mateusz806 18.09.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) Witam, Postanowiłem pomalować kilka pokojów w domu i jest jest jeden problem z którym nie potrafię sobie poradzić. Na suficie w większych pomieszczeniach stojąc powiedzmy 5-6 metrów od jakiegoś miejsca widać linie, gdzie łączyłem pasy farby, jednak problem jest trochę inny, gdyż widoczna jest inna faktura farby w miejscu przyłożenia wałka przy końcowym zaczesywaniu farby. Nie maluję suchym wałkiem, farbę nakładam równomiernie, zakładki maluję "mokre na mokre". Maluję w sposób jak na rysunku: http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/aa/42/37b819997eb8bc79b911d8c6f24c-malowanie_sufitu_3.jpg Widoczne są łączenia pomiędzy kwadratami 1-4, 2-5 itd, a łączenia 1-2, 2-3 oczywiście niewidoczne. Pomieszczenie ma 5 metrów szerokości i staram malować się dosyć sprawnie. Maluję też przy zamkniętych oknach, żeby spowolnić schnięcie farby. Macie jakąś radę na mój problem, gdyż braknie mi pomieszczeń do wypróbowania wszystkich pomysłów. Farba to "dekoral polinak", maluję wałkiem sznurkowym(może to jakaś microfibra jest) 12mm. Moje pomysły to spróbować malować zamiast w kolejności kwadratów wg numeracji to w kolejności 1-4-7, 2-5-8, wtedy łączenia będą wychodzić wzdłuż ruchów wałka. W innym pokoju, malowanym kiedyś przez malarzy zauważyłem, że dali oni radę zaczesać sufit na całej długości jakieś 6-7 metrów, na mój gust to po kilkunastu minutach farba jest już trochę podeschnięta, chyba, że malując tikkurilą można na taki manewr sobie pozwolić. Tak jak już wcześniej wspomniałem nie maluję suchym wałkiem, zaczesuję wszystko w jedną stronę, widoczne są ślady przyłożenia wałka do sufitu, a nie zakładki pomiędzy kolejnymi kwadratami. Ślady są widoczne tylko pod dużym kątem i jak wie się gdzie ich szukać. Próbować nakładać jeszcze więcej farby, czy mam za duże wymagania co do efektów? Edytowane 18 Września 2011 przez mateusz806 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz806 18.09.2011 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Czyli dobrze rozumiem, że malując pas przez całe pomieszczenie dam radę pomalować najwyżej jeden pas na szerokość wałka, o ile w ogóle starczy farby na całą długość pomieszczenia? Czy są jakieś profesjonalne wałki które zabierają więcej farby? tzn można pomalować wałkiem więcej niż około 1 metr kwadratowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 18.09.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 zmień wałek na taki którego włos jest długi i jest na krawedziach zaokrąglony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.09.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 dużo farby nabiera wałek z microfibry z firmy dynamic, ale czy ilość farby tu pomoże - nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz806 19.09.2011 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 OK, dzięki za pomoc.Pokoje które maluję, były już kiedyś pomalowane. Wszystko wyglądało dobrze, dlatego tylko umyłem ściany i sufity wodą z mydłem malarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts