Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek, obudowa z cegły szamotowej, konsultacja i pytania

driuszG

Recommended Posts

Forest z tym budyniem to strzał w dziesiątkę.

Akurat teraz konsumuję budyń czekoladowy.

Budyniowy piec... no no no

No masz ci los . jakie to pacany , z takich małych budują :D

Szkoda ,ze nie mogę tego powiedzieć dziadkowi - Mistrzowi zduńskiemu.

Ale ojcu jutro powiem , a co , że jest pacan , że z takich małych

budował . Ojciec , nauczyciel z tytułem profesora , Mistrz zduński,

a taki pacan .Jutro mają 65 lecie ślubu. Pewnie się ucieszy :D

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Zapisało się też paru, którzy zarówno staż pracy jak i doświadczenie mają większe od miszczów - zarozumialców ...

A tych kilkuset zdunów, którzy nie wiedzą co to jest płyta wielkoformatowa to niby z budyniu piece lepią?

Pozdrawiam.

ja to tak z towarzystwa wzajemnej adoracji..........ale mi mistrz pojechał po rajtuzach:D:D foreścik .......powiedz mu coś ;);) weź nie bądź taki???

Witam.

Zapisało się też paru, którzy zarówno staż pracy jak i doświadczenie mają większe od miszczów - zarozumialców ...

A tych kilkuset zdunów, którzy nie wiedzą co to jest płyta wielkoformatowa to niby z budyniu piece lepią?

Pozdrawiam.

A czy tu jest rozmowa o PIECU czy KOMINKU z prostymi ścianami wykonanymi z szamotu ?? Tak na marginesie: płyta szamotowa 300x400x40 mm to raczej jeszcze nie element wielkoformatowy :no: Na rynku są płyty 1000 mm i większe . :yes: Piszesz że jest KILKUSET zdunów :confused:.. szkoda tylko, że cechu nie ma z kogo stworzyć, a i do komisji egzaminacyjnych ciężko o ludzi z uprawnieniami ...

Edytowane przez M***ki

Pojawiła się możliwość zakupu cegły szamotowej z rozbiórki pieca (cena 1,5 zł/szt), czy taka cegła w ogóle się nadaje jeszcze na ponowne wykonanie obudowy?

Nadaje się , pod warunkiem ,że się nadaje :D

Stwierdzić to musi ktoś kto się na tym zna (wziąć w rękę,obejrzeć,

powąchać , popukać , przywalić o beton... itp "szamańskie"

wygiby...)

Budujemy z płyt szamotowych 40x400x300 mm lub płyt SATH grubości 40mm wysokich 300mm . SATH dostępny jest także w kilku promieniach . Materiały zduńskie można zobaczyć na stronie http://www.wklady-kominkowe.com.pl/materialy_zdunskie.htm

Z ciekawości (obudowa wkładu przede mną), sprawdziłem ceny tych płyt. W połączeniu z kwotowaniem w EUR, iście wybuchowa mieszanka...

Przykro mi. Nic mi to nie mówi.

Nie spotkałem się z tym, żeby cegła szamotowa była tak oznaczana, a zajmuję się obrotem całym spektrum tego typu materiałów od kilkunastu lat (nowych i rozbiórkowych). Pasuje mi to tylko do czegoś co nie jest ani z szamotu, ani nie jest prostką (prostopadłościanem).

Odradzam raczej zakup, tym bardziej w tej cenie. Niewiele drożej można kupić nową cegłę. Wprawdzie nie ma szału jakościowego, ale zawsze to nowy materiał (rozejrzyj się w okolicy za sprzedawcami materiałów zduńskich).

Pozdrawiam

Z ciekawości (obudowa wkładu przede mną), sprawdziłem ceny tych płyt. W połączeniu z kwotowaniem w EUR, iście wybuchowa mieszanka...

Spróbuj wykonać ścianę szamotową o określonym promieniu ..potem pogadamy co tanie :rolleyes: Cena dużą czy mała to zawsze zależy co się porównuje ;)

Spróbuj wykonać ścianę szamotową o określonym promieniu ..potem pogadamy co tanie :rolleyes: Cena dużą czy mała to zawsze zależy co się porównuje ;)

Byłem nieprecyzyjny, przeraziła mnie wycena płyt STH (nie akumulujących). Promień 643mm, 68€ netto za szt. (czyli 1500 zł za pełny krąg). Zapewne SATH nie będą tańsze. Rozwiązanie jest jak najbardziej OK, ale - dla mnie - zbyt drogie

Edytowane przez Lopesjus

Witam serdecznie Speców, Mistrzów i Miszczów z niniejszego wątku :-)

Sama specem w kwestii kominków absolutnie nie jestem, więc jak może czegoś nie do końca doprecyzuję to proszę się nie śmiać ;-)

Potrzebuję porady w kwestii zabudowy kominka.

Otóż: zawsze marzyłam o kominku w ciepłej zabudowie (dlatego jestem na tym wątku). Problem w tym, ze mój małżonek wymarzył sobie kominek w zabudowie z cegły ręcznie formowanej, o takiej jak na niniejszej stronie: http://kmk-klinkier.pl/oferta/72/p_254/oud_veere.

Czy można taką cegłę montować na zabudowie z szamotu? "Fachowiec", którego poleciła nam rodzina, z automatu zaproponował zabudowę z płyt g-k, wełnę, a na to niniejszą cegłę, a wkład z szybrem i dolotem powietrza. Ja nie jestem przekonana do takiego rozwiązania. Sam szamot, z fugami też odpada, gdyż mąż twierdzi, ze wygląda zbyt "surowo".

Proszę o uwagi i sugestie i z góry dziękuję :)

A jeszcze jedno pytanie to mianowice takie, iż mąż próbując iść na kompromis zasugerował, aby w środku zabudowy kominka (szafy ;) ) ustawić 2 kolumny z cegły szamotowej, które będą przejmować ciepło, a po wypaleniu drewna je stopniowo uwalniać. Czy jest to dobre rozwiązanie? Tak się zastanawiam, czy ta obudowa nie będzie wtedy zbyt gruba i czy nie trzeba będzie rzeczywiście kilku ładnych godzin rozpalać w kominku, zanim poczujemy efekt. Tylko proszę o odpowiedzi z konkretnymi argumentami, a nie typu: "tak się nie robi" ;)

Pozdrawiam ciepło-kominkowo ;)

Witam serdecznie Speców, Mistrzów i Miszczów z niniejszego wątku :-)

Sama specem w kwestii kominków absolutnie nie jestem, więc jak może czegoś nie do końca doprecyzuję to proszę się nie śmiać ;-)

Potrzebuję porady w kwestii zabudowy kominka.

Otóż: zawsze marzyłam o kominku w ciepłej zabudowie (dlatego jestem na tym wątku). Problem w tym, ze mój małżonek wymarzył sobie kominek w zabudowie z cegły ręcznie formowanej, o takiej jak na niniejszej stronie: http://kmk-klinkier.pl/oferta/72/p_254/oud_veere.

Czy można taką cegłę montować na zabudowie z szamotu? "Fachowiec", którego poleciła nam rodzina, z automatu zaproponował zabudowę z płyt g-k, wełnę, a na to niniejszą cegłę, a wkład z szybrem i dolotem powietrza. Ja nie jestem przekonana do takiego rozwiązania. Sam szamot, z fugami też odpada, gdyż mąż twierdzi, ze wygląda zbyt "surowo".

Proszę o uwagi i sugestie i z góry dziękuję :)

Link który wkleiłaś to akurat płytki .Zakładam , że mają być jednak cegły.

Można z nich budować co się chce , nie używając już szamotu . Pomysł

z płyta gk idiotyczny. Budujecie skorupę z samych cegieł , a w środku

niech sobie małż szamotówki układa , ile wejdzie. Nie będą one miały

prawie żadnego wpływu na szybkość przepływu powietrza przez

wentylowaną obudowę. Efekt grzewczy nie będzie opóźniony. Cegły

będą pochłaniać nadwyżkę , "podkradając" co nieco z tego co

wyleci kratkami - ale na koniec to co zgromadzą (i te z obudowy i

te w środku), może przedłużyć efekt grzania o kilka godzin.

Link który wkleiłaś to akurat płytki .Zakładam , że mają być jednak cegły.

Można z nich budować co się chce , nie używając już szamotu . Pomysł

z płyta gk idiotyczny. Budujecie skorupę z samych cegieł , a w środku

niech sobie małż szamotówki układa , ile wejdzie. Nie będą one miały

prawie żadnego wpływu na szybkość przepływu powietrza przez

wentylowaną obudowę. Efekt grzewczy nie będzie opóźniony. Cegły

będą pochłaniać nadwyżkę , "podkradając" co nieco z tego co

wyleci kratkami - ale na koniec to co zgromadzą (i te z obudowy i

te w środku), może przedłużyć efekt grzania o kilka godzin.

Piotrze, jeżeli Ciebie dobrze zrozumiałam, mogę zrobić obudowę kominka wyłącznie z tych cegieł KMK, do których wysłałam linka (one występują w wersji cegła i płytka). Tak wogóle, żeby może rozbawić co poniektórych, nasz "fachowiec" chciał nam każdą ręcznie formowaną cegłę przycinać, żeby móc je poprzyklejać do plyt g-k. Nawet nie zaproponował, żebyśmy może w takim razie kupili tańsze płytki :D

Ale wracając do meritum sprawy: chyba nie mozemy całego kominka wymurować z naszych ręcznie formowanych cegieł, bo nie wiem, jak ma się do tego kwestia podłoża? Wylewki mamy na podłogach 7 cm, a styropianu 14 cm. Pewnie trzeba by najpierw skuć wylewkę i pozbyć się styropianu. Ale czy to wystarczy na takie obciążenie? Hmmm