lola_lilu 16.09.2011 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Witajcie, dawno nie pisałam, tak naprawdę jestem nowa. Chcemy z mężem dobudować się do domu moich rodziców. Dom jest poniemiecki, ale utrzymany w bardzo dobrym stanie. Był remontowany, wymieniono całą instalację. Jedyne co trzeba w nim zrobić to zmienić kocioł c.o. na nowocześniejszy z podajnikiem. Do domu chcemy dobudować 'skrzydło' o wymiarach 4x5 metrów, czyli łącznie 20m2. Znajomy inż. bud. zrobił nam wyliczenie, że dobudowa 20m2 wyniosłaby około 100-105 tyś zł. Chcielibyśmy zacząć wszsytko robić z kwotą ok 70 tyś- zacząć załatwiać papierkologię projekt dać do zatwierdzenia znajomemu architektowi. Liczymy, że do 90tyś zamkniemy się w stanie hmmm deweloperskim w środku, a tynki zewnętrzne postawimy w kolejnym roku. (planujemy wejść 'na swoje' w grudniu 2012). Powiecie gdzie problem? Problem jest ponieważ wszyscy uważają, że za 100 000 to nam się nie uda. Że trzeba przynajmniej ze 150 000, żeby dobudować 20 m2~!!! Jestem podłamana. Nie bardzo wiem co zrobić. Proszę o komentarze, szczególnie osoby, które mają juz dobudówkę za sobą. Zaznaczam, że takie rzeczy jak kafelki, panele malowanie mąż zrobi sam. Pozdrawiam,L_L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niemodna 16.09.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 hmm...powiem tak - zdziwiłaś mnie - dobudowujesz tak mało? Najwięcej kosztuje inwentaryzacja i projekt, niekoniecznie zależy to od metrażu... Same ściany itp to najmniejszy koszt.Udać w 100 tys się może, a nawet powinno, ale niekoniecznie z wykończeniem. PS. są tacy, którzy za 150 tys cały dom postawili, ale tylko dlatego że robili wszystko sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola_lilu 16.09.2011 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Jak dobudujemy, to góra jest nasza, a dół rodziców(w przyszłości cały dom przejdzie na mnie). Wiem, że ściany to najmniejszy koszt. Mam mętlik w głowie straszny. Nie wiem czy czekać jeszcze rok, i ruszyć z dobudową w 2013, czy normalnie w przyszłym roku zacząć robić wszysztko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 16.09.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) hmm... powiem tak - zdziwiłaś mnie - dobudowujesz tak mało? Pewnie jeszcze poddasze będzie Wasze? nie zdążyłam wszystko jasne Edytowane 16 Września 2011 przez zosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola_lilu 16.09.2011 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Ok, ponieważ wyszła pewna nieścisłość. Dom w tej chwili ma wymiary 9x8 m, czyli 144m2(parter i piętro, jest jeszcze strtych) Chcemy dobudować skrzydło o wymiarze 4x5, czyli 20m2(parter i piętro.) Po dobudowie rodzice przejmą dół a my górę. do nasze dyspozycji będzie 92 m2, w tym 3 pokoje kuchnia i łazienka. Mam nadzieję, że teraz wyjaśniłam Interesuje mnie koszt dobudowy tego skrzydła 20 metrowego. Niektórzy mi mówią, że 100 tys to nawet za dużo na dobudowę, a inni że nie zamknę się w kwocie 150tys. Komu wierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola_lilu 16.09.2011 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Jeszcze jedno, może głupie pytanie, ale skoro wg murator budowa domu 167 m2 z piętrem, kosztuje 347 000, to przecież w 80000 powinnam się zamknąć, zakąłdająć że tynki zewnętrzne zrobię za rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.09.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 to nie jest tak miło. Tak na prawdę stawiacie pół domu, a czy ono ma 20 czy 30 m2 to nie wielka różnica. cała papierologia jest do zrobienia. Obawiam się, że jeżeli dom ma mieć wspólny dach i ścianę zewnętrzna, to nie wiem, czy nie będą wymagać inwentaryzacji i ekspertyzy tego, co jest, bo przecież planów =nie macie. To już jest (razem z projektami mediów w domu) co najmniej 5 tyś albo sporo więcej. Potem musicie wybudować normalnie ławy, ścany, strop i połozyć dach czyli tu są koszty 40 m2 (20 na dole i 20 na górze, czyż nie?) Jest to pół małego domku za materiały, tynki itd. Najważniejsze jest pytanie - ile zrobicie sami. Mój znajomy góral w czasie wakacji sam dobudował pół domku z BK po kosztach materiału, a nawet i to nie, bo drzewo na więźbę miał ze swojego lasu. A ile wy zrobicie sami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 19.09.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witam ,a moze byc tak ominac papierkologie ,ktora bedzie znajac zycie kosztowala calosciowo ok 20tys zl ?Bedac rolnikiem z mocy ustawy (czyli np: dzirzawic powyzej 1 h przeliczeniowego) przybudowke mozna wybudowacc na zgloszenie bez zezwolenia ,co pozwala zaoszczedzic sporo kasy.Warto to przemyslec ,zreszta niedlugo bede to przerabial w urzedzie ,wiec napisze co i jak.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola_lilu 20.09.2011 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Witam ,a moze byc tak ominac papierkologie ,ktora bedzie znajac zycie kosztowala calosciowo ok 20tys zl ?Bedac rolnikiem z mocy ustawy (czyli np: dzirzawic powyzej 1 h przeliczeniowego) przybudowke mozna wybudowacc na zgloszenie bez zezwolenia ,co pozwala zaoszczedzic sporo kasy.Warto to przemyslec ,zreszta niedlugo bede to przerabial w urzedzie ,wiec napisze co i jak.Pzdr Niestety, nie jestem rolnikiem, i nawet nie będę Szkopuł w tym, że ze względu na różne papierkowo-emerytalne sprawy rodzice zrobią użyczenie na mnie. Ale jak możesz to napisz na priv jak to załatwiasz. Mam pewną furtkę, ale nei chcę się uzewnętrzniać na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gatitta 25.09.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Witam! Jestem tuż przed dobudową.Papierologia nie jest straszna przy dobudowie.Jest o połowę mniejsza niż przy nowej budowie.Mam już pozwolenie w ręku i koszt jego wyniósł nas tyle co: 1. Architekt (2500 zł) 2. Geodeta (500 zł)3. Plan zagospodarowania (50 zł) i tyle.Geodeta wymierzył salon i wziął 400 zł za wyznaczenie granic. Murarze mają przyjść 1 października. Liczę,że sama dobudowa w stanie surowym wyniesie ok.50 000 zł.A dobudowujemy poddasze i salon na dole. Jeśli masz jakieś pytania, wal śmiało.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts