editg 25.07.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 hej, hej! wpadłam przelotem i nie moge sie pozbierac! drzwi za*ste!!!jeszzce z kolorem elewacji podwójnie za*ste!!! gratuluje pomysłu, odwagi i wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 25.07.2012 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Bezczelne te obrazy Prawda? A jakie leniwe! hej, hej! wpadłam przelotem i nie moge sie pozbierac! drzwi za*ste!!!jeszzce z kolorem elewacji podwójnie za*ste!!! gratuluje pomysłu, odwagi i wykonania. i chyba się w końcu wezmę za te @#$#%$ drzwi w sypialni, choćby po to żeby jeszcze raz takie pochwały usłyszeć Ale po cichu przyznam się Wam, że prawdziwą przyczyną, dla której nic nie pokazuję, jest to, że dokańczam różne rzeczy, które powinny być zrobione już daaawno temu, a z różnych przyczyn nie zostały. Przykładowo - żółte drzwi od dwóch miesięcy czekają na ostatnią warstwę farby; schody, które pomalowałam we WRZEŚNIU UBIEGŁEGO ROKU ciągle czekają na pomalowanie i zamocowanie listew wykańczających; obróbki blacharskie też od roku czekają na domalowanie; w ogrodzie chwasty wyrosły wyżej niż kwiaty itd. Jednym słowem - dużo żmudnej roboty a chwalić się nie ma czym:) Co mi przypomina: mój sizalowy dywan z Ikei od dłuższego czasu krzyczy, żeby go uprać. Kupiłam go, bo wszędzie czytałam, że sizalowe dywany są takie łatwe w utrzymaniu. Okazuje się że gucio prawda! (a może to tylko w Ikei taka kiepska jakość? to nie byłby pierwszy dywan od nich, który się nie sprawdza;)) Plami się tak samo jak inne, a nie ma go jak uprać - z tego co czytam, to ani wodą nie można ich myć ani chemicznie. Czy ktoś wie jak się usuwa plamy z sizalowych dywanów? Anybody?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 25.07.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Znalazłam tylko:"Dywany sizalowe lub z morskiej trawyZarówno dywany sizalowe jak i z morskiej trawy są stosunkowo łatwe w utrzymaniu. Twarde, naturalne roślinne włókna nie przyciągają kurzu ani brudu i są mniej podatne na abrazję, jednakże są z natury chłonne. KonserwacjaRegularne odkurzanie z twardą szczotką taką jak w odkurzaczu ENVIRODRI jest wymagane dla codziennej konserwacji tego typu dywanów. Konserwacja ta, zapobiegająca osadzaniu brudu, może wydłużyć żywotność dywanu. Usuwanie plamNatychmiastowa reakcja na wystąpienie plamy jest najważniejsza w przypadku każdego rodzaju dywanu. Osusz dywan przy pomocy papierowych ręczników lub chłonnej szmatki. Zastosuj niewielką ilość mikrogąbek ENVIRODRI na zabrudzonej powierzchni, wyszczotkuj (nigdy nie wcieraj, może to spowodować wniknięcie zabrudzenie głębiej w włókna powodując trwałe plamy), Poczekaj do wyschnięcia i odkurz. Dla plam szczególnie uporczywych użyj odplamiacza do dywanów i tapicerki w pianie. Nasącz zabrudzone miejsce i wysusz od razu, np. przy pomocy suszarki do włosów. Zrób to sam lub Czyszczenie profesjonalneZarówno dywany sizalowe jak i z trawy morskiej są higroskopijne. Wchłaniają i wydalają wilgoć w zależności od wilgotności środowiska w którym się znajdują. Pomimo faktu, że wilgoć jest dobra dla większości naturalnych dywanów, zmoczenie włókien NIE jest wskazane. Nie stosuj czyszczenia parą lub płynnym szamponem. Do czyszczenia ogólnego, stosuj sposoby nie korzystające z wody np. metodę czyszczenia dywanów na sucho ENVIRODRI."Firma czyści na sucho, ale gdzieś w Gądkach (chyba okolice Poznania). Kolejna jest z Trójmiasta. Znalazłam jeszcze kilka innych. Prócz tego znalazłam jeszcze na stronie Ikea:"Instrukcja obsługiOdkurzaj i obracaj dywan regularnie.Suche plamy należy usuwać szybko, ścierając poplamione miejsce do środka.Nie wycieraj mokrych plam. Użyj ręczników papierowych, które chłoną wilgoć oraz szmatki z łagodnym detergentem.W razie potrzeby zalecane profesjonalne czyszczenie dywanu." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 25.07.2012 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 No. Czyli plamy trzeba wycierać szybko (tak zrobiłam ale - jak widać - nie do końca poskutkowało) a co zostanie to albo do prania chemicznego (ale z kolei na ichniejszym forum wyczytałam, że niektóre firmy nie przyjmują takich dywanów) albo odplamiaczem do dywanów (też próbowałam - bez rezultatów) Spróbuję jeszcze jakiegoś innego odplamiacza, a jak się nie uda, to się wkurzę i umyję zwyczajnie wodą z detergentem. Najwyżej wyrzucę to cholerstwo:evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magduśka1719509122 25.07.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Jeeej, nihiru, nie miej wyrzutów sumienia, że nic nie robisz.... jak pomyślę, ile czasu ja już przemalowuję moje świeczniki i inne duperele, to wcale się nie dziwię, że Twoje listwy nie przybite i obrazy nie powieszone . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 25.07.2012 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 A najśmieszniejsze jest to, że jak człowiek W KOŃCU zabierze się do roboty, to dziwi się że to tak szybko mu poszło i czemu właściwie zwlekał tyle czasu (no dobra - przy malowaniu boazerii się NIE dziwiłam że to tak szybko idzie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 25.07.