Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom bez kanalizacji, wody...

lukazewsi

Recommended Posts

Witam,

Moge kupić dom murowany w przystępnej cenie w dobrej lokalizacji, ale... Nie ma w nim ani łazienki, ani generalnie wody...

Moje pytanie brzmi: Jak ugryźć temat i zrobić instalację kanalizacyjną i wodną?

Studnie na działce są dwie więc koło jednej zrobiłbym hydrofornie i wprowadził wodę do domu, ale jak pozbyć się ściaków? Jakiś rozdrabniacz?

Prosiłbym o porady.

Ale żeś informacji udzielił. Jak masz kanalizację w pobliżu, to po odpowiedniej papierologii możesz się wpiąć, a jak nie, to na przykład szambo.

A ten dom to tak bez wody i reszty w oryginale, czy nie wykończony? I czy nie okaże się, że ta cena jest atrakcyjna, bo dom bardzo stary i brakuje więcej niż tylko wody, albo budowany z innym przeznaczeniem i będzie trudny do adaptacji (np. ogrzewanie).

Nie ma kanalizacji... Jest studnia przed domem.

Nie bylo od poczatku wody w domu, a jest on z 70 roku tak pi razy oko. Sciany wygladaja solidnie.

Nie wiem jak opisac brak wody i instalacji sanitarnych w domu z detalami ;) To, ze wkopac szambo musze to oczywiste, ale zastanawiam sie jak wejsc z rurami do domu? Przez fundament? Dodam, ze podlogi sa na legarach.

O ile hydrofor chcialbym miec na zewnatrz i bym wybetonowal komore na niego, ocieplil to nie wiem jak ugryźc temat wprowadzenia wody i wyprowadzenia sciekow...

Dom jak dom... 4 sciany zewnetrzne, fundament, sciany z cegly i pustaka...

Podoba mi sie jednak okolica, cena tez nie jest wysoka... Oczywiscie trzeba wlozyc w dom pewnie wiecej niz zaplacic, ale to nadal atrakcyjna cena...