Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec gazowy Ulrich warto?

eisenberger

Recommended Posts

Witam !!!! (po dość długiej nieobecności....)

Potrzebuję porady odnośnie zakupu pieca co... a konkretnie mam okazję (?) kupić piec Ulrich Wandich futura + z zamkniętą komorą spalania 2 funkcyjny (nie kondensat), jest to piec używany jeden sezon i ma kosztować ok 1000zł . Czytając fora na temat pieców firmy Ulrich ciężko stwierdzić czy to dobra czy zła firma .... jedni chwalą inni odradzają (choć wiele opinii złych jest z przed kilku lat) może ktoś z Forumowiczów ma doświadczenia związane z takim Piecem i może coś doradzić . Nie ukrywam że cena ma znaczenie , wiem że kondensat był by lepszy ale wysoka cena .... ( był planowany ale kurs franka :( ... ) dodam że piec ma pracować w 3 letnim domu 136m2 i 100% podłogówki (prócz garażu) poprzednie sezony grzał piec Termet MiniMax Plus który wywiozłem na złom .... miał 7 lat (miałem go w poprzednim mieszkaniu) rachunki przy tym piecyku w sezonie grzewczym oscylowały pomiędzy 400 a 630zł (to max) z cwu miesięcznie , zastanawiam się czy w/w piec da jakieś oszczędności w porównaniu z Termetem...

(sprawa dość pilna !)

pozdrawiam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

czyli mam rozumieć , że do podłogówki się nie nadaje ? lepszy atmosferyczny ? minimax termeta dawał rade... i rachunki nie były kosmiczne... miałem nadzieje , że jak kupie kocią z zamkniętą komorą będzie oszczędniejszy .... może dodam , że poprzedni chodził nastawiony na 40 do max 50 stopni a każde pomieszczenie jest osobno sterowane termostatem naściennym , w domu średnio 20 stopni....

problem polega na tym ,że kondensacja może się przydarzyć w kazdym kotle w temp poniżej 56 C.A nie jest o mile widziane w kotłach niekondensacyjnych.

W atmosferyku to prawie niemożliwe ale im wyższa sprawność (lambda bliższa =1) prawdopodobieństwo rośnie.A temperatur ana powrocie jest b niska.Nie powiem czy będzie dobrze bo prawidłowo robi sie to inaczej .A tak jak ty chcesz może być różnie>zardzewieje szybko albo zacznie się wręcz lać

Jak kocioł chodzi na sterowniku pokojowym to moc co ustawia się pokrętłem w TERMECIE na 60-70 stopni. I tak kocioł nie osiągnie takich wartości. Gdy nie ma sterownika to ustawia się na 40-50 stopni. Pewnie kocioł włącza się i wyłącza ciągle bo chce grzać, a otrzymuje informacje z czujnika temp o przegrzaniu bo już osiągnął 40 stopni.

Jak kocioł chodzi na sterowniku pokojowym to moc co ustawia się pokrętłem w TERMECIE na 60-70 stopni. I tak kocioł nie osiągnie takich wartości. Gdy nie ma sterownika to ustawia się na 40-50 stopni. Pewnie kocioł włącza się i wyłącza ciągle bo chce grzać, a otrzymuje informacje z czujnika temp o przegrzaniu bo już osiągnął 40 stopni.

Ten kocioł ma modulację ,ale w tak też będzie działał w pewnych temperaturach

• 1 month później...

A więc kupiłem wyżej opisany piec, został już podłączony i pracuje 4-ty dzień. Wszystko niby jest Ok ale mam jeszcze kilka pytań do Fachowców :

Piec ma automatykę pogodową (brak czujnika zewnętrznej temperatury) czy jest sens dokupować czujnik i uruchomić "pogodówkę"

Piec ma 24 kw wię jest o wiele za duża moc jak na moje 136m2 w tym 111 m 2 podłogówki czy trzeba mu jakoś wyregulować moc? czy to się dzieje automatycznie ? dodam że spalił przez 4 pełne doby 34 m3 gazu co+cwu temperatura między -2-3 w nocy i 3-6 + w dzień (chyba sporo) temperatura w domu 22

dodam jeszcze że praca jego wygląda następująco : co 30-40 sekund zapala się na 4-5 sekund i tak w kółko pompa chodzi (tak mi się wydaje cały czas ) czy to normalne ? z góry dziękuję za odpowiedz!

Mądrzejsi niech potwierdzą, ale wygląda to na klasyczne taktowanie - za duża moc w stosunku do zapotrzebowania. Jeśli pracuje tak przez 24 godziny to włącza się ponad 2100 razy na dobę. Przyjmując że przez te 4 sekundy pracuje z maksymalną i niepotrzebną mocą 24 KW (czyli przy zużyciu gazu na poziomie 2,4 m3/h) to zakup przewymiarowanego pieca kosztuje cię teraz około 5m3 gazu dziennie. Czyli jeśli byś miał piec dobrany mocą i z modulacją powiedzmy od 2-3 kW, zużycie za te 4 dni wyniosło by cię około 14 m3. Sytuacja pewnie trochę się poprawi jak spadną temperatury, ale przy takich przejściowych to nie jest to zbyt ekonomiczne rozwiązanie.

Jeśli się mylę niech ktoś poprawi.

PS. Pogodówka według mnie nic nie da.

dziękuje za odpowiedz , między czasie znalazłem w necie instrukcje serwisową do mojego pieca , jest możliwość regulacji na panelu mocy maksymalnej po wejściu w menu serwisowe moc była ustawiona na 98 zmniejszyłem na razie do 70 jest tam też opcja "blokada taktowania co" , jest nastawiona standardowa wartość 10. bardzo bym prosił o podpowiedz czy jeszcze coś zmieniać w ustawieniach kotła

http:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a61e4693cd94c7e6.html]http://images47.fotosik.pl/1170/a61e4693cd94c7e6m.jpg[/url]

Na twoim miejscu zmniejszyłbym do 10 i obserwował. Blokadą taktowania wymusisz tylko większy interwał między załączeniami, ale twój problem według mnie to za duża moc kotła - woda w 5 sekund osiąga maksymalną temperaturę i czujnik wyłącza kocioł. Samą blokadą taktowania spowodujesz że kocił na 5 s będzie się załączał np. co 2 minuty. Obecne zapotrzebowanie wynosi pewnie 2-3 kW a kocioł po zmniejszeniu nadal daje moc pewnie około 18-20 kW.

Zmniejsz też moc startową nawet do 1 jeżeli możliwe.

Minimalna moc kotła to u ciebie prawdopodobnie 9,9 kW więc przy dzisiejszych temperaturach to ze 4 razy za dużo - musi taktować. Jak ustawiłeś moc startową i moc minimalną na minimum to blokadę taktowania dałbym na maksimum, a jak będzie nie dogrzewał to stopniowo ten parametr zmniejszał.

Temperaturę podnosisz jak jest w domu zimno ja nie jest to po co? Dodatkowo przy podłogówce praca na temp. 50 oC na pewno nie będzie korzystna dla jej długowieczności. Piec jest za duży i masz za mały odbiór ciepła przy obecnych temperaturach - tego nie przeskoczysz, chyba że dołożysz bufor na jakieś 1000l, ale taniej pewnie wyjdzie kupić piec o mniejszej mocy.