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 śmieję się pod nosem bo jakbym o sobie czytała...u mnie wciąż ramki czekaja na powieszenie i jakos weny brak...mój maz fotografuje wiec reakcja naszych odwiedzających znajomych jest ciagle taka sama " kiedy zawisną jego zdjęcia";)pierdół niedokończonych mam tyle, że jak zaczynam mysleć to głowa mnie boli...a do tego ogród, no ale co zrobić jak doba taka krótka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editg 25.07.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 znam z babcinego zeszytu sposób, ale nie wiem, czy zadziała na Twoim dywanie. roztwór z boraksu lub soli kuchennej na plamę, tak delikatnie, na to sól gruboziarnista i na kolanach szorowanie...pończochą. u mnie kiedys się sprawdził, pewnie zależy od plamy. życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 25.07.2012 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 śmieję się pod nosem bo jakbym o sobie czytała...u mnie wciąż ramki czekaja na powieszenie i jakos weny brak...mój maz fotografuje wiec reakcja naszych odwiedzających znajomych jest ciagle taka sama " kiedy zawisną jego zdjęcia";)pierdół niedokończonych mam tyle, że jak zaczynam mysleć to głowa mnie boli...a do tego ogród, no ale co zrobić jak doba taka krótka... U nas się pytają "co to za papiery wiszą nad schodami". Dodam, że są to szablony, o których rozmieszczenie się Was pytałam przed Wielkanocą, a nie wiem czy nie wcześniej:oops: znam z babcinego zeszytu sposób, ale nie wiem, czy zadziała na Twoim dywanie. roztwór z boraksu lub soli kuchennej na plamę, tak delikatnie, na to sól gruboziarnista i na kolanach szorowanie...pończochą. u mnie kiedys się sprawdził, pewnie zależy od plamy. życzę powodzenia Ooo! Ciekawe! Tylko czy to musi być koniecznie pończocha?! No nic, może nie wyrzuciłam jakiejś z oczkiem A ten roztwór soli - pamiętasz może proporcje? I czy musi trochę namoknąć czy od razu wcierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmajeczkaa 25.07.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Nie wiem czy na taki dywan to się nada ale napiszę ... sposób prosty i dla większości niewiarygodny, ale u mojej Babci na wsi kiedyś tylko tak prałyśmy dywany, żaden inny specyfik nie dawał rady a ten sprawdzał się wyśmienicie ... Gorąca woda, nakrętka Ajaxu, roztrzepać ręką,żeby utworzyła się duża ilość piany i tą pianą prać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editg 25.07.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 jesli chodzi o boraks, roztwór z czubatej łyzki stołowej boraksu na 4 l wody. bardziej stężone mogą wybielić plamkę i tkaninę. na suche stare plamy dywanowe działa tez pasta, wymieszac boraks z odrobina wody, wetrzeć w plamę, pozniej trzec sola kamienna i pozostałości odkurzyć. roztwór soli kuchennej walę na oko, zawsze robie roztwór przesycony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 25.07.2012 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Dzięki dziewczyny: na razie wypróbuję ten ajax i sól kuchenną. nie wiem gdzie się kupuje boraks... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 25.07.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 czekam i czekam, a tu ani listwy się nie chcą przybić, ani obrazy powiesić.... No ja nie wiem jak tym obrazom i listwom nie wstyd Bierzesz je na przetrzymanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editg 25.07.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 nie wiem gdzie się kupuje boraks... najprościej w aptece z dużą recepturą, mogą sprzedać tyle gram, ile sobie zażyczysz, chyba, że trafisz na mniej łaskawą panią. bywa też w chemicznych i oczywiscie net. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 01.08.2012 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Forum jednak dobrze motywuje, coś się zaczyna wykluwać Wrzucam Wam jedno zdjęcie na zachętę, a całość - mam nadzieję - będę mogła pokazać w okolicach weekendu: http://i1.fmix.pl/fmi1730/6939511c00041450501823d0/zdjecie.jpg Mam nadzieję, że nikt nie ma skojarzeń z dermą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 01.08.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Oho zapowiada się coś ekstra To sypialnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 01.08.2012 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) Tak Dyskusja na ten temat trwała chyba przez 10 stron i chyba da fajny efekt:) Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez nihiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówka75 01.08.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 łał - dla mnie już ten kawałeczek bombowy, czekam z niecierpliwością na resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 01.08.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Wielkie WOW!!!!:jawdrop: Normalnie przebieram nóżkam:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 01.08.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 BOSKI początekhttp://www.matrax.net/forum/images/keny/mdleje.gifhttp://www.matrax.net/forum/images/keny/mdleje.gif http://www.matrax.net/forum/images/keny/brawo.gif Czekam na więcej :popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts