figer 18.09.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) Witam, Przymierzam sie (na razie finansowo) do budowy domu szkieletowego drewnianego z DAMIRem. Projekt - Konkursowy M02. Zastanawiam się jak rozwiązać kwestie ogrzewania? Jestem już zdecydowany na kominek + rozprowadzanie ciepła z turbiną - koszt około 12 tys. z montażem. Nie wiem jednak jakie wybrać drugie źródło ciepła? Chciałbym mieć wentylację mechaniczną z rekuperatorem, więc naturalną koleją jest instalacja grzewcza nadmuchowa, ale gaz jest około 200m od mojej posesji, a druga sprawa - koszt takiej instalacji - total to minimum 30 tys. pln - czyli to ogrzewanie kosztowałoby mnie minimum 15 tys. + doprowadzenie gazu (nawet nie wiem ile?). Może lepiej byłoby zainwestować w ogrzewanie elektryczne? Na podłodze w hallu, kuchni i łazience na parterze + 2 łazienki na piętrze planuje kamień - mozeby dać tam podłogówke elektryczną + w pozostałych pomieszczeniach konwektorowe grzejniki elektryczne? Doradźcie coś bo zwariuje od ilości opcji Jeżeli mylę się co do kosztów to wyprowadźcie mnie proszę z błędu. figer Edytowane 18 Września 2011 przez figer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.09.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 zamontuj pompę ciepła powietrze - powietrze inaczej klimatyzator kanałowy.Taka pompa grzeje 3 x taniej niż prąd.I tak robisz kanały to w nie włączysz jednostkę wewnętzną .Moc takich urządzeń dochodzi 16 kW.Ja teraz testuję podobny układ o mocy 3,5 dla -15 C koszt około 5000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figer 18.09.2011 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 zamontuj pompę ciepła powietrze - powietrze inaczej klimatyzator kanałowy. Raczej dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 19.09.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Jak chcesz grzać nadmuchowo, pomyśle jeszcze o piecyku na pelet z rozprowadzeniem powietrza. Koszt piecyka 10-12 tys. Piecyka ma dwa wentylatory więc pozostaje tylko rozprowadzić powietrze kanałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.09.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Chciałbym mieć wentylację mechaniczną z rekuperatorem, więc naturalną koleją jest instalacja grzewcza nadmuchowa, To nie jest dobry pomysł łączyć WM z ogrzewaniem nadmuchowym. Powietrza z wentylacji jest za mało aby ogrzać dom. Przykładowo; mały klimatyzator mocy ok 2kW musi przepchnąć ok 500m3/h powietrza - to jest moc za mała na ogrzanie domu a zbyt duża ilość powietrza na wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figer 19.09.2011 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 To nie jest dobry pomysł łączyć WM z ogrzewaniem nadmuchowym. Powietrza z wentylacji jest za mało aby ogrzać dom. Przykładowo; mały klimatyzator mocy ok 2kW musi przepchnąć ok 500m3/h powietrza - to jest moc za mała na ogrzanie domu a zbyt duża ilość powietrza na wentylację. Myslalem o takim systemie jaki proponuje Carrier - jak roziazuja to Amerykanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts