daro134 08.11.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 POMOCY!!! Pokrótce: Kupuję dom z użytkowym poddaszem 140m2 na mazurach: Stan surowy zrobiony rok temu, okna były wstawione na wiosnę. Miesiąc temu ocieplony styropianem "w kropki" 15cm. Tynk zewn. właśnie kładą. W tym tygodniu skończą ocieplać dach watą 30cm, kłaść regipsy w całym domu i położą tynk maszynowy na ścianach oraz wyleją posadzki, wstawią piec gazowy dwufunkcyjny Viessesman, kominek z płaszczem wodnym + kolektory słoneczne. Ogrzewanie jest podłogowe + kaloryfery.Muszę wyjechać na 4 miesiące i nie wiem czy mogę zostawić tak dom czy nastawić lepiej piec na zimę na np 7-8 stopni i niech się dom lekko grzeje i suszy. A może po prostu nie palić tylko wietrzyć w nim 2-3 razy w tygodniu. Boję się wilgoci i grzyba po powrocie. Dodam że ostatnio w zimę w styczniu była temperatura nawet -28 stopni. Wykończenie całości środka planuje na kwiecień 2012.Bardzo proszę o pomoc i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 08.11.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Wietrzyć trzeba tak czy inaczej tym bardziej,że budynek jest już ocieplony.Jeśli do tego piec będzie włączony to tynki na pewno szybciej wyschną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 08.11.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 POMOCY!!! Pokrótce: Kupuję dom z użytkowym poddaszem 140m2 na mazurach: Stan surowy zrobiony rok temu, okna były wstawione na wiosnę. Miesiąc temu ocieplony styropianem "w kropki" 15cm. Tynk zewn. właśnie kładą. W tym tygodniu skończą ocieplać dach watą 30cm, kłaść regipsy w całym domu i położą tynk maszynowy na ścianach oraz wyleją posadzki, ... czy dobrze rozumiem - najpierw kładziesz regipsy a później będzie robił tynki i wylewki? troche ryzykownie, że wilgość z tynków (zwłaszcza cem-wap - nie wiem jakie robisz) oraz wilgoć z wylewek spowoduje puchnięcie płyt g-k. Jeśli tak to musisz naprawdę dobrze wietrzyć i utrzymywać stale w miarę równą dodatnią temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
best 21.12.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 podczas kładzenia tynków temperatura nie powinna być niższa od +5 podczas dojżewania (schnięcia jakieś 3 tygodnie nie można pozwolić ażeby temperatura spadła pniżej 0 utrzymując takie warunki można tynkować nawet zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parapet 29.01.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 witam, proszę o poradę... Stolarka zamontowana , dom ocieplony (kilka mostków cieplnych na żelbecie i leje się woda...), tynki c-w wykonane w listopadzie , wylewki w grudniu. Obecnie grzeje i wentyluje gwc+rekuperator+nagrzewnica , w domu mam temperaturę około 12 stopni. Miejscowo ściany są suche natomiast w większości wilgotne(miejscami się skrapla) co zrobić aby pozbyć się całkowicie wilgoci? Czy w tych temperaturach można wietrzyć jeżeli ściany są wilgotne? Brać osuszacze powietrza?. W garażu nie mam bramy i tam już było sucho zanim nadeszły mrozy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts