Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przyklejać i malować tapety z włókna szklanego?

newyork

Recommended Posts

Jak przyklejać i malować tapety z włókna szklanego?

- Słyszałem,że trzeba mocno nasączyć je klejem ,także z zewnętrznej strony... prawda to? Przecież klej po wyschnięciu może się łuszczyć ?

- Może lepiej poprostu zagruntować ? np. Unigruntem lub czymś podobnym?

- Czy farbę emulsyjną rozcieńczać czy nie ? Na opakowaniu jest napisane ,że nie...ale struktura tapety "nielubi" chyba gęstych farb ze względu na zatracenie wzorku ?

Gruntujesz klejem po rozcieńczeniu.

Tapety dociskasz pacą z tworzywa więc klej i tak przejdzie przez tapetę. Nie smaruj za cienko bo tapeta potem sztywnieje i może się odspajać.

robiłem przedpokój w bloku - w celu zamaskowania nierówności betonu wyszło super. Kolega robił całe poddasze G/K i jest jeszcze lepiej.

Tylko docinać np przy suficie należy zaraz po przyklejeniu ostrym nożykiem tapicerskim.

• 1 month później...
robiłem przedpokój w bloku - w celu zamaskowania nierówności betonu wyszło super

Z tego wnioskuję, że powierzchni pod te tapety nie trzeba wyrównywać? Pytam bo mam trochę zwalony tynk w jednym pomieszczeniu (niewielkie dołki ale powierzchnia spora i widać) i zastanawiałam się właśnie nad położeniem takiej tapety.

Jak masz jakieś straszne góry doliny to oczywiście cudów nie ma, tapetą tego nie przykryjesz, ale drobne nierówności maskuje bardzo ładnie. Im grubsza faktura tapety, tym większe górki i dołki zamaskuje. U mnie pękniecie ściany z rysą 1,5-2 mm zniknęło bez śladu. Co do klejenia to nie gruntowałem wcale. Robiłem jak w instrukcji producenta kleju. Dawałem klej tylko na ścianę, dosyć grubo ok kilograma na 3,5-4 m2 przykładałem suchą tapetę a potem dosyć starannie ją "walcowałem" (starym wałkiem gumowym do fotografii). Tapeta i tak przesiąkała praktycznie na wylot.