Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem gotująca się woda w naczyniu wzbiorczym

Master1988

Recommended Posts

Witam mam taki problem jak zapale w kominku po chwili zaczyna gotować się woda w naczyniu wzbiorczym i buchać z rury bezpieczeństwa co idzie do naczynia wzbiorczego. Mam kominek Antek 8kW do tego podłączony układ mieszający ze sterownikiem, na którym jest pompa której maksymalna wydajność to 60l/min i to jest podłączone do rozdzielacza na ogrzewanie podłogowe 5 obwodów łączna długość pętli wszystkich obwodów to ok 320m a długości pętli na obwodach są różnej długości i jak na sterowniku jest 50 st. to rura na pierwszy obwód który jest najkrótszy już przy podłodze jest zimna gorące są tylko przy samym rozdzielaczu,a kominek jest z wężownicą i mam podłączony do niej zawór bezpieczeństwa WATTS STS-20 i co chwile mi się otwiera i wylewa pełno wody do kanalizacji co może być przyczyną proszę o pomoc ponieważ sam wszystko podłączałem a nigdy wcześniej tego nie robiłem i nie miałem nic z tym wspólnego. Z góry dziękuje za pomoc Edytowane przez Master1988

Układ raczej nie jest zapowietrzony ponieważ na rozdzielaczu są automatyczne odpowietrzniki a naczynie wzbiorcze jest z automatycznym napełnianiem a z końca rozdzielacza na powrocie spuszczałem wodę a ona automatycznie sie napełniała i nie było żadnego powietrza więc to chyba odpada

tylko Ci się tak zdaje,

wystarczy, że gdzieś zasyfonowałeś instalację i nie będziesz miał przepływu a kominek pięknie się będzie gotował,

swoją drogą odważny jesteś, żeby samodzielnie instalować kocioł na paliwo stałe w salonie,

ja bym z Twoją wiedzą się nie odważył,

ale wiem jakie mogą być skutki,

Tobie nie starczyło wyobraźni,

Jeśli to nowa instalacja i nie dajesz sam rady , to raczej patrz #8.

Możesz oczywiście zastosować się do porad z forum , gdzie jeden

napisze Ci :"wkręć to , a drugi: wykręć tamto", ale zawsze przed odpaleniem

wyprowadź rodzinę na bezpieczną odległość :)

Może to drobiazg - porada za 100,-

nie jestem wróżką,

przy założeniu, że wszystkie zawory są otwarte i zawór zwrotny jest usytuowany zgodnie z kierunkiem przepływu i pompa też jest tak usytuowana a kominek mimo wszystko się gotuje, to jedynym wnioskiem jest taki, że gdzieś jest powietrze i blokuje przepływ,

Juz samo zastosowanie układu mieszającego podłączonego bezpośrednio do kominka jest błędem.Układ zamyka wypływ gorącej wody i ......