo profesjonalnie pomalowane :yes:

Dobra, dobra :p Nie podlizuj się :lol2:

Widziałaś tą drugą farbę?

Byłam, farbę zakupiłam, nic się nie dowiedziałam, bo Młody szalał w wózku:/

Zdecydowałam się w końcu na Fluggera - po pierwsze kolory bardziej mi się podobały, po drugie - taniej wychodził (ale zdążyłam w ostatniej chwili - od dzisiaj podnieśli ceny z 130 zł za 3l na 150). Chciałam Wam wrzucić zdjęcia, ale monitory tak przekłamują, że to się mija z celem. W każdym razie zawartość kubełka przypomina błoto - zarówno kolorem jak i konsystencją:lol2:

żeby nie zostawiać Was tak całkiem bez zdjęcia, przedstawiam Wam kolejny epizod z cyklu "przerost formy nad treścią" vel "czego to ci Amerykanie nie wymyślą":

http://i3.fmix.pl/fmi2722/a26743d2002930664f79739e/zdjecie.jpg

tak zwana letnia kuchnia. trochę duża, co? założę się że już godzinę po zrobieniu tego zdjęcia nie wyglądała tak świeżo. Ale to pikuś. Jak ktoś lubi/ma do tego ludzi, to mnie nic do tego.

Jest tam jednak jeden element, który mnie powalił na łopatki. Kto zgadnie o co chodzi?:)