Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smugi na ścianie po pomalowaniu

pablotor

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Zwracam się z prośbą o pomoc dotyczącą malowania ścian. Mam następujący problem :

Po pomalowaniu ściany i jej wyschnięciu widoczne są pod światło pionowe smugi w miejscach gdzie jeden pomalowany pas zachodzi na kolejny. Wygląda to mniej więcej tak jak na zdjęciu pod linkiem poniżej :

http://www.bitkom.nazwa.pl/farba.jpg

Na ścianę położona była gładź : cekol + 2 warstwy gotowej masy Knauff. Ściana najpierw została zagruntowana przez fachowca białą farbą z dodatkiem unigruntu i wody. Po trzech malowaniach (farba Dekoral) gdy efekt smug nadal występował radząc się innych przemalowałem ścianę gruntem polecanym przez producenta farby Unikryl. Niestety po jeszcze jednym malowaniu smugi są nadal widoczne. Nie wiem kompletnie co mam dalej robić.

Dodam, że wyczytałem chyba wszystko co było na ten temat w internecie i zgodnie z poradami staram się nie malować suchym wałkiem, wyciskać z niego farby, równomiernie rozprowadzać farbę. Ostatni ruch wałkiem w danym miejscu jest zawsze z góry do dołu.

Proszę doradźcie co mogę jeszcze zrobić ?

Pozdrawiam

witaj,

również kładłem u kolegi gipsówke , przed malowaniem gruntowalem gruntem sigma polecam 1litr ok 36zł koncentratu na 4 litry wody przy scianach normalnych przy scianach chłonnych 1:3, jeśli chodzi o farbę malowalem rowniez dekoralem i... po 4 razie dopiero zakrylo tez takie pasy sie robily. a jakiego wałka do malowania urzywałeś? ja miałem z cieńkim włosiem i znajomy mówił że być może przez to tak słabo kryło bo wtedy idzie cieńsza warstwa farby co wiąże się później z tym że trzeba malować po 4 razy...