Borys1719509441 18.09.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Witam!Postawiłem dom Sosenka II.Jest tam strop drewniany oraz wiązary. Wygląda to tak, że wiązar przychodzi przy każej belce stropowej (odległość między nimi to ok. 15 cm). Wszystkie te belki oraz wiązary przykręcone są do wieńca z dwóch krańców za pomocą kąowników stalowych. Wychodzi tak, że każda belka i każdy wiązar przykręcony jest za pomocą tych dwóch kątowników stalowych 15 lub 12cm. Do belek kątowniki przybite są za pomocą gwoździ ciesielskich - średnio 4-5szt na kątownik.Natomiast kątowniki do wieńca przytwierdzone są za pomocą kołków "szybki montaż" chyba fi12 dł. ok.18-20cm. Na każdy kątownik przypadają 3 kołki. Jednakże nie są to żadne kołki do betonu Hilti, tak jak w projekcie napisali...Martwi mnie to. Czy nie jest to błąd?Zwykłe kołki w takim miejscu?Ponadto w okolicy potrafi nieżle wiać, tak przeszło 100km/h a podobno, że nawet więcej...Nie mam żadnej osłony przed wiatrem, a dom stoi na otwartej przestrzeni.Ostatnio jak mocno wiało to dało się słyszeć - od czasu do czasu, trzeszczenie drzewa/więźby (takie nieznaczne zgrzyty).Czy mam się o co martwić?Czy ogólnie wytrzymałość takiego domku (dachu)np. wielokrotnie przewyższa siłę występujących u nas wiatrów, więc moje obawy byłyby bezpodstawne?I czy podbitka trochę pomoże? Wiatr nie będzie wpadał z taką siłą pod dach...Dziękuję za odpowiedzi!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.09.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Wszystko należy wykonywać zgodnie z projektem! Oczywiście nie musiały być stalowe kołki rozporowe Hilti (swoją drogą doskonałe) ale inne choć też stalowe rozporowe. Kolki szybkiego montaży niestety się nie nadają. Wiązar powinien być skręcony śrubą przechodzącą przez oba kątowniki. A swoją drogą co to za szpece Ci montowali i gdzie był kierownik budowy?! Jak mógł odebrać więźbę wykonaną niezgodnie z projektem? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Borys1719509441 22.09.2011 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam!Dziękuję za odpowiedź.Niestety ten kierownik budowy jest słaby...A fachowcy?Niestety, po tej mojej budowie twierdzę, że b.trudno znaleźć rzetelnych fachowców w Polsce. A nie twierdzę, że takich nie ma. Rzetelnie to się podchodzi do kasowania pieniędzy za robotę...Czy istnieje zagrożenie, że taką konstrukcję może mi np. "zerwać" silny wiatr?Bądź co bądź dali więcej niż w projekcie tych kołków (o 30%), a do tego wszystko jest skręcone w całość...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.09.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 W przypadku gdy ubezpieczysz dom a nie wątpię, że tak się stanie i na skutek zjawisk atmosferycznych zostanie wyrządzona szkoda (zerwany dach) nie otrzymasz odszkodowania bo dach nie został wykonany zgodnie z projektem. Radzę poprawić dach tak aby jego wykonanie było zgodne z projektem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts