m-blue 17.09.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 witam, może dziwny temat, ale starałem się trochę przybliżyć zanim każdy napisze, że upadłem na głowę... otóż fachowiec, który stawiał mi drewniany domek wymyślił, że zrobi podstawę pod wkład kominkowy z drewna... wygląda ładnie, ale poza tym, to kompletna porażka technologiczna, jeśli tak to można ująć. Z racji wyglądu, zastanawiam się, czy nie można na stojak położyć płyty osb i wylać tak z 5cm? ew. co mi bardziej by pasowało, wymurować na to warstwę z ytonga. Pytam tu raczej wyłącznie o podstawę wkładu, ad reszty doczytałem i jakoś pojmuję temat. http://www.szkielet.pl/forum/download.php?id=3495&sid=d6746c88f6395a5ddefc371ecefc033e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.09.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Zaraz tu wpadnie bulterier o wdzięcznej nazwie M. i Cię opiórkuje wzdłuż i wszerz. A że nic więcej i tak Ci nie powie , to powiem Ci tak. Podstawa jak najbardziej nadaje się do kominka (), ale zabawa , by zrobić to prawidłowo , będzie droższa od postawienia dwóch "emek" i płyty betonowej . Zrób sobie z tego ławkę dla teściowej ,albo spal w planowanym kominku. Jeszcze większy problem widać w tle. Te płyty OSB , wyizolowane wełną ,mogą spowodować ,że M. zasłabnie () Jeśli muszą tam być ,pomiędzy nimi a kominkiem musi pojawić się 10 cm ceramiki (mur z cegły , suporeksu) + 10 cm izolacji ( płyta KW, wełna ). Co zrobiłeś z majstrem , który tak fantazyjnie zaczął kominek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 17.09.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Fajny patent:D... Pozwolisz że zamieszczone zdjęcie dodam do kolekcji " Ciekawe pomysły " ?? Widziałem już : belki w kominku , drewnianą podłogę pod kominkiem , czopuch z desek podłogowych przybity do.. drewnianego stropu:jawdrop:. wkład WODNY w który palono bez wody .Podstawy pod wkład wykonanej z drewna jeszcze dotychczas nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-blue 17.09.2011 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 dzięki za odpowiedź co do fachowca... dwa lata stawiał domek, cud, że wyegzekwowałem skończenie w kwocie zaliczek... w sumie z domku jestem zadowolony, ale patenty typu okiennice zamykane na śruby ( na wylot przez okno), wełna na deski bez żadnych folii i na to osb... różne cuda były, ale ogólnie hitem jest kominek. Wykonawca jeszcze do mnie wyskoczył na koniec, że on przecież robi domki a nie kominki i zawsze tak robił i nic się nie działo.... ja jak się na czymś nie znam to nie robię a miewam jeszcze żalu że ktoś mi coś " kazał" robić... no ale takie życie. Najgorsze jest właśnie to, że choćby chcieć zlecić wszystko komuś to i tak trzeba stać i pilnować... czyli lepiej robić samemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.09.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 No tak , ale nie można rzeźnikowi zlecać wykonania butów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-blue 17.09.2011 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Jak wspomniałem, po wyizolowaniu wydaje mi się, że by się nadało, ale faktycznie, robota głupiego... generalnie już nie mam siły na robienie tego od nowa, próbuję się uwinąć tak, żeby tylko można grzać i kończyć boazerię w zimie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-blue 17.09.2011 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 jeszcze jedno - co to jest płyta KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.09.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Jak będziesz coś kombinować , wklejaj foty na bieżąco .Z drewnem nie ma żartów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.09.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 jeszcze jedno - co to jest płyta KW? krzemianowo wapniowa - płyta izolacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-blue 17.09.2011 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 (edytowane) dzięki, ma to jakąś nazwę handlowo zwyczajową? mam na myśli np castoramę, czy ktokolwiek będzie wiedział co to? Edytowane 17 Września 2011 przez m-blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.09.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 dzięki, ma to jakąś nazwę handlowo zwyczajową? właśnie taką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-blue 17.09.2011 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 pytam, bo dwa dni temu byłem w castoramie pytałem właśnie o coś takiego, nie wiedząc że takowy wynalazek jest.. nic. Dzisiaj rano byłem w sklepie, który ma tylko kominki, wkłady i akcesoria - tylko ytong ew. szary zamiennik, podobnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 18.09.2011 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Niestety są takie "sklepy" .. wczoraj handlowali butami dziś kominkami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.09.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witam. M-blue, Eniu napisał Ci jak ma wyglądać bezpieczna zabudowa tylnej ściany kominka w drewnianym domu. Zrobisz każdą inną - będzie to zrobione źle i nie zgodnie ze sztuką budowlaną oraz będzie stanowiło realne zagrożenie. Dawniej robiono jak najbardziej zarówno drewniane kominy jak i drewniane podstawy pod wszelkie piece ... ale czasy tego typu wiejskich chałup już minęły tak w połowie XIX-go wieku (uwłaszczenie chłopstwa ) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-blue 19.09.2011 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Forest - mnie chodzi tylko o podstawę, cały tył itp mam wyizolowany wełną z alu - firerock, pokjeone taśmą itp. teraz się zastanawiam nad wyizolowaniem tej nieszczęsnej podstawy. Co do komina to jest systemowy, więc sam w sobie dość dobrze wyzolowany, ale oczywiście też wkoło wyłożony firerockiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.09.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Forest - mnie chodzi tylko o podstawę, cały tył itp mam wyizolowany wełną z alu - firerock, pokjeone taśmą itp. teraz się zastanawiam nad wyizolowaniem tej nieszczęsnej podstawy. Co do komina to jest systemowy, więc sam w sobie dość dobrze wyzolowany, ale oczywiście też wkoło wyłożony firerockiem. Gościu ! Ty nie kumasz czaczy ??!! Tą wełną z pazłotkiem to możesz trumnę teściowej wyłożyć, a nie odizolować OSB od wkładu . Albo zaczniesz czytać ze zrozumieniem to co do Ciebie piszemy , albo startuj od razu na forum pogrzebowe ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 19.09.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Gościu ! Ty nie kumasz czaczy ??!! Tą wełną z pazłotkiem to możesz trumnę teściowej wyłożyć, a nie odizolować OSB od wkładu . Albo zaczniesz czytać ze zrozumieniem to co do Ciebie piszemy , albo startuj od razu na forum pogrzebowe ! Albo ubezpiecz chałupkę na wysoką kwotę to może jeszcze coś zarobisz !Tylko weź opcję od pożaru a nie od zalania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-blue 19.09.2011 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Ok, teraz dotarło:) dzięki za wyrozumiałość... nie było mowy o reszcie poza podstawą, stąd przyjąłem, że o to chodzi, nie pomyślałem nawet że super konstrukcja ze ścian też jest licha... co do ubezpieczenia, to od pożaru jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.09.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witam.Nie licz na to ... ubezpieczyciel zawsze może w razie rażących błędów budowlanych "wypiąć się" na ubezpieczonego ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-blue 19.09.2011 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 ubezpieczenie miałem / mam raczej na wypadek innych zdarzeń niż kominka:) po to siedzę tu, żeby było dobrze. może pod koniec tygodnia uda mi się zlokalizować płyty w normalnej cenie, bo u mnie w casto są po 90zł / szt:) swoją drogą jeśli mogę się jakoś zrewanżować za pomoc to służę info w temacie automatyki i alarmówki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts