Ptaq_ 16.09.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Witam, Powoli szykuję się do kapitalnego remontu / przebudowy domu.Dom jest w stanie naprawdę kiepskim. Ma ładnych kilkadziesiąt lat (z lat 40-50) zbudowany z cegieł. Wszystkie instalacje do wymiany. To co chciałbym z niego zostawić, to fundamenty + ściany i strop. Dom ma powierzchnie 50 metrów (2 pokoje) + taki dość mały przedpokoik ~1,5 metra na 5 metrów z którego prowadza powizoryczne schody na strych.Strop jest porządny, ściany / fundamenty myślę, że też. Co ważne dom jest przyklejony do 2 domów. Woj. śląskie. Co chcę zrobić:- nowy dach + go podnieść tak by zrobić zwykłe użytkowe piętro. Dzięki temu zyskam ok. 50-60 metrów. Chciałbym by było dobrze wyizolowane, tak by w zimę było ciepło a w lato nie nagrzewało się za bardzo.- Obecny przedpokoik zaadoptować jako pomieszczenia (np. kuchnie, wc), a dobudować jeszcze taką klatkę schodową z boku tak by tam się mieściły schody na piętro + np. zrobić tam też w tej przybudówce kotłownie gazową.- Cały dom ocieplić, tak by dość kosztowne ogrzewanie gazowe w ciężkie zimy zbyt nie szalało.- Zrobić wszystkie instalację od początku (elektryczną, gazową, wodną, centralnego ogrzewania)- Zrobić kanalizację (za ok. 1 rok będzie tam doprowadzona miejska kanalizacja, ale wiadomo musi to jakoś z domu wychodzić)- Nowe okna, drzwi. Ile takie coś może kosztować? (chodzi mi o mocno wstępną wycenę) Postaram się w przyszłości jeszcze dorzucić fotki, by był obraz tego. Ew. co jeszcze możecie mi doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160870-kapitalny-remont-przebudowa-domu-jaki-koszt/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.09.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Mnie wyszlo kolo 300 tys., jak pare lat temu remontowalam kostke z lat 70 tych (parterowa, a zrobilam z poddaszem). Tobie moze wyjsc mniej.Wiesz o tym, ze musisz miec zezwolenie na przebudowe?Najlepiej powiedzialby ci jakis budowlaniec, ktory wstepnie by oszacowal koszty remontu. Moze wsrod znajomych ma ktos dojscie do takiego goscia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160870-kapitalny-remont-przebudowa-domu-jaki-koszt/#findComment-4871254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptaq_ 18.09.2011 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 300 tys. to dość sporo - w sumie to budowa nowego domu chyba podobnie kosztuje. Ja liczyłem na koszty mniej niż 200tys. ale wiadomo, że to dopiero osoba odpowiedzialna za projekt i kosztorys wyceni dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160870-kapitalny-remont-przebudowa-domu-jaki-koszt/#findComment-4872730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 19.09.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witam ,jezeli Ci sie nie spieszy i masz czas na szukanie roznych okazji ,masz jakie takie pojecie o budowlance (przynajmiej teooretyczne ,tzn duzo poczytac i policzyc przed rozpoczeciem remontu) to powinienes sie zmiescic w okolicach 100tys zl .mnie remnont kapitalny polowki domu ,wymienione wszytstko na nowe ,ze starego zostaly tylko sciany wyszedl lacznie z meblami i wyposarzeniem ok 20tys zl i sporo mojej roboty,ze nie wspomne o czajeniu na rozne okazje w necie ,marketach itp, taniej robociznie i wielu godzinach przemyslen i czytaniu netu.Acha dom zrobiony raczej ponadstandardowo ,wyposarzony w antyki, 2 kominki ,sciany w starej cegle te klimaty.Srednio liczac mozna kapitalke lacznie z wymiane instalek zrobic w cenie ok 400-500zl /m.kw,oczywiscie jak sie nie przemysli i wezmie dziwne ekipy budowlane cena moze wzrosnac kilkukrotnie ,dlatego trzeba dokladnie przemyslec co sie chce i jak zrobic oraz jakim kosztem .iPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160870-kapitalny-remont-przebudowa-domu-jaki-koszt/#findComment-4874238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts