Ptaq_ 16.09.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Witam, Powoli szykuję się do kapitalnego remontu / przebudowy domu.Dom jest w stanie naprawdę kiepskim. Ma ładnych kilkadziesiąt lat (z lat 40-50) zbudowany z cegieł. Wszystkie instalacje do wymiany. To co chciałbym z niego zostawić, to fundamenty + ściany i strop. Dom ma powierzchnie 50 metrów (2 pokoje) + taki dość mały przedpokoik ~1,5 metra na 5 metrów z którego prowadza powizoryczne schody na strych.Strop jest porządny, ściany / fundamenty myślę, że też. Co ważne dom jest przyklejony do 2 domów. Woj. śląskie. Co chcę zrobić:- nowy dach + go podnieść tak by zrobić zwykłe użytkowe piętro. Dzięki temu zyskam ok. 50-60 metrów. Chciałbym by było dobrze wyizolowane, tak by w zimę było ciepło a w lato nie nagrzewało się za bardzo.- Obecny przedpokoik zaadoptować jako pomieszczenia (np. kuchnie, wc), a dobudować jeszcze taką klatkę schodową z boku tak by tam się mieściły schody na piętro + np. zrobić tam też w tej przybudówce kotłownie gazową.- Cały dom ocieplić, tak by dość kosztowne ogrzewanie gazowe w ciężkie zimy zbyt nie szalało.- Zrobić wszystkie instalację od początku (elektryczną, gazową, wodną, centralnego ogrzewania)- Zrobić kanalizację (za ok. 1 rok będzie tam doprowadzona miejska kanalizacja, ale wiadomo musi to jakoś z domu wychodzić)- Nowe okna, drzwi. Ile takie coś może kosztować? (chodzi mi o mocno wstępną wycenę) Postaram się w przyszłości jeszcze dorzucić fotki, by był obraz tego. Ew. co jeszcze możecie mi doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.09.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Mnie wyszlo kolo 300 tys., jak pare lat temu remontowalam kostke z lat 70 tych (parterowa, a zrobilam z poddaszem). Tobie moze wyjsc mniej.Wiesz o tym, ze musisz miec zezwolenie na przebudowe?Najlepiej powiedzialby ci jakis budowlaniec, ktory wstepnie by oszacowal koszty remontu. Moze wsrod znajomych ma ktos dojscie do takiego goscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptaq_ 18.09.2011 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 300 tys. to dość sporo - w sumie to budowa nowego domu chyba podobnie kosztuje. Ja liczyłem na koszty mniej niż 200tys. ale wiadomo, że to dopiero osoba odpowiedzialna za projekt i kosztorys wyceni dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 19.09.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witam ,jezeli Ci sie nie spieszy i masz czas na szukanie roznych okazji ,masz jakie takie pojecie o budowlance (przynajmiej teooretyczne ,tzn duzo poczytac i policzyc przed rozpoczeciem remontu) to powinienes sie zmiescic w okolicach 100tys zl .mnie remnont kapitalny polowki domu ,wymienione wszytstko na nowe ,ze starego zostaly tylko sciany wyszedl lacznie z meblami i wyposarzeniem ok 20tys zl i sporo mojej roboty,ze nie wspomne o czajeniu na rozne okazje w necie ,marketach itp, taniej robociznie i wielu godzinach przemyslen i czytaniu netu.Acha dom zrobiony raczej ponadstandardowo ,wyposarzony w antyki, 2 kominki ,sciany w starej cegle te klimaty.Srednio liczac mozna kapitalke lacznie z wymiane instalek zrobic w cenie ok 400-500zl /m.kw,oczywiscie jak sie nie przemysli i wezmie dziwne ekipy budowlane cena moze wzrosnac kilkukrotnie ,dlatego trzeba dokladnie przemyslec co sie chce i jak zrobic oraz jakim kosztem .iPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts