Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie dwóch projektów- parterowego i z poddaszem .

Gość so**l

Recommended Posts

Gość so**l

Witam.

Jestem zwolenniczką domów parterowych , mój mąż woli domy z poddaszem użytkowym. Oboje mamy swoich faworytów.

Parterowy to BLISKI http://projekty.muratordom.pl/projekt_bliski-wariant-i,192,1,0.htm?frm_search=1&id_grupy=0&symbol=c74a&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=20&y=6&nr=0

a z poddaszem KOLOROWA TĘCZA http://projekty.muratordom.pl/projekt_kolorowa-tecza,1962,1,0.htm

Zdecydowaliśmy,że wygra projekt, który jest tańszy w budowie. I tu pojawia się problem, ponieważ opinie są różne.

Wiem, że w domu parterowym droższe są fundamenty i dach ( tak ogólnie) a w domu z poddaszem m.in. schody, strop, wykończenie poddasza.

Chciałabym poznać wasze opinie o wybranych projektach, nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę. Co jest największym kosztem domów z poddaszem ?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Będziecie decydować tylko na podstawie kosztów budowy?

Ciężko porównywać, bo to są 2 różne projekty.

W M97 macie łazienkę i garderobę przy sypialni, jest inne usytuowanie tarasu względem stron świata (nawet zakładając, że któryś projekt wzięlibyście w lustrzanym odbiciu).

Myślę, że mimo wszystko M97 będzie jednak droższy, choćby ze względu na oszklony wykusz, 3 łazienki, 5 okien dachowych.

C74a mi się mniej podoba, pokoje (6 i 7) są długie a wąskie, w części prywatnej jest długi a wąski korytarz, w wiatrołapie nie ma miejsca na szafę.

Gość so**l

Musimy dojść do porozumienia przy wyborze projektu a koszt budowy jest bardzo istotny, dlatego na tym chcemy się skupić.

Oglądaliśmy setki projektów i te dwa zostały wstępnie wybrane. Wiem, ze się różnią od siebie, ale oba nam się podobają.

Lubię parterówki z 2,3 garderobami, pralnią, pomieszczeniem gospodarczym, ale zazwyczaj są to duże domy ze skomplikowanym dachem a to duży koszt.

Jeżeli patrzysz na dom z wykończeniem to c74a wypada sporo taniej ile to już parę godzin liczenia ale jeśli chodzi o SSO to już nie jest tak źle dach nie jest jakoś skomplikowany jedynie co to dodatkowy strop + schody i trochę więcej ścian z bardzo duża tolerancją +- 10 do 30 tys różnicy zależy jaki materiał

Mimo, iż napisałaś, że te dwa projekty są wybrane wyłącznie pod kątem kosztów ich budowy, w dalszym ciągu nie rozumiem tych wyborów choćby od strony tak różnego wyjścia do ogrodu. Poza tym parterowy ma część prywatną "na górze", a jednocześnie ten z poddaszem w tym miejscu ma wyjście do ogrodu. To jaką w końcu macie działkę? Z jakimi stronami świata?

Ja buduję drugi dom. Parterowy. Pierwszy był z poddaszem. Ile nalatałam się po tych schodach to tylko ja sama wiem.! :rolleyes: Nigdy więcej !!!

Gdzieś przeczytałam na tym forum, ktoś nawet liczył dokładnie, bo miał takie same rozterki jak Wy (chyba kolega Vafel ), że do 120 m2 opłaca się budować dom parterowy, powyżej z poddaszem. Vafel wybrał parterówkę, ale o ile wiem mniejszą od Waszej (koło 100 m2).

Jeśli naprawdę Waszym priorytetem jest ograniczenie kosztów budowy, ze względu na bardzo napięte finanse, jak wybierzecie parterowy, to na pewno ta parterówka, którą wybrałaś jest droższa w budowie od innych parterówek o podobnej powierzchni, ale prostszych w budowie (np. dach dwuspadowy).

Edytowane przez Aleksandryta

Gość so**l

Zaczęliśmy nietypowo, ponieważ nie mamy jeszcze działki. Mieliśmy jedną ,wąską, z wjazdem od południa, ale sprzedaliśmy ją i teraz szukamy innej.

Wybrane projekty są tylko przykładem, oczywiście ,że wybierzemy taki, który będzie pasował do naszej działki.

Na chwilę obecną próbuję przekonać męża do parterówki stąd pomysł z porównaniem kosztów.

Oba projekty są według nas funkcjonalne i w miarę tanie i jak już kupimy działkę to wybierzemy projekt bardzo podobny do tych ( lub dokładnie te) , które tu pokazałam.

Może to dziwne podejście, ale chciałabym przekonać męża do parterówki właśnie teraz, przed zakupem działki po to aby szukac takiej, na której MPZP zezwala wybudować parterówkę.

Pomijając moje dylematy uważam,że warto porozmawiać o tym na co zwrócić uwagę przy wyborze projektu domu aby wybudować tanio.

Gość so**l

Tak jakoś wyszło aczkolwiek nie powiedziałam,że tylko te dwa projekty wchodzą w grę. One są najbliższe ideału :)

W okolicy , która nas interesuje działki są raczej wąskie, każdy metr się liczy. Nie chcę najpierw kupić działkę a potem stwierdzić ,że żaden z fajnych projektów się na niej nie zmieści.

Edytowane przez so**l

Gość so**l

Najbardziej obawiam się tego,że kupię działkę, znajdę idealny projekt parterówki a potem przez MPZP będę zmuszona wybudowac coś zupełnie innego.

Jeśli przekonam męża do domu parterowego to będziemy szukac działki na której parterówkę można wybudować. Przekonają go koszty budowy :)

Gość so**l

[

QUOTE=karolakr25;4904978]Dziwne rozumowanie, bo skoro w preferowanej okolicy są "raczej wąskie działki", to może warto pomyśleć o projekcie indywidualnym, z maksymalnie prostym dachem, bez uskoków na ścianach.

Jak się nie śpieszy to można znaleźć działkę 20-22 m (najwięcej jest takich 16-18m) więc szkoda kasy na indywidualny, bo można dopasować fajnego gotowca.

Gość so**l
Przed kupnem jakiejś działki można się dowiedzieć jakie są WZ, nie kupuje się przecież w ciemno

Nie napisałam że kupię działkę w ciemno. Chcę tylko przed zakupem ustalić czy lepiej budować parterówkę czy dom z poddaszem, potem wybrac projekt i kupic działkę.

Często czytam że ktoś ma działkę, wybrał jakiś projekt a potem WZ sprowadzają go na ziemię i trzeba wszystko zaczynać od nowa.

Gość so**l

Wiem, przerabiałam temat przy okazji naszej działki z wjazdem od południa. Indywidualny projekt był jedynym rozsądnym wyjściem, ale w końcu postanowiliśmy działkę sprzedać.

Wiem,jakie są wymagane wymiary działki, ale co z tego,że kupię działkę szeroką, jeśli według WZ nie postawię parterówki?

Może to dziwne co piszę, ale doszłam do wniosku,że wolę taką kolejność-najpierw decyzja czy dom ma być parterowy czy z poddaszem, potem wybór idealnego projektu i na końcu działka na której dom można wybudować- czyli odpowiednie wymiary i WZ.

Kolejność wybrana przez Ciebie jest według mnie logiczna. Ja najpierw wybrałam projekt z gotowców (oczywiście go nie kupiłam od razu),choć wiedziałam, że będzie mocno przerabiany (w ramach regularnego prostokąta), a potem do niego szukałam działki, bo wiedziałam, że nie w każdej gminie pod moim miastem da się zbudować partrówkę.

Inaczej: miałam wizję :Pi z tą wizją szukałam działki. W każdym razie działka musiała nadawać się do parterówki i mieć szerokość nadającą się wybudowania parterówki.

Gość so**l
Kolejność wybrana przez Ciebie jest według mnie logiczna. Ja najpierw wybrałam projekt z gotowców (oczywiście go nie kupiłam od razu),choć wiedziałam, że będzie mocno przerabiany (w ramach regularnego prostokąta), a potem do niego szukałam działki, bo wiedziałam, że nie w każdej gminie pod moim miastem da się zbudować partrówkę.

Inaczej: miałam wizję :Pi z tą wizją szukałam działki. W każdym razie działka musiała nadawać się do parterówki i mieć szerokość nadającą się wybudowania parterówki.

No i właśnie o to chodziło , tylko szkoda, że odbiegliśmy od najważniejszego pytania, czyli który z tych dwóch projektów będzie tańszy w realizacji....