Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniany dom szkieletowy - jakie ogrzewanie wybrać?

figer

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam sie (na razie finansowo) do budowy domu szkieletowego drewnianego z DAMIRem.

Projekt - Konkursowy M02.

Zastanawiam się jak rozwiązać kwestie ogrzewania?

Jestem już zdecydowany na kominek + rozprowadzanie ciepła z turbiną - koszt około 12 tys. z montażem.

Nie wiem jednak jakie wybrać drugie źródło ciepła?

Chciałbym mieć wentylację mechaniczną z rekuperatorem, więc naturalną koleją jest instalacja grzewcza nadmuchowa, ale gaz jest około 200m od mojej posesji, a druga sprawa - koszt takiej instalacji - total to minimum 30 tys. pln - czyli to ogrzewanie kosztowałoby mnie minimum 15 tys. + doprowadzenie gazu (nawet nie wiem ile?).

Może lepiej byłoby zainwestować w ogrzewanie elektryczne?

Na podłodze w hallu, kuchni i łazience na parterze + 2 łazienki na piętrze planuje kamień - mozeby dać tam podłogówke elektryczną + w pozostałych pomieszczeniach konwektorowe grzejniki elektryczne?

Doradźcie coś bo zwariuje od ilości opcji :confused:

Jeżeli mylę się co do kosztów to wyprowadźcie mnie proszę z błędu.

figer

Edytowane przez figer

zamontuj pompę ciepła powietrze - powietrze inaczej klimatyzator kanałowy.Taka pompa grzeje 3 x taniej niż prąd.

I tak robisz kanały to w nie włączysz jednostkę wewnętzną .Moc takich urządzeń dochodzi 16 kW.

Ja teraz testuję podobny układ o mocy 3,5 dla -15 C koszt około 5000 zł

Chciałbym mieć wentylację mechaniczną z rekuperatorem, więc naturalną koleją jest instalacja grzewcza nadmuchowa,

To nie jest dobry pomysł łączyć WM z ogrzewaniem nadmuchowym. Powietrza z wentylacji jest za mało aby ogrzać dom. Przykładowo; mały klimatyzator mocy ok 2kW musi przepchnąć ok 500m3/h powietrza - to jest moc za mała na ogrzanie domu a zbyt duża ilość powietrza na wentylację.

To nie jest dobry pomysł łączyć WM z ogrzewaniem nadmuchowym. Powietrza z wentylacji jest za mało aby ogrzać dom. Przykładowo; mały klimatyzator mocy ok 2kW musi przepchnąć ok 500m3/h powietrza - to jest moc za mała na ogrzanie domu a zbyt duża ilość powietrza na wentylację.

Myslalem o takim systemie jaki proponuje Carrier - jak roziazuja to Amerykanie?