Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pieprzona PORTA

Recommended Posts

• 1 year później...
Żeby nie zakładać nowego tematu: te cholerne drzwi tak sie poodklejały, że musze je wymienić. Czy może ktos potrafi mi odpowiedzieć, czy da sie to zrobić bez wymiany ościeżnic ?? Oczywiście nie chce drzwi Porty, a tylko na stare zawiasy powiesic nowe. Wiem, pomysł karkołomny, ale może ktoś to już trenował. Będę wdzięczny za pomoc.

Witam

da się to zrobić ale...na co chcesz wymienić ?

Nie łudź się, że z tego poziomu cenowego uda Ci się nabyć produkt o dłuższej żywotności.

Charlie no nie mów, że każde drzwi wewnętrzne trzeba wymieniać co kilka lat bo okleina odłazi ?

owszem tańsze drzwi mogą, powiem więcej, posiadają gorszej jakości okleinę, mniej wytrzymałą na ścierani itp ale odklejanie się okleiny to zupełnie inna kwestia. Jakiś czas temu, u znajomego, okleina schodziła z drzwi Villadora - a to raczej nie są tanie drzwi :) - zostało wszystko załatwione przez Porte więc nie ma problemu.

Odnośnie zawiasów powinny być znormalizowane więc drzwi powinny pasować, oczywiście teoretycznie.

Pozdrawiam

Prawdopodobnie niemal każde nowe drzwi będą pasowały do tych ościeżnic. Kwestia kolorów.

Jeśli wzory jako tako jeszcze Ci sie podobają to spróbuj popytać w fabryce (nie u sprzedawcy) o możliwość naprawy. Z tego co słyszałem, robią to w korzystnej cenie.

• 3 weeks później...

...wytłumaczcie mi, czym w takim razie różnią się, wizualnie te same drzwi wewnątrzlokalowe, np. Porty za 700 PLN i robione w firmie konkurencyjnej za 1500 PLN.

:) nie mogę jakoś ogarnąć się z tym problemem - pytam to tu to tam i wszyscy twierdzą, że w tych za 700 to okleina nie jest wenge tylko malowana jak wenge. Czy to prawda i jak to sprawdzić, że to prawda.

Finlandia - jak to jest u Ciebie z rozwiązywaniem tego typu dylematów !

Nie chcesz bólu głowy - nie wnikaj :)

Okleina wenge?? Sądzisz że ona jest z drzewa wenge? Z tego co mi się kiedyś o uszy obiło, to tego typu okleiny robi się z miękkiego drewna (np. topola!), odpowiednie warstwy składa na przemian jak wafle i tnie na kawałki - to się nazywa okleina modyfikowana / tak jak sklejka kompozytowa). Twardość temu nadaje dopiero lakier.

Skrzydła za 700zł to naprawdę najtańsze propozycje - o ile takie są w okleinach naturalnych. Za 1700 to już zapewne dużo większa dokładność wykonania, lepsze wnętrze, wyższa klasa szyb..

Ps. A ta pie.. Porta to ma czkawkę po tej jednej, nieszczęsnej serii drzwi London w mocnych drogich okleinach.. i pewnie lepiej by wyszli, jakby to w jakiś sensowny sposob załatwiali, np. wielkim rabatem na nowe skrzydła..

Witam

w okleinach poza materiałem, z którego są wykonane,bardzo istotną sprawą jest sposób ich nakładania i jest on zależny właśnie od ich rodzaju.

okleiny "papierowe" czy "pcv" oklejają się szybko i bez większych problemów, są elastyczne, okleiny naturalne to już wyższa szkoła jazdy i jeszcze im okleina lepsza - grubsza - tym bardziej kłopotliwe ich stosowanie, są twarde i kruche.

jeżeli zatem zsumujemy różnice w kosztach materiału i dodatkowo wydajność produkcji wynikającą ze skomplikowania aplikacji oklein to otrzymamy różnice w cenie skrzydła (nie można też zapomnieć, że rentowność droższych skrzydeł również jest większa)

