ProMyst 16.09.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Witam,Chciałem się zapytać jaki jest typowy otwór dla drzwi wejściowych zewnętrznych z podwójnym naświetleniem? Zostawić 140 cm czy 160 cm? Wiem że są dostępne prawie każde wymiary ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda w praktyce i jakie są najpopularniejsze i najwygodniejsze rozwiązania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 18.09.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Jeśli dostawki mają być dwie to zostaw minimum 160cm szer. - a jeśli jest możliwość to nawet szerzej. No chyba, że chcesz bardzo wąskie szyby. 140 to wymiar dla pojedynczego przeszklenia. Najlepiej byłoby wybrać już producenta i zrobić rozeznanie czy da się wykonać bezproblemowo w takim wymiarze jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Antczak 16.10.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Jeśli chodzi o drzwi typowe produkowane przez fabryki to typowy otwór jest w granicach 180cm. drzwi 90 + 2 naświetla po 30 mniejszych z przeszkleniem się nie zrobi daje razem 150 nominalnego rozmiaru do tego dochodzą belki od naświetli łącznie 4 i dwie od ościeżnicy drzwi, oczywiście wszystko trzeba połączyć. Tego typu drzwi nie należy wykonywać z jednego elementu, owszem otwór jest wtedy mniejszy, ale ryzyko wypaczenia dużo większe, zwłaszcza że taki zestaw trochę waży i strasznie ciężko jest go wyregulować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.10.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 A tu się w wielu punktach nie zgodzę, bo przedstawia Pan, Panie Robercie spojrzenie z perspektywy jednej szkoły. Jeśli elementy konstrukcyjne drzwi zrobionych w jednej ramie są odpowiednio dobrane, to ryzyko wypaczenia jest takie same, jak w przypadku konstrukcji łączonych. Sprawa regulacji? Ja nie mam z tym ŻADNEGO PROBLEMU, więc kompletnie nie ma Pan racji. Na korzyść drzwi zrobionych w jednej ramie przemawiają też inne argumenty, np. mniejsze ryzyko uszkodzenia krawędzi, które są widoczne po złączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Antczak 31.10.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Oczywiście podstawą jest dobry montażysta bez względu na rodzaj drzwi. Właśnie tak jak ja na to patrzę to zestaw cały drzwi + dwa naświetla dużo wazy i dla mnie jest to minus. Owszem jest mniej krawędzi do uszkodzenia, ale moim zdaniem przy takim ciężarze więcej okazji. Dodatkowo cały element pracuje inaczej i w razie małej krzywości może z czasem powstać duży problem. Inaczej przenoszą się naprężenia, a przy zwiększonym ciężarze jest większe ryzyko wypaczeń. Oczywiście nie pisze ze jest to regułą, po prostu uważam inne rozwiązanie za lepsze. Jeśli mamy równą stabilną podstawę i prawidłowo zamontowane drzwi to n ie ma problemu z wagą, szkoda tylko że rzadko trafia się naprawdę dobry montażysta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelyna 29.01.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 A z punktu widzenia użytkowania przeszklenia w drzwiach lepsze są po bokach, po jednym boku, czy bezpośrednio w drzwiach? Oczywiście pomijając kwestię estetyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelyna 29.01.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 A może jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 30.01.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 tutaj cała galeria ciekawych drzwi z dostawkami http://www.alterdom.pl/drzwi_zewnetrzne-Urzedowski_z_doswietlami,15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 31.01.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 A z punktu widzenia użytkowania przeszklenia w drzwiach lepsze są po bokach, po jednym boku, czy bezpośrednio w drzwiach? Oczywiście pomijając kwestię estetyki... Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Przeszklenie w skrzydle osłabia jego izolację termiczną mniej niż przeszklona dostawka. Przeszklona dostawka, którą można otworzyć jest dobra do wnoszenia np mebli. Wymieniać można bez końca praktycznie. Przede wszystkim kieruj się jakością drzwi oraz tym co się Tobie podoba. Użytkowanie drzwi z dostawką w porównaniu do drzwi jednoskrzydłowych nie różni się praktycznie niczym. Oczywiście nie można pomijać kwestii konstrukcji ościeżnicy oraz jej sztywności (drzwi jednoskrzydłowe / z dostawką / z dwiema dostawkami). Im więcej zmiennych, tym więcej można powiedzieć w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.02.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Zawsze można użyć wyszukiwarki:https://www.google.pl/search?q=drzwi+z+na%C5%9Bwietlami&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=22LtUomtFoG2hQenuICgAg&ved=0CAcQ_AUoATgK&biw=1440&bih=743#q=drzwi+z+do%C5%9Bwietlami&tbm=isch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 04.02.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Ja wybrałam drzwi z dwoma naświetlami bocznymi bo ładnie komponują się z budynkiem. Myślę o drzwiach 90cm plus 2x35cm naświetla. Otwór aktualnie ma szerokość 170cm. Mam nadzieję że taka szerokość wystarczy do montazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 04.02.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Wujek Gugiel zawsze zna odpowiedź na wszystko Ewelyna pisała o drzwiach z 1 lub 2 dostawkami ewentualnie pakiet szybowy w skrzydle - użyteczność to jedno a wygląd w budynku to drugie. Montaż 90-ek + 2 dostawki w budynku o powierzchni użytkowej poniżej 100m/kw (parterowy) będzie wyglądało to dość niesmacznie. M-M 90ki + ościeżnica = 100 (przeciętnie) + 70 naświetla = 170. Przydałby się jeszcze jakiś luz na montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts