Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewniana podstawa pod wkład kominkowy... jak to wykorzystać, nadmurować?

m-blue

Recommended Posts

witam,

może dziwny temat, ale starałem się trochę przybliżyć zanim każdy napisze, że upadłem na głowę... otóż fachowiec, który stawiał mi drewniany domek wymyślił, że zrobi podstawę pod wkład kominkowy z drewna... wygląda ładnie, ale poza tym, to kompletna porażka technologiczna, jeśli tak to można ująć. Z racji wyglądu, zastanawiam się, czy nie można na stojak położyć płyty osb i wylać tak z 5cm? ew. co mi bardziej by pasowało, wymurować na to warstwę z ytonga. Pytam tu raczej wyłącznie o podstawę wkładu, ad reszty doczytałem i jakoś pojmuję temat.

http://www.szkielet.pl/forum/download.php?id=3495&sid=d6746c88f6395a5ddefc371ecefc033e

wkład kominka.jpg

Zaraz tu wpadnie bulterier o wdzięcznej nazwie M. i Cię opiórkuje

wzdłuż i wszerz. A że nic więcej i tak Ci nie powie , to powiem Ci tak.

Podstawa jak najbardziej nadaje się do kominka (:D), ale zabawa , by zrobić

to prawidłowo , będzie droższa od postawienia dwóch "emek" i płyty

betonowej . Zrób sobie z tego ławkę dla teściowej ,albo spal w planowanym

kominku. Jeszcze większy problem widać w tle. Te płyty OSB , wyizolowane

wełną ,mogą spowodować ,że M. zasłabnie (:D) Jeśli muszą tam być ,pomiędzy

nimi a kominkiem musi pojawić się 10 cm ceramiki (mur z cegły , suporeksu) +

10 cm izolacji ( płyta KW, wełna ).

Co zrobiłeś z majstrem , który tak fantazyjnie zaczął kominek ?:D

Fajny patent:D... Pozwolisz że zamieszczone zdjęcie dodam do kolekcji " Ciekawe pomysły " ?? Widziałem już : belki w kominku , drewnianą podłogę pod kominkiem , czopuch z desek podłogowych przybity do.. drewnianego stropu:jawdrop:. wkład WODNY w który palono bez wody :lol2: .Podstawy pod wkład wykonanej z drewna jeszcze dotychczas nie widziałem :no::lol2:

dzięki za odpowiedź:)

co do fachowca... dwa lata stawiał domek, cud, że wyegzekwowałem skończenie w kwocie zaliczek... w sumie z domku jestem zadowolony, ale patenty typu okiennice zamykane na śruby ( na wylot przez okno), wełna na deski bez żadnych folii i na to osb... różne cuda były, ale ogólnie hitem jest kominek. Wykonawca jeszcze do mnie wyskoczył na koniec, że on przecież robi domki a nie kominki i zawsze tak robił i nic się nie działo.... ja jak się na czymś nie znam to nie robię a miewam jeszcze żalu że ktoś mi coś " kazał" robić... no ale takie życie.

Najgorsze jest właśnie to, że choćby chcieć zlecić wszystko komuś to i tak trzeba stać i pilnować... czyli lepiej robić samemu...

Witam.

M-blue, Eniu napisał Ci jak ma wyglądać bezpieczna zabudowa tylnej ściany kominka w drewnianym domu. Zrobisz każdą inną - będzie to zrobione źle i nie zgodnie ze sztuką budowlaną oraz będzie stanowiło realne zagrożenie.

Dawniej robiono jak najbardziej zarówno drewniane kominy jak i drewniane podstawy pod wszelkie piece ... ale czasy tego typu wiejskich chałup już minęły tak w połowie XIX-go wieku (uwłaszczenie chłopstwa :rolleyes:)

Pozdrawiam.

Forest - mnie chodzi tylko o podstawę, cały tył itp mam wyizolowany wełną z alu - firerock, pokjeone taśmą itp. teraz się zastanawiam nad wyizolowaniem tej nieszczęsnej podstawy. Co do komina to jest systemowy, więc sam w sobie dość dobrze wyzolowany, ale oczywiście też wkoło wyłożony firerockiem.

Forest - mnie chodzi tylko o podstawę, cały tył itp mam wyizolowany wełną z alu - firerock, pokjeone taśmą itp. teraz się zastanawiam nad wyizolowaniem tej nieszczęsnej podstawy. Co do komina to jest systemowy, więc sam w sobie dość dobrze wyzolowany, ale oczywiście też wkoło wyłożony firerockiem.

Gościu ! Ty nie kumasz czaczy ??!!

Tą wełną z pazłotkiem to możesz trumnę teściowej wyłożyć,

a nie odizolować OSB od wkładu . Albo zaczniesz czytać

ze zrozumieniem to co do Ciebie piszemy , albo startuj od

razu na forum pogrzebowe !

Gościu ! Ty nie kumasz czaczy ??!!

Tą wełną z pazłotkiem to możesz trumnę teściowej wyłożyć,

a nie odizolować OSB od wkładu . Albo zaczniesz czytać

ze zrozumieniem to co do Ciebie piszemy , albo startuj od

razu na forum pogrzebowe !

Albo ubezpiecz chałupkę na wysoką kwotę to może jeszcze coś zarobisz ;)!Tylko weź opcję od pożaru a nie od zalania .

ubezpieczenie miałem / mam raczej na wypadek innych zdarzeń niż kominka:) po to siedzę tu, żeby było dobrze. może pod koniec tygodnia uda mi się zlokalizować płyty w normalnej cenie, bo u mnie w casto są po 90zł / szt:)

swoją drogą jeśli mogę się jakoś zrewanżować za pomoc to służę info w temacie automatyki i alarmówki itp.