Pozdrawiam

Ja twierdzę, że jeżeli nie ma w domu psów i kotów i małych dzieci - to dowolne (a chyba nawet lepsze tańsze, bo na pazury, kredki, flamastry i farmy nie ma mocnych). Nie widzę żadnego sensu kupowania jakiś specjalnie drogich, "markowych" drzwi. Oprócz Porta można wymienić praktycznie wszystkich innych z dyskusji na tym forum, bo chyba każdy producent ma w ofercie też wewnętrzne. Ja mam w mieszkaniu Pol-Skone, ale bardzo zniszczone i żółte na tle odmalowanych ścian. Wszyscy producenci powinni być dobrzy, po prostu patrzysz na wzory, albo co możesz blisko siebie zobaczyć na żywo i tyle.

Bzdura - nie słuchajcie Laputy, który/a preferuje minimalizm.

Kupujcie jak najlepsze rzeczy - oczywiście na tyle na ile Was stać.

Ja mam od 12 lat drzwi wewnętrzne, drewniane za 1500,00 PLN/szt i wyglądają jak nowe ( jak się je Pronto wypucuje ).

Mam psa Berneńczyka i dwoje urwisów - w czasie ich użytkowania tylko klamki zostały powymieniane bo się dziatwa wieszała rękami na nich.

Śmierć badziewiu i niewydepilowanym kobietom !!!

Witam

Ja mam od 12 lat drzwi wewnętrzne, drewniane za 1500,00 PLN/szt i wyglądają jak nowe ( jak się je Pronto wypucuje ).

Mam psa Berneńczyka i dwoje urwisów - w czasie ich użytkowania tylko klamki zostały powymieniane bo się dziatwa wieszała rękami na nich.

no to pojechałeś !!!! szczególnie po kobietach :) uwierz mi są tacy, którzy wolą naturę :)

co do drzwi pełna zgoda !! i ... w sumie co do kobiet też, wolę "naturę" zostawić innym :)

Pozdrawiam

Za taką kwotę to bym wymienił wszystkie u siebie w mieszkaniu. Mniej by mnie bolało, jakby mi dziecko odcisnęło dłonie w farbie na nich, albo zadrapało zabawką. Ja się przekonuję, że sporo firm jest OK, a wiele marek to po prostu tylko to - znaczki. Rewiduję swoje poglądy w praktyce, bo okazuje się, że np. tańsze pieluchy są lepsze od droższych, bo z braku finansów mają naturalne materiały :p Generalnie wszystko wygląda OK, jak o to dbasz.

A włochatych kobiet nie zabijaj, zostaw miłośnikom ;)

Rób co chcesz.

Chciałem tylko 3 grosze wtrącić a mianowicie, nie sądzę, żeby zasadnym było publiczne wypisywanie epitetów, nieuzasadnionych pretensji do tanich wyrobów i ich producentów. To zrozumiałe, że tani produkt to komponenty pośledniej jakości po poskładaniu mają króki czas żywotności.

Ta teza dotyczy każdej dziedziny a usług tym bardziej.

• 11 months później...
Witam po przeczytaniu waszych wpisów jestem załamana parę dni temu zamówiliśmy drzwi Porta wewnętrzne w kolorze Dąb Kalifornia skoro piszecie że tak z nimi żle się dzieje to ja nie wiem co zrobie mam nadzieje że ta okleina nie odejdzie ani nic innego się z nimi nie stanie bo prawie 7,5tyś w plecy:(:(:(

Witam po przeczytaniu waszych wpisów jestem załamana parę dni temu zamówiliśmy drzwi Porta wewnętrzne w kolorze Dąb Kalifornia skoro piszecie że tak z nimi żle się dzieje to ja nie wiem co zrobie mam nadzieje że ta okleina nie odejdzie ani nic innego się z nimi nie stanie bo prawie 7,5tyś w plecy:(:(:(

Bardzo źle z drzwiami wewnętrznymi firmy Porta. Po 10 latach użytkowania z drzwi łazienkowych i od WC praktycznie odpada okleina, szczególnie na dole drzwi i z tego powodu są one właściwie do wymiany. Drzwi pokojowe są jeszcze w dobrym stanie, okleina nie odpada, ale były szanowane przez ten okres...