Martinezio 19.09.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Kosztami to ja bym obciążył wykonawcę, bo to jego wina, skoro wyraźnie w projekcie miał napisane. Kierbud też się nie popisał. Powinien być na budowie przed zalaniem i sprawdzić wymiary. Jakby szerokość ław się zgadzała, to byś nie miał tej nadwyżki betonu, który spowodował krzywiznę ław.Jeśli ten nowy kierbud klepnie ławę, że jest ok, to zrób fundament lany, tak jak radzi jajmar. Z bloczkami możesz nie wyjść na poziom 0 prawidłowo i będziesz musiał kombinować z wieńcem. Co prawda będziesz musiał zainwestować w szalunek, ale przynajmniej zrobisz prawidłową bazę do późniejszych etapów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dylan132 21.09.2011 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Nowy kier budowy postanwił że wyjdziemy z kanoldami a ostatni poziom stanowić będzie wieniec. Jeśli chodzi o ławy to stwierdził że nie ma aż takiej tragedii. Nie kazał rozbierać ławy. Aktualnie ekipa kończy ścianę z bloczków no i od następnego tygodnia jadę z wieńcem. Jeśli chodzi o całą sytuację to wiem jedno, pośpiech nic dobrego nie wróży. Raczej nie mam wyjścia i muszę dalej stawiać dom na tym lipnym fundamencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dylan132 24.09.2011 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Bloczki wymurowane. Wygląda to tak że z lewej strony fundamentów wystają 2 bloczki od poziomu ziemi natomiast z prawej aż sześć no i praktycznie ława jest na wierzchu. W tym tygodniu będą robić wieniec. Jak podkopałem się delikatnie do spodu ławy z prawej strony i zmierzyłem do wysokości kanolda który będzie przysypany. Wyszedł wymiar 1,10m. Czy w ten sposób będzie zachowana strefa przemarzania? Czy wieniec zabezpieczy ściany przed ewentualnym pękaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 24.09.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 @Dylan132, po odpowiednim zasypaniu strefa przemarzania zostanie zachowana z zapasem nawet. wg PN 81 B 03020 Konin znajduje się w strefie 0,8m a Ty masz 1,1 więc się nie martw. Jesli zrobiłeś badania geotechniczne gruntu i nie wyszły Ci tam żadne wysadziny czy inne wynalazki to nie bedziesz miał problemów. Z resztą projekt faundamentu z pewnością uwzględnia warunki utworu geologicznego Twojej działki. A co do wieńca, skoro kierbud mówi, że zrobić to rób. Obsyp tylko scianki fundamentowe porządnie, żeby zabezpieczyć przed rozpychaniem na boki. Będzie dobrze kolego. Życzę Ci dużo zdrowia i zadowolenia z postępów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dylan132 24.09.2011 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Dzięki ElwoodWrocław za bardzo życzliwe słowa. Dzisiaj zacząłem szalować pod wieniec i uważam że podstawą jest dobry inspektor nadzoru. W końcu zacząłem cieszyć się budową. Szacunkowy koszt wieńca to ok. 1500 pln własnymi siłami, ale wiem że będę spokojnie spał. Powoli widzę jak mój domek wyrasta z ziemi. Przestrogą dla wszystkich jest jeden fakt- dobry inspektor jest wart każdych pieniędzy. Elwwod Tobie również życzę dużo zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 04.10.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Mam pytanie co do szalowania ław one były zaszalowane schodkowo czy ten uskok szedł jako ugięcie krzywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dylan132 06.10.2011 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 niestety ale w jednym miejscu wylali krzywą, natomiast w dwóch miejscach wylali schodkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomfil 15.10.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Witam. Mam ten sam problem co Dylan z ławami, tzn w najniższym miejscu ława jest na wysokości terenu, lecz na ławie wymurowane są tylko 2 pustaki, na to wieniec i zalane betonem. W tym miejscu ma byc garaz i poziom zero jest obnizony względem całego domu. Bardzo mało jest nadsypane bo więcej się nie da gdyż ściana fundamentowa jest bardzo niska. W tym momencie mam juz wylaną płytę, izolacja z zewnątrz ściany fundamentowej i zasypane. Czy to jest ok, że mam taki niski fundament? Proszę o pomoc. Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 18.10.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Ława musi być zatopiona w ziemi na tyle ile jest stopień przemarzania , może ci z czasem w zimę pękać stal sciąga się w ujemnych temperaturach i może ława pękać . Jak kable elektryczne nie potrzebna oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gips 16.11.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Nie martw się o fundamenty.Kiedyś nie zbrojono,ładowano kamień polny,beton ręcznie wykonany, ciężkie pustaki żużlowe i katastrof budowlanych nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 16.11.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ot, napisał co wiedział Dobrze, że większość jednak myśli "nowocześnie" i jednak martwi się o ławy i fundamenty robione, o zgrozo, z betonu bez kamieni polnych, a "jedynie" na ławach zbrojonych marnymi drucikami stalowymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 19.11.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Patentem na strefę przemarzania jest izolacja poziomach gruntu proponuję zobaczyć jak to robią przy płycie fundamentowej. Jest to jakiś ratunek dla zbyt płytkiego posadowienia ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrycha 2211 07.12.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 przepraszam a na jaką głębokość kopał Pan fundamenty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrycha 2211 07.12.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 chodzi mi o głębokość wykopu po zdjęciu humusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 12.12.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 to pytanie do mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrycha 2211 31.12.2011 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 to pytanie do mnie? Pytanie miało być skierowane pierwotnie do Martinezio ale ciekawa jestem również Pana opinii na jaką głębokość powinny być kopane fundamenty gdy podłożem jest glina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 31.12.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Pytanie miało być skierowane pierwotnie do Martinezio ale ciekawa jestem również Pana opinii na jaką głębokość powinny być kopane fundamenty gdy podłożem jest glina ? 1. Na głębokość przemarzania gruntu odpowiednią dla strefy danego rejonu 2.Na głębokość gruntu rodzimego o odpowiednich parametrach - w przypadku domu jednorodzinnego najczęściej wystarczy aby ocenił Kierownik Budowy, jeśli są wątpliwości głębokość posadowienia określa się w oparciu o badania geotechniczne (min. 3 odwierty). Polecam lekturę: http://www.geotekst.pl/artykuly/wypadki/budynek_w_miedzylesiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrycha 2211 10.01.2012 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Dziękuję serdecznie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts