fido2001 15.09.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witajcie. Jako że mój hydraulik prawdopodobnie wystraszył sie tematu, dokręcił byle jak miskę (ROCA Meridian-n)do ścianki musze sam zabrać się za poprawianie. Wszystko zrobił ładnie i zgodnie z wytycznymi producenta z wyjątkiemprawidłowego przykręcenia miski, tzn. przykręcił ją za luźno. Miska po prostu za bardzo "pracuje". Jak się na niej usiądzie,oraz jak się ją od dołu chwyci i próbuje unieść. Zauważyłem że uszczelka/mata z gąbki która jest między miską a ściankąma 4-5mm, czyli tyle ile przed założeniem. Oznacza to że hydraulik dokręcił miskę tylko do momentu aż doszła ona do tej gąbki.Logika podpowiada mi że siadając na takiej nie dokręconej misce powoduje jej ugięcie a przez to punktowy nacisk u dołu na płytki ceramiczne do których przylega.Pomijając „rychliwość” miski, może to spowodować pęknięcie czegoś. Albo miski u dołu, albo płytki w miejscu gdzie miska się opiera po tym jak się na niej usiądzie.Wiem że powinienem tą miskę bardziej dokręcić, tak aby zmiażdżyła tą matę z gąbki. Pytanie tylko na ile mogę sobie pozwolić żeby nie przesadzić. - Domyślam się że muszę to robić z wyczuciem, ale skąd będę wiedział że wystarczy już dokręcania ?- Czy jeżeli dokręcę na tyle że miska przestanie pracować to będzie OK ?- Czy zbyt mocne dokręcenie może spowodować że miska lub płytki ceramiczne pękną za jakiś czas, czy jak coś przesadzę to strzeli od razu, a jak nie strzeli to znaczy że wszystko OK. ? Poradźcie proszę.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.09.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Po pierwsze, zaproś do kibelka kogoś z rodziny, każ mu/jej siadać na tronie i wstawać (taki zakres symulacji wystarczy, myślę...) i poobserwuj dokładnie, co pracuje, czy faktycznie poddaje się gąbka u dołu miski, czy może pracuje cała ścianka. NIe wiem, co dają do Geberita, do mojego Grohe ta gąbka była dość twarda i jeśli się poddała, to niewiele. Jak dokręcić? Dość mocno. Nie musisz do tego używać tzw. "całej siły", zwłaszcza, jeśli posługujesz się kluczem z 30cm rękojeścią, ale i nie obawiaj się, że ta porcelanka ci pryśnie od razu, jak tylko za mocno dokręcisz, zwłaszcza, że masz tam (a przynajmniej powinieneś mieć!) plastikowe podkładki. Swój kibel dokręcałem kluczem nasadowym, z krótką, może 15cm pokrętką, dokręciłem do solidnego oporu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 15.09.2011 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Dziękuje Jarku za sugestie. sprawdziłem jak sugerowałeś i jednak to gąbka pracuje - oczywiście mam urygilnalną Geberit. Miska była ledwie dokręcona do gąbki. Teraz jak ją dokręciłem mocniej to z 4-5 mm jest mniej niz 1mm. Gąbka prawie całkowicie została ściśnięta. Nawet delikatnie wycinęło z jednego boku te plastikowe podkładki pod nakretkami. Oczywiście nie całkowicie bo wtedy już by dawno pewnie po ceramice było, tylko tak troszeczkę z jednego boku te podkładki wystają. Miska już nie pracuje, nawet jak usiądzie na niej taki 112kg klocek jak ja Zastanawiam się tylko czy nie przesadziłem za bardzo. Czy może mi szczelić coś za jakiś czas przez zbyt mocne dokręcenie. Pozdrawiam. Rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.09.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Wiesz... jak kiedyś za mocno dokręciłem kinkiety do lustra (mocowane do otworów w szkle), to strzeliło z wielkim hukiem dopiero w nocy, po kilu godzinach Ale tam nie było żadnego sprężystego czegoś pomiędzy, jedynie dość twarde plastikowe powierzchnie. U Ciebie jest ta gąbka, grubachna ceramika, a nie cienkie szkło no i ta nakrętka już się ułożyła, więc moim zdaniem luzować nie ma potrzeby. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 15.09.2011 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 W takim razie idę silikonować na około miseczkę Jeszcze raz dziekuję za konkretną pomoc. Pozdrawiam. Rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts