nihiru 08.10.2012 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Wszystko, co piszecie, skrzętnie notuję Rozwijam to, co napisałam wcześniej: z tego co wyczytałam, można tą podłogę zrobić na dwa sposoby: monety przyklejać na klej do podłoża, a potem zalać żywicą. brzmi prosto, ale wbrew pozorom jest to (chyba) trudniejsza i droższa metoda: - przyklejać trzeba od razu na podłogę - czas! - monety zalewa się żywicą, więc dużo się jej zużywa, a to materiał drogi i trudny w zastosowaniu efektem jest błyszcząca i gładka powierzchnia, tak jak tu: http://guide-images.makeprojects.org/igi/5xSkB4tDWRa5fvHu.medium http://makeprojects.com/Project/Install-a-Penny-Countertop/85/1#.UHMnFa4RD44 druga metoda jest taka, żeby przykleić monety, przestrzeń między nimi zafugować jak zwykłe płytki i dopiero dać warstwę żywicy (czy czegokolwiek oni tam używają jako sealer - muszę jeszcze doczytać) zalety: - można użyć siatki jak do zwykłej mozaiki - co oznacza że mniej czasu spędzę już przy samej podłodze - kontrast monet z ciemnoszarą fugą bardziej mi się podoba niż błyszcząca powierzchnia zywicy - fuga jest tańsza niż żywica wady - nie wiem, jak fuga będzie się domywała z monet efekt wygląda mniej więcej tak: http://www.interiorholic.com/photos/penny-floor6.jpg z daleka podłogi wyglądają w ten sposób: http://media.pressherald.com/images/300*208/portland-press-herald_3533584.jpg http://www.mandolinmosaics.com/resources/penny6.jpg.opt480x640o0,0s480x640.jpg http://www.mandolinmosaics.com/installations.php# http://www.artfire.com/nosh/wp-content/uploads/2012/01/penny-revolverpano.jpg http://www.artfire.com/nosh/revolver-s-penny-floor-mosaic/ Najważniejszy news: mąż zaakceptował pomysł bez żadnego namawiania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówka75 08.10.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 ten blat wygląda zaj..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 08.10.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Najważniejszy news: mąż zaakceptował pomysł bez żadnego namawiania! super :wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 08.10.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Najważniejszy news: mąż zaakceptował pomysł bez żadnego namawiania! Mąż mężem, ale jeszcze forum musisz przekonać Żart. Ty Tu urządzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 08.10.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 No muszę się ujawnić, bo podkradłam inspirację cichaczem (tę rurkowy wieszak wiatołapowy) . Dla mnie Asiu pomysł z monetami odważny i nietuzinkowy. Widzę, że wkradł się w Twoje myśli tak bardzo jak u mnie belki na suficie . Upewnij nas proszę czy to pomysł na Twój salon? Do wiatrołapu, to sama mogłabym się skusić na miedziaki (gdyby nie to, że gresy mam już kupione ). Fajnie tak zaskakiwać gości od razu na dzień dobry . Do salonu troszkę bałabym się efektu na dużej powierzchni, ale to tylko moje pierwsze wrażenia, bo totalnie zaskoczyłaś mnie pomysłem . Już miałam kilka takich typów, gdzie mówiłam sobie: "nieee, raczej nieee, to nie dla mnieee, a nawet absolutnie NIE", a teraz mam takie właśnie negowane rozwiązania (cegła, wolnostojąca wanna, nietynkowany sufit, itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 09.10.2012 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Julianno - nareszcie:): U mnie jest odwrotnie - zapalę się do jakiegoś pomysłu na zasadzie "o rany, muszę to u siebie zrobić, już, teraz, natychmiast", a potem mi przechodzi i cieszę się że tego nie zrobiłam:). Dlatego teraz dam sobie chwilę na wstrzymanie i zobaczę czy mi fiksacja nie przejdzie:). Przyznam się jednak, że uwiódł mnie ten pomysł, bo jako jedyny jest jednocześnie doable (wybaczcie - to amerykańskie słówko nie ma dobrego odpowiednika w polskim) i estetyczny. Wymiana kafli odpada, bo żeby to zrobić porządnie (a inaczej nie ma sensu:)), trzeba by było wymienić jednocześnie i podłogę drewnianą w pokojach - no way. Malowanie - z tego co słyszę, farba potrzebuje 3 tygodni na utwardzenie, a efekt niepewny. Zostaje linoleum, na którym zapewne szybko zaczną być widoczne linie fug pod spodem i które zacznie się zawijać przy drzwiach Grosiki na podłodze mają jeszcze tą dodatkową zaletę, że utworzą bardzo cienką warstwę na istniejącej podłodze. Natomiast rzeczywiście obawiam się o efekt całości. Do tej pory było łatwo - planowałam "osiągnąć klasyczny efekt nowoczesnymi środkami" (cokolwiek to znaczy ). Taka podłoga wymusiłaby na mnie skręcenie w kierunku bardziej oszczędnego i surowego stylu, który bardzo mi się podoba na zdjęciach, ale nie jestem przekonana, czy sprawdzi się u nas w domu. Tym bardziej że będzie strasznie namieszane - dość sielskie kuchnia i łazienka, klasycznie elegancka sypialnia, rustykalne, białe dechy w holu.... Z drugiej strony - może właśnie ten "brak stylu" stanie się moim stylem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 09.10.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Szalona kobieta :jawdrop: - za to Cie uwielbiam jestem kompletnie za i trzymam kciuki za wykonanie podłogi Z kapą nie szalej, zostaw w spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magduśka1719509122 09.10.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Wow, nihiru, Ty to potrafisz zaskoczyć! Pomysł rzeczywiście nietuzinkowy! Napiszę Ci moje przemyślenia na nie, ale absolutnie nie mam zamiaru odwodzić Cię od pomysłu . - cała część dzienna to pewnie dość spora powierzchnia i często użytkowana, w związku z tym pewnie najlepiej by było, aby całą robotę zrobić szybko. Samemu trzeba poświęcić mnóstwo czasu, a jeśli nie samemu, to znalezienie chętnego chyba nie będzie łatwe? - nie wyobrażam sobie mycia fug na monetach - powierzchnia pod monety musi być zapewne idealnie gładka, bo jak to poziomować na nierównościach? Chyba że wykorzysta się pomysł wcześniejszego przyklejenia do siatki - nie masz pewności, ile tej żywicy rzeczywiście będzie potrzebne; tak naprawdę to może dopiero wyjść w praniu - jeśli coś pójdzie nie tak lub efekt Cię nie zadowoli, to okaże się, że trzeba na to wydać dwa razy więcej - mnie osobiście ten miedziany efekt nie przypadł do gustu, mimo że ciepłe barwy też lubię; chyba bardziej podobałby mi się na małej powierzchni Z drugiej strony, kto nie ryzykuje... . Jeśli się zdecydujesz, na pewno będę trzymać kciuki. Komu jak komu, ale Tobie te wszystkie DIY wychodzą najlepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 09.10.2012 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Spoko, piszcie argumenty na nie, czasami tak się "napalę" na jakiś pomysł że tracę zdolność jasnego myślenia:) - cała część dzienna to pewnie dość spora powierzchnia i często użytkowana, w związku z tym pewnie najlepiej by było, aby całą robotę zrobić szybko. Samemu trzeba poświęcić mnóstwo czasu, a jeśli nie samemu, to znalezienie chętnego chyba nie będzie łatwe? . Oj, komuś to trzeba by było zapłacić Tak jak wcześniej wkleiłam cytat - babce, która robiła sobie kuchnię, zajęło to półtora roku ) z tym że myślę, że jakby się robiło kawałkami, i te kawałki na bieżąco fugowało, to można nawet i po tym chodzić - nie wyobrażam sobie mycia fug na monetach Nie tylko fug - monety mają nierówną powierzchnię, na której też będzie się zbierał brud - dlatego ta żywica będzie chyba jednak potrzebna - powierzchnia pod monety musi być zapewne idealnie gładka, bo jak to poziomować na nierównościach? Chyba że wykorzysta się pomysł wcześniejszego przyklejenia do siatki w zasadzie jest - płytki są położone przyzwoicie i tylko na fugach są zagłębienia. siatka na to wystarczy w zupełności - nie masz pewności, ile tej żywicy rzeczywiście będzie potrzebne; tak naprawdę to może dopiero wyjść w praniu - jeśli coś pójdzie nie tak lub efekt Cię nie zadowoli, to okaże się, że trzeba na to wydać dwa razy więcej ryzyko zawodowe każdego DIY-era:) - mnie osobiście ten miedziany efekt nie przypadł do gustu, mimo że ciepłe barwy też lubię; chyba bardziej podobałby mi się na małej powierzchni A wiesz, że jak patrzę na te wszystkie zdjęcia, to im większe zbliżenie, tym bardziej mi się podoba efekt? A im dalsza perspektywa - tym mniej? Kiepsko to wróży mojej dużej powierzchni - ok. 35 m2 w sumie. I do tego widzę, że kwestia odpowiedniego oświetlenia jest tu kluczowa. Pociesza mnie tylko, że okna są od południa i jak się chodzi po holu, to akurat słońce pięknie się będzie odbijało od tej podłogi. A może ktoś mnie przekona, że nowe linolea mają bardzo atrakcyjne wzory, a brzegi da się jakoś zabezpieczyć przed podwijaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 09.10.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 A może ktoś mnie przekona, że nowe linolea mają bardzo atrakcyjne wzory, a brzegi da się jakoś zabezpieczyć przed podwijaniem? Bo mają A brzegi, podejrzewam, że tak jak przy wykładzinie, podkleja się taśmą dwustronną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 09.10.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 super te inspiracje wyglądają:jawdrop:mnie się blacik podoba, mogłabym taki mieć np w pralni:D tylko ta praca i czas , który trzeba poświęcić dla takiego efektu....pomysł genialny:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 09.10.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 nihiru ale z Ciebie "waryjatka" jak przeczytałam o tym pomyśle to od razu pomyślałam że nikt inny by się czegoś takiego nie podjął efekt końcowy na inspiracjach baaaaaaaardzo mi się podoba... pełen szacun za samą myśl że dałabyś radę to zrobić .... Ja po 3 m2 bym pewnie wysiadła jeśli masz tylko tyle cierpliwości, czasu i chęci to realizuj a górę grosza jakoś może tu forumowo będziemy organizować hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aricia 09.10.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 narzuta bardzo fajna. ja bym nie kombinowała z kolorem. ozesz kupić białe poduchy i zrobić sama jakieś wzory farbaa, którą malowałaś komodę pomysł bardzo nietuzinkowy. lubię takie ....ale.... żywica na podłodze rysuje się bardziej, niż na blacie duzą rolę gra tu połysk monet..przez zmatowioną powłokę nie będzie go widać... przy monetach z fugą, zdaje mię się , nie tylko fugę, ale też zanieczyszczenia "codzienne" może nie być łatwo domyć.... ( btw przeliczałaś juz wartość pokrycia takiej powierzchni?) kurde...niby fajne, ale sama nie wiem... a nie myślałaś o skuciu kafli? takie "naćkanie"...kafle a na to coś jeszcze, jakoś mi nie gra.. z niedrogiego sposobu wykończenia podłóg podoba mi się jeszcze takie coś : tu akurat w miejscu publicznym, więc stopień zużycia jest dość znaczny wystarczy pociąć na plastry drewniane kantówki, nakleić "plastry" na gołą podłogę, przeszlifować i zaolejować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 09.10.2012 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Bo mają A brzegi, podejrzewam, że tak jak przy wykładzinie, podkleja się taśmą dwustronną. Dla spokojnego sumienia przejrzałam ofertę paru firm - z wyższej i niższej półki, i nadal nic za serce nie chwyciło:( A taśma dwustronna nie bardzo daje radę w tak intensywnie użytkowanych miejscach . Prędzej jakaś listwa super te inspiracje wyglądają:jawdrop:mnie się blacik podoba, mogłabym taki mieć np w pralni:D tylko ta praca i czas , który trzeba poświęcić dla takiego efektu....pomysł genialny:yes: nihiru ale z Ciebie "waryjatka" jak przeczytałam o tym pomyśle to od razu pomyślałam że nikt inny by się czegoś takiego nie podjął efekt końcowy na inspiracjach baaaaaaaardzo mi się podoba... pełen szacun za samą myśl że dałabyś radę to zrobić .... Ja po 3 m2 bym pewnie wysiadła jeśli masz tylko tyle cierpliwości, czasu i chęci to realizuj a górę grosza jakoś może tu forumowo będziemy organizować hehe akurat cierpliwość do takich papraninek to mam:) tylko czy efekt będzie wart zachodu ? pomysł bardzo nietuzinkowy. lubię takie ....ale.... żywica na podłodze rysuje się bardziej, niż na blacie duzą rolę gra tu połysk monet..przez zmatowioną powłokę nie będzie go widać... serio? to ponoć ma być super wytrzymały materiał, stosowany głównie w magazynach i halach produkcyjnych! dopiero stamtąd trafił "na salony". Może o innych żywicach mówimy? ( btw przeliczałaś juz wartość pokrycia takiej powierzchni?) kurde...niby fajne, ale sama nie wiem... a nie myślałaś o skuciu kafli? takie "naćkanie"...kafle a na to coś jeszcze, jakoś mi nie gra.. tak:yes: pisałam wcześniej - wychodzi mi ok 36 zł/m2 za same monety. Skucie kafli byłoby moim marzeniem, ale jest to dla mnie nierealne. Nie jest to robota, którą damy radę zrobić sami popołudniami;) z niedrogiego sposobu wykończenia podłóg podoba mi się jeszcze takie coś : [ATTACH=CONFIG]141087[/ATTACH] tu akurat w miejscu publicznym, więc stopień zużycia jest dość znaczny wystarczy pociąć na plastry drewniane kantówki, nakleić "plastry" na gołą podłogę, przeszlifować i zaolejować... Fajne! I drewno byłoby cieplejsze niż te nasze zimne kafle:sick: Tylko ciekawe, na jaką grubość trzeba by było pociąć taką kantówkę, żeby dawała radę. No i zdecydowanie bez kucia kafli by się nie obyło: u nas dodatkowy problem jest taki, że są progi:cry:: podłoga w pokojach jest obniżona w stosunku do części dziennej o 1,5-2 cm:cry:, a w kuchni i łazience - o całe 5 cm dlatego cieszyłam się że ta grosikowa podłoga byłaby taka cienka! No ale temat zdecydowanie do rozważenia - nie masz przypadkiem linka do tego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 09.10.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 a moze jakąś probkę udało by Ci sie zrobić...ponaklejac troche monet na ta siatkę i na jakieś kawałek osb czy cos...zobaczyc jak to idzie , jak wygląda i czy Ci si epodobaja nasze piękne jednogroszówki potem zawsze mozesz taki kawałek przerobic na obrazek i dac komuś w prezencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 09.10.2012 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 A wiesz że nawet coś takiego planowałam? Co więcej - mam resztkę fugi, więc przy okazji sprawdziłabym swoje zdolności w temacie fugowania:lol2: (co prawda fuga jest koloru zielonego, ale jakiś tam pogląd da) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 09.10.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 A wiesz że nawet coś takiego planowałam? będzie to najlepszy obraz całości, twoich umiejętności( o które akurat sie nie boję ) oraz cierpliwości.. pokaże tez czy pasuje do całosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aricia 09.10.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 w tą wytrzymałość żywicy do końca bym chyba nie wierzyła. co innego pokrycie jakiejś posadzki np. betonowej, a co innego jeżeli chodzi o efekt szkła...każda mikro rysa powoduje jednak załamanie światła i utratę "klaru". jeżeli chodzi o tę podłogę, to linka do projektu brak, gdyż jest to podłoga w restauracji!!! a fotka pochodzi z mojego aparatu podobnie wykończona jest też jedna ze ścian. http://www.burymis.pl/burymis/pl,galeria,81,galeria,14,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 09.10.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Asiu, Głowę bym dała, że już u Ciebie coś skrobałam, ale jeśli nie, to ślicznie dziękuję na miłe przyjęcie . I garść miedziaków podrzucam http://i.pinger.pl/pgr340/efed73f2001346e94d56f412/1354763981%20(1).jpg A... myślałaś o korkowej podłodze? Jest ciepła, wytrzymała, cicha i relatywnie cienka (jakieś 4 mm). Bez problemu przykleisz ją sama. Tylko między nią a płytkami musiałabyś położyć jeszcze jakąś cienką warstwę wyrównującą. Wiem co piszę, bo mam taki korek aktualnie w sypialni. Kleiłam ją sama, samiuteńka 12 lat temu i nawet jej nie zmasakrowałam . Zajęło mi to 1 dzień (powierzchnia 18 m). Wystarczył nożyk do tapet i dedykowany klej. Pielęgnuje się ją podobnie jak parkiet. Po kilku latach po prostu odświeża lakierem. U mnie jest ten zonk, że pod korkiem mam płyty pilśniowe przybijane gwoździami i po czasie łebki gwoździ zaczęły lekko wybrzuszać korek, bo podłoga jednak pracuje. Musiałabyś więc mądrzej przemyśleć ten podkład. Tu przykłady takich podłóg. http://cdn21.muratordom.smcloud.net/t/photos/thumbnails/f4/d4/9d/f4d49dafc6156d05_305x0_rozmiar-niestandardowy.jpg http://www.dom.pl/wp-content/uploads/2010/11/podloga-korkowa.jpg http://cdn30.muratordom.smcloud.net/t/photos/thumbnails/6b/ec/bd/6becbd813130d72a_305x0_rozmiar-niestandardowy.jpg http://www.magazyntd.com/pliki/118582163290658.jpg http://www.we-dwoje.pl/files/Image/art_bonus_oryg/we_dwoje_1_14911.jpg http://muratordom.pl/galeria/zdjecie_zdjecie-do-bloczka-2-zdjecia-art-817,125_817_3107.html http://cdn17.muratordom.smcloud.net/t/photos/thumbnails/e7/c8/1e/e7c81ed92445e2d0_305x0_rozmiar-niestandardowy.jpg http://bi.gazeta.pl/im/2/10621/z10621692Q.jpg A gdybyś jednak wolała kółeczek gromadkę to proszę bardzo - nie grozi Ci mandat za bezczeszczenie godła polskiego . http://bi.gazeta.pl/im/1/10608/z10608201X,korek-na-podlodze.jpg Z tego przejęcia podłogą nie napisałam, jak cudnie czytać o Twoim Maluszku . Śliczny chłopiec Pierwsze dziecięce "kocham" dopiero przede mną, ale też będzie dla mnie prawdziwym świętem. Gdy czytałam Wasze słowa o zachwytach to śmiać mi się chciało, bo ja też urodę swojej dziewczynki pielęgnuję w rozmowach (głównie z Mężem i Babciami). Ostatnio przeglądałam jej zdjęcia z okresu noworodka i niemowlaka i ZE ZDUMIENIEM stwierdziłam, że małym brzydalem była, a dla nas była najpiękniejsza . Teraz mogę stwierdzić, że ładnie wyrasta, ale to się tak szybko zmienia, że nie wiem co będzie za rok. Niezależnie od tego, dla nas pozostanie najcudniejsza na świecie . Fenomenalna jest bezwarunkowa miłość rodzica . A najfajniejsze jest to, że my dla swoich dzieci też jesteśmy NAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina0316 09.10.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witam się serdecznie z Właścicielką wątku. Podczytuję od dawna, ale dopiero ostatni temat miedzianej podłogi skłonił mnie do ujawnienia się. Pomysł zrobienia podłogi z miedziaków świetny, taka podłoga byłaby naprawdę niebanalna. Podoba mi się też pomysł Julianny z korkiem, a zwłaszcza te korkowe kółeczka. Julianno, gdzie można kupić taki korek? Jakiś link do producenta? Szukam czegoś takiego do swojej sypialni. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts