ronin 13.03.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Mam dość proste (?) pytanie. Jaki przekrój rur kanalizacyjnych stosujecie wewnatrz budynku. Rodzina 3-osobowa. W projekcie mam fi 160, ale firma wykonująca mi kanalizację twierdzi, ze to nie tylko przesada, ale wrecz bardzo niekorzystne rozwiązanie i proponuje fi 120 (fi 110). Nie będe sie zagłebiał w szczególy ale z pewnego punktu widzenia bez dwóch zdań maja rację (spotykam się z tym samym problemem w sieciach hydrantowych). Chodzi mianowicie o fakt, iż przy dużej średnicy rur kanalizacyjnych cześć ścieków bedzie spływała z mniejzą prędkością , niedokładnie omywała rurę i częśc moze zalegać i oblepiać rurę. przy mniejszej średnicy rury, jest to eliminowane. Co Wy na to ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 13.03.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 fi 110 do ścieków brudnych (kibelek)fi 50 do ścieków czystych (umywalka) Przy kanalizacji należy przede wszystkim pamiętać o spadkach i minimalnej ilości zakrzywień (kolanek itp.) Jak Pisałeś chodzi o prędkość przepływu i omywanie ścianek rur.W całym budownictwie wielorodzinnym używano żeliwnych (teraz PCV) rur fi 110 jako głównych pionów ściekowych i jakoś nie przytykało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Szambonurek 14.03.2004 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Piony fi 100,podejscia pod kibelki fi 100,pod pozostałe fi 50.Lezak jezeli pod posadzką fi 150,przykanalik fi 150.Pion odpowietrzajacy Fi 100,ale dopuszcza się fi 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts