Kominki Piotr Batura 20.09.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Forest z tym budyniem to strzał w dziesiątkę. Akurat teraz konsumuję budyń czekoladowy. Budyniowy piec... no no no No masz ci los . jakie to pacany , z takich małych budują Szkoda ,ze nie mogę tego powiedzieć dziadkowi - Mistrzowi zduńskiemu. Ale ojcu jutro powiem , a co , że jest pacan , że z takich małych budował . Ojciec , nauczyciel z tytułem profesora , Mistrz zduński, a taki pacan .Jutro mają 65 lecie ślubu. Pewnie się ucieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.09.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Witam. Bo to panie nowe idzie przez wieś i co stare spotka na drodze to wymiata ... Zapomniał wół ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.09.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Ale chopoki po co te niesnaski i pstryczki.Jeżeli o mnie chodzi to nic mnie nie obchodzi jak se kto robi i z czego se robi.A co tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Witam. Zapisało się też paru, którzy zarówno staż pracy jak i doświadczenie mają większe od miszczów - zarozumialców ... A tych kilkuset zdunów, którzy nie wiedzą co to jest płyta wielkoformatowa to niby z budyniu piece lepią? Pozdrawiam. ja to tak z towarzystwa wzajemnej adoracji..........ale mi mistrz pojechał po rajtuzach:D:D foreścik .......powiedz mu coś ;) weź nie bądź taki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 21.09.2011 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 (edytowane) Witam. Zapisało się też paru, którzy zarówno staż pracy jak i doświadczenie mają większe od miszczów - zarozumialców ... A tych kilkuset zdunów, którzy nie wiedzą co to jest płyta wielkoformatowa to niby z budyniu piece lepią? Pozdrawiam. A czy tu jest rozmowa o PIECU czy KOMINKU z prostymi ścianami wykonanymi z szamotu ?? Tak na marginesie: płyta szamotowa 300x400x40 mm to raczej jeszcze nie element wielkoformatowy Na rynku są płyty 1000 mm i większe . Piszesz że jest KILKUSET zdunów .. szkoda tylko, że cechu nie ma z kogo stworzyć, a i do komisji egzaminacyjnych ciężko o ludzi z uprawnieniami ... Edytowane 21 Września 2011 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driuszG 22.09.2011 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Pojawiła się możliwość zakupu cegły szamotowej z rozbiórki pieca (cena 1,5 zł/szt), czy taka cegła w ogóle się nadaje jeszcze na ponowne wykonanie obudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.09.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Pojawiła się możliwość zakupu cegły szamotowej z rozbiórki pieca (cena 1,5 zł/szt), czy taka cegła w ogóle się nadaje jeszcze na ponowne wykonanie obudowy? Nadaje się , pod warunkiem ,że się nadaje Stwierdzić to musi ktoś kto się na tym zna (wziąć w rękę,obejrzeć, powąchać , popukać , przywalić o beton... itp "szamańskie" wygiby...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 22.09.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 D@riuszG, ta cena, którą podałeś (jak na cegłę rozbiórkową), jest stanowczo za wysoka. Za duże ryzyko, że będziesz latami w domu wąchał zapach dziegciu.Jest jednak szansa, że to jakiś wyższy gatunek. Wtedy można by się zastanowić.Jest coś na niej wytłoczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 22.09.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Budujemy z płyt szamotowych 40x400x300 mm lub płyt SATH grubości 40mm wysokich 300mm . SATH dostępny jest także w kilku promieniach . Materiały zduńskie można zobaczyć na stronie http://www.wklady-kominkowe.com.pl/materialy_zdunskie.htm Z ciekawości (obudowa wkładu przede mną), sprawdziłem ceny tych płyt. W połączeniu z kwotowaniem w EUR, iście wybuchowa mieszanka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driuszG 22.09.2011 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 ... Jest coś na niej wytłoczone? Jest na niej coś takiego, ale mogłem coś przekombinować bo gość tłumaczył mi to przez telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 22.09.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Przykro mi. Nic mi to nie mówi.Nie spotkałem się z tym, żeby cegła szamotowa była tak oznaczana, a zajmuję się obrotem całym spektrum tego typu materiałów od kilkunastu lat (nowych i rozbiórkowych). Pasuje mi to tylko do czegoś co nie jest ani z szamotu, ani nie jest prostką (prostopadłościanem).Odradzam raczej zakup, tym bardziej w tej cenie. Niewiele drożej można kupić nową cegłę. Wprawdzie nie ma szału jakościowego, ale zawsze to nowy materiał (rozejrzyj się w okolicy za sprzedawcami materiałów zduńskich). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 23.09.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Z ciekawości (obudowa wkładu przede mną), sprawdziłem ceny tych płyt. W połączeniu z kwotowaniem w EUR, iście wybuchowa mieszanka... Spróbuj wykonać ścianę szamotową o określonym promieniu ..potem pogadamy co tanie Cena dużą czy mała to zawsze zależy co się porównuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 23.09.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 (edytowane) Spróbuj wykonać ścianę szamotową o określonym promieniu ..potem pogadamy co tanie Cena dużą czy mała to zawsze zależy co się porównuje Byłem nieprecyzyjny, przeraziła mnie wycena płyt STH (nie akumulujących). Promień 643mm, 68€ netto za szt. (czyli 1500 zł za pełny krąg). Zapewne SATH nie będą tańsze. Rozwiązanie jest jak najbardziej OK, ale - dla mnie - zbyt drogie Edytowane 23 Września 2011 przez Lopesjus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 29.09.2011 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Witam serdecznie Speców, Mistrzów i Miszczów z niniejszego wątku Sama specem w kwestii kominków absolutnie nie jestem, więc jak może czegoś nie do końca doprecyzuję to proszę się nie śmiać Potrzebuję porady w kwestii zabudowy kominka. Otóż: zawsze marzyłam o kominku w ciepłej zabudowie (dlatego jestem na tym wątku). Problem w tym, ze mój małżonek wymarzył sobie kominek w zabudowie z cegły ręcznie formowanej, o takiej jak na niniejszej stronie: http://kmk-klinkier.pl/oferta/72/p_254/oud_veere. Czy można taką cegłę montować na zabudowie z szamotu? "Fachowiec", którego poleciła nam rodzina, z automatu zaproponował zabudowę z płyt g-k, wełnę, a na to niniejszą cegłę, a wkład z szybrem i dolotem powietrza. Ja nie jestem przekonana do takiego rozwiązania. Sam szamot, z fugami też odpada, gdyż mąż twierdzi, ze wygląda zbyt "surowo". Proszę o uwagi i sugestie i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 29.09.2011 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 A jeszcze jedno pytanie to mianowice takie, iż mąż próbując iść na kompromis zasugerował, aby w środku zabudowy kominka (szafy ) ustawić 2 kolumny z cegły szamotowej, które będą przejmować ciepło, a po wypaleniu drewna je stopniowo uwalniać. Czy jest to dobre rozwiązanie? Tak się zastanawiam, czy ta obudowa nie będzie wtedy zbyt gruba i czy nie trzeba będzie rzeczywiście kilku ładnych godzin rozpalać w kominku, zanim poczujemy efekt. Tylko proszę o odpowiedzi z konkretnymi argumentami, a nie typu: "tak się nie robi" Pozdrawiam ciepło-kominkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.09.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Witam serdecznie Speców, Mistrzów i Miszczów z niniejszego wątku Sama specem w kwestii kominków absolutnie nie jestem, więc jak może czegoś nie do końca doprecyzuję to proszę się nie śmiać Potrzebuję porady w kwestii zabudowy kominka. Otóż: zawsze marzyłam o kominku w ciepłej zabudowie (dlatego jestem na tym wątku). Problem w tym, ze mój małżonek wymarzył sobie kominek w zabudowie z cegły ręcznie formowanej, o takiej jak na niniejszej stronie: http://kmk-klinkier.pl/oferta/72/p_254/oud_veere. Czy można taką cegłę montować na zabudowie z szamotu? "Fachowiec", którego poleciła nam rodzina, z automatu zaproponował zabudowę z płyt g-k, wełnę, a na to niniejszą cegłę, a wkład z szybrem i dolotem powietrza. Ja nie jestem przekonana do takiego rozwiązania. Sam szamot, z fugami też odpada, gdyż mąż twierdzi, ze wygląda zbyt "surowo". Proszę o uwagi i sugestie i z góry dziękuję Link który wkleiłaś to akurat płytki .Zakładam , że mają być jednak cegły. Można z nich budować co się chce , nie używając już szamotu . Pomysł z płyta gk idiotyczny. Budujecie skorupę z samych cegieł , a w środku niech sobie małż szamotówki układa , ile wejdzie. Nie będą one miały prawie żadnego wpływu na szybkość przepływu powietrza przez wentylowaną obudowę. Efekt grzewczy nie będzie opóźniony. Cegły będą pochłaniać nadwyżkę , "podkradając" co nieco z tego co wyleci kratkami - ale na koniec to co zgromadzą (i te z obudowy i te w środku), może przedłużyć efekt grzania o kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 30.09.2011 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Link który wkleiłaś to akurat płytki .Zakładam , że mają być jednak cegły. Można z nich budować co się chce , nie używając już szamotu . Pomysł z płyta gk idiotyczny. Budujecie skorupę z samych cegieł , a w środku niech sobie małż szamotówki układa , ile wejdzie. Nie będą one miały prawie żadnego wpływu na szybkość przepływu powietrza przez wentylowaną obudowę. Efekt grzewczy nie będzie opóźniony. Cegły będą pochłaniać nadwyżkę , "podkradając" co nieco z tego co wyleci kratkami - ale na koniec to co zgromadzą (i te z obudowy i te w środku), może przedłużyć efekt grzania o kilka godzin. Piotrze, jeżeli Ciebie dobrze zrozumiałam, mogę zrobić obudowę kominka wyłącznie z tych cegieł KMK, do których wysłałam linka (one występują w wersji cegła i płytka). Tak wogóle, żeby może rozbawić co poniektórych, nasz "fachowiec" chciał nam każdą ręcznie formowaną cegłę przycinać, żeby móc je poprzyklejać do plyt g-k. Nawet nie zaproponował, żebyśmy może w takim razie kupili tańsze płytki Ale wracając do meritum sprawy: chyba nie mozemy całego kominka wymurować z naszych ręcznie formowanych cegieł, bo nie wiem, jak ma się do tego kwestia podłoża? Wylewki mamy na podłogach 7 cm, a styropianu 14 cm. Pewnie trzeba by najpierw skuć wylewkę i pozbyć się styropianu. Ale czy to wystarczy na takie obciążenie? Hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.09.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Jeśli na chudziaku pojawi się jednorodna zbrojona płyta betonowa, możesz postawić tam wszystko co Twój małżonek wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 30.09.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 No dobra, a jak kwestia parametrów technicznych zwykłej cegły vs. cegły szamotowej? Doczytałam, ze zwykła cegła w odróżnieniu od szamotowej ma pory. Jakie to ma przełożenie na kwestię magazynowania i późniejszego uwalniania ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.09.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Szamotowa też ma pory.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts