Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z tarasem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 554
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj była próba generalna wosku wybielającego Liberon.

Próba udana.

Nigdy niczego hand made nie bieliłam - ale moje zastane parapety muszą zmienić kolor (mimo mojej miłości do dębu).

Wosk polecony przez scrapującą koleżanką - nakładanie proste jak drut, efekt bdb :)

http://i1.fmix.pl/fmi2632/24576fe4000a19da503110a6/zdjecie.jpg

woskowanie pierwsza klasa :) - muszę szerzej poczytac o tym, bo do tej pory tylko sobie malowane rzeczy przecierałam na biało metoda suchego pędzla - a to jednak inny efekt. Tylko musze dowiedzieć się, czy woski na farbę tez działają, czy tylko na drewno surowe bądź bejcowane

jak olejowanie?

acha - plafon "biuściasty" do górnej łazienki zakupiony ten sam ;)

Kamilcia - wosk na farbę nie zadziała - nie będzie miał gdzie wsiąkać :( Tak więc szlifowanie na dzień dobry będzie konieczne. Ale warto. Bo efekt śliczny.

Co do olejowania - rozciągnięte w czasie, bo upał nas pokonał ;)

Iskanna - mnie nie chodzi o szlifowanie starej farby - chciałam pomalować farbą a potem pobielić ;) Rozumiem, że w tym wypadku pozostaje szara berjca ( chcę m.in szare przecierane parapet i półkę nad geberitem w cegiełkowej łazience ) Poczytam jeszcze w necie jak to robić dokładnie :)

powodzenia w olejowaniu !

I oto. TADAM

http://i1.fmix.pl/fmi596/471432ae0003c53250328529/zdjecie.jpg

Dzisiaj wybraliśmy jedną z dwóch przedstawionych koncepcji, omówiliśmy drobne zmiany w wybranej koncepcji, przejrzeliśmy wstępnie proponowane rośliny.

Jestem zachwycona, że mimo "angielskości" nasadzeń dałam się namówić do braku falek i obłości (jedna z koncepcji miała takie elementy i jednak to nie to). Jestem zachwycona tymi "białymi" miejscami - które mają mieć wyłącznie nasadzenia białych kwiatów. I że niemal z każdego okna to będę widzieć.

Jestem zachwycona nasadzeniami kwaterowymi widocznymi z okna w kuchni.

A najbardziej lubię, że jak powiedziałam na pierwszym spotkaniu "nic żółtego i pomarańczowego" to projektantka odetchnęła z ulgą... bo już sobie wyobrażam jak zobaczę dokończony projekt z roślinami wplanowanymi dokładnie. Nie mogę się doczekać pracy nad tym ogrodem :)

Już nie wiem ,czy się witałam u Ciebie ,czy nie,,,niniejszym to czynię,bo przyznam sie ,że podglądam...bardzo podoba mi się kuchnia:yes:łazienka też:yes:akcesoria do łazienki małej będziemy miały takie same:Dmnie bardzo urzekła nie tylko szczota do wc ,ale tez trzymak do papieru i puzdereczko z tej samej serii,,,śliczne są ..

Beauty - witaj :) z akcesoriami się nie dziwię, nadal mnie zachwycają, i czekam aż się zamontują na miejscu :)

narendil - przyznaje, projektantka drugi projekt przygotowała "prostszy, bo mówiliście że sami będzie to robić" - ale jednak bierzemy plan ambitny. Jakby co - to przynajmniej wizualizacje bede miec fajne ;) w tym roku całość obsiewamy trawą, na wiosnę w ramach funduszy będziemy po kolei obsadzać... projekt jest taki, że po kawałkach robiony będzie ok + na okoliczność wzrostu roślin przez pierwsze 2-3 lata będziemy mieć zapojektowane "tymczasy" które nam uratują ogród wizualnie (w tym np wizualne odzianie płotu).

Jakby co - to przynajmniej wizualizacje bede miec fajne ;)

W ostateczności (jakoś nie wyobrażam sobie takiego wariantu u Ciebie), wydrukujesz w wielkim formacie i postawisz w roli billboardów :rotfl:

Znajdzie się, znajdzie :D. Skoro u mnie na 800 metrach zmieściło się 6(!) dużych świerków i dwie lipy, nie licząc pomniejszych drzew to i u Ciebie da radę.:lol2:

Ale to taka moja mała prywatna obsesja - bardzo lubię duże drzewa w ogrodzie (ale liściaste, nie iglaki) i kogo się tylko da to namawiam na nie, bo robią wspaniałą atmosferę na działce :D

U mnie naprawdę nie ma miejsca przy centralnie umiejscowionym domu :) teściowie na mniejszej działce maja dab i brzoze - u nas to marzenie scietej głowy ;)

Lipy chciałam, ale argument o spadzi w sumie mnie odwiodl ;)

Za to bede mieć katalpe - moja miłość od lat.

A z iglakow tylko sosna czarna "sycow" - jedyny iglak ktory mi sie podoba. I to w ramach mojego dobrego serca i pójścia na kompromis z J ;)