nowgo 19.09.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Adaptuję poddasze na mieszkanie i nie wiem jaką kolejność prac zachować. Pomieszczenia już mam wydzielone i płyty gipsowo kartonowe wszędzie zamontowane.Teraz kolej na obrobienie płyt tzn gipsowanie, szpachlowanie itp. ale również mam do obrobienia słupy i wystające belki drewniane - szlifowanie i lakierowanie. I tu tkwi problem. Czy mogę najpierw zająć się słupami i belkami czy sobie to odpuścić i poczekać do zakończenia prac z płytami bo boję się, że fachowcy za dużo ubrudzą polakierowane drewno, w miejscach gdzie płyty gk stykają się z nim. Czy może to nie ma znaczenia co najpierw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.09.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Przeszedłem przez to w praktyce. Najlepsza wg mnie kolejność jest taka: 1) struganie i szlifowanie słupów i belek (po gipskartonach będzie to znacznie trudniej zrobić dobrze na styku z gotowymi ścianami, bez gipskartonów można heblarką dojechać do samej więźby),2) owinięcie drewna folią (najlepiej streczową z roli)3) szpachlowanie gipskartonów4) sprzątanie po gipsie 5) folia won, doczyszczamy słupy z nieuniknionych mimo folii zabrudzeń i malujemy je, lakierujemy, pokrywamy lazurą, czy czym tam chcemy.6) znów zabezpieczamy drewno, ale wystarczy taśma malarska przy styku ze ścianami,7) malowanie ścian. Wg mnie jest to jedyna sensowna kolejność, przestawienie czegokolwiek da nam gorsze rezultaty. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts