Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maja II w naszym wolnym wykonaniu :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Batoniks, dziękuję :) :)

Dębowe, olejowane. Gdy wybieraliśmy parapety była opcja sosnowe lub dębowe (i oczywiście duża różnica w cenie). I chcieliśmy sosnowe wziąć, ale stolarz nas na dąb namówił. Naszym argumentem było to, że przecież po parapetach się nie chodzi. Kanapę mamy ustawioną pod samym oknem i nasze dzieci (oraz inne dzieci, które nas odwiedzają), zawsze wchodzą na parapet przy oknie i skaczą na kanapę, wyszło na to, że parapet to najczęściej uczęszczany przez dzieci kawałek podłogi :)

A ja siedzę sobie przy komineczku, chora, ale szczęśliwa. Za godzinkę przybywa stolarz ze schodami, sama ciekawa jestem efektu, bo to mąż w sumie dobierał szczegóły (ja tylko przekazałam swoją wizję + kolory itp), ale rysunku-projektu schodów w sumie nie widziałam, więc będzie niespodzianka. Mam nadzieję, że MIŁO się zaskoczę.

I z innych remontowych wiadomości - w koncu dzisiaj ruszyła promocja Ikei na kuchnie, więc w środę z samego rana wyruszamy i kupujemy :) Baaardzo się cieszę, bo w mojej starej kuchni bateria już padła ok. 3 tygodnie temu (leci woda, ale połowa wody wylatuje dołem do szafki, więc mam tam wielką michę, którą muszę codziennie opróżniać), a nie opłacało się jej wymieniać, wiedziałam, że niedługo będzie kuchenna promocja. Kuchnia wybrana, fronty Bodbyn kremowe (kusiły mnie też szare, ale w naszym domu nie ma aż tylu okien (energooszczędny świr mojego męża :-)), więc rozjaśnię kuchnię jasnymi meblami.

Wrzucam fotkę kominka :) Chyba jeszcze jej nie zamieszczałam. Jestem leniuch i nie chciało mi się posprzątać szyby spod kominka, wybaczcie :) Ale przynajmniej widać, że szyba sprawuje się świetnie i pięknie chroni parkiet przed żarem czy popiołem z kominka.

kominek.jpg

Zazdroszczę,że już kupujesz kuchnię.My musimy poczekać jeśli starczy kasy to będziemy zamawiać pod sam koniec promocji.Ale coś czuję,że będzie ciężko.W skarbonce już świeci dno,a jeszcze tyle rzeczy do zrobienia,żeby jako tako mieszkać na początku.Jak znajdziesz chwilę napisz proszę jak mniej więcej wygląda ta promocja-płaci się za wszystkie sprzęty agd,a kwotę tego trzeciego "przelewają"(czy jak to tam powiedzieć) na ten bon rabatowy czy jak to się odbywa?U mnie też bodbyn kremowy wybrany i też myślałam o szarym,jednak klasyka wygrała.

Dokładnie tak, jak mówisz - płacisz za wszystko, a za co trzeci sprzęt AGD przelewają kasiorkę na kartę rabatową. Mi to w sumie pasuje, bo i tak muszę umywalkę, baterię i dwie szafki do łazienki, firanki i inne pierdołki w Ikei kupić.

U nas też juz fundusze się skończyły. Cieszę się, że mamy kupione wszystkie materiały do łazienki (wliczając w to fugi, kleje, kafle, sprzęt, armaturę itp), teraz tylko wysupłać na kafelkarza... :)

Ta dam, jeszcze wrzucam foteczki schodów, co prawda są jeszcze małe szczególiki (np. zaślepki), ale i tak jestem w nich zakochana :) :) :)

Dębowe, olejowane. Na górze będą do nich dochodzić w przyszłości dębowe olejowane deski, ale na razie jest szara wykładzina.

Mogę polecić naszego stolarza, baaaaaaaaaardzo solidny, świetnie trzyma się terminów, bardzo rzetelny, sympatyczny i uczciwy człowiek. Jak się umawia na poniedziałek na 12, to przyjeżdża o 12.

schody1.jpg

schody2.jpg

schody3.jpg

schody4.jpg

Podeślę dzisiaj namiary, do Gdańska chyba też dojeżdża :)

Dzięki za miłe słowa, nam tez bardzo się podoba, ale jednocześnie bardzo nam brakuje dekoracji, poduszek, tkanin, firanek itp, żeby dom zaczął żyć swoim życiem :)

Batoniks, a nie chcesz już teraz kupić jakiegoś AGD do kuchni :)? Ja wciąż szukam kogoś do spółki do promocji ikeowskiej :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam w Twoim dzienniku, gratuluję domku i kibicuje wykańczaniu go.

Wiem co to znaczy mieszkać i wykańczać się bo u nas tak samo.

I kafle w korytarzu i kuchni

Kasiu te płytki to Paradyż Thorno Blanco 21,5x98,5??

Możesz mi podpowiedzieć jak się kładły?? Bo po przeczytaniu wątku o płytkach drewnopodobnych mam mętlik w głowie (które proste, które łódeczkowate), a mnie ten kolor strasznie pasuje i takie chcę u siebie.

Kasiu znowu wpadam jak po ogień i się zachwycam. Ale piękne schody i piec no i kuchnia-jakże mogłabym jej nie pochwalić. Ciesze się, że Wy się tak cieszycie! Domek jest cudowny, jak z bajki! jak tak patrzę (i zazdroszczę) to z chęcią bym coś u siebie zmieniła... pozdrawiam Was serdecznie!

Batoniks, nie pamiętam, który numer, chyba z końcówką 02 (jakbyś była zainteresowana, to mogę sprawdzić) z Fluggera. Farby naprawdę rewelacyjne i świetnie się zmywają!

A blat mamy 2,8 cm (Hammarp, dębowy). Ale trzeba go porządnie zaolejować, już widzę, że przy moim zamaszystym zmywaniu i gotowaniu trzeba będzie go dość często olejować.

Dzięki, Pusia!

Tak, to Paradyż Thorno Bianco. Kładły się dość dobrze, chociaż są miejsca, gdzie rzeczywiście widać to łódkowanie (podobno występuje przy każdych płytkach tego formatu). Nie jest to wielka różnica i sprytny kafelkarz jakoś temu zaradzi fugą, ale jak się przejedzie ręką to czuć, że powierzchnia nie jest idealnie równa. Ale czuć to dosłownie w 2-3 miejscach na 24m2 położonych płytek, więc nie jest tak źle! Kolorek jest bardzo fajny, są bardzo praktyczne dzięki sękom.

Marta, dzięki :) :) Nam też coraz bardziej się podoba! Wrzucę za kilka dni nowe fotki kuchni, jest coraz piękniejsza - doszły brakujące fronty, zlew, płyta, uchwyty (moje dzieci mówią: Klameczki :)). Wszystko już podłączone i gotowe do użytkowania. Póki co rozpracowuję płytę indukcyjną, bo zawsze na gazówce gotowałam.

Jeszcze cokoły i listwy wykończeniowe. No i szukam aktywnie jakiejś fajnej półeczki. Nie mamy okapu, więc na ścianie nad płytą chciałabym powiesić jakąś klimatyczną półkę. Myślałam o tej ikeowskiej Stenstorp, ale chyba poszukam czegoś innego, bardziej wyróżniającego się. No i na razie zrezygnowaliśmy z kupowania wyspy. Dzieci są jeszcze małe, na te krzesła do wyspy musiałyby się wspinać, więc zostanie tam zwykły stół i 4 krzesła. Już się przyzwyczaiłam i jest wygodnie :)

Numer do stolarza: Pan Witek - 602 855 143, naprawdę polecam :-)

Marta, a ja zazdroszczę, gdy zaglądam do Ciebie, Twój dom ma prawdziwą duszę, tchnęłaś w niego życie swoją kreatywnością. U nas tego jeszcze nie ma, ale i na to przyjdzie czas.

Teraz łazienka na tapecie - coś nie mamy do niej szczęścia. Pierwszy kafelkarz nagle zażyczył sobie 6000 zl za robociznę, drugi 2000 zł i umówił sie z nami na grudzień, dzwonię do niego kilka dni temu a on mówi, że niestety zostaje w Niemczech, ma tam tyle roboty, że do Polski wraca tylko na 3 dni na Święta. Trzeci uzgodnił z nami kwotę 2500 zł i ma wejść do łazienki pod koniec grudnia/na początku stycznia. Bardzo mi zależy, żeby zaczął jeszcze w grudniu, bo robimy Sylwestra w domu, będzie sporo znajomych z dziećmi, a potem 3. stycznia będzie u nas huczna 30stka męża. Wypadałoby mieć łazienkę do tego czasu...

Do łazienki już mamy praktycznie wszystko- kafle, fugi, kleje, wanne, brodzik, baterie, deszczownice, szafke, lustro, umywalke, wc itp. Musimy jedynie kupic silikony i folie w plynie itp. Mam nadzieje, ze nie zrujnuje nas to finansowo, bo budzet jest juz wyjatkowo napiety!

Trzymajcie kciuki :-)

stenstorp.JPG

Dzięki, Pusia!

Tak, to Paradyż Thorno Bianco. Kładły się dość dobrze, chociaż są miejsca, gdzie rzeczywiście widać to łódkowanie (podobno występuje przy każdych płytkach tego formatu). Nie jest to wielka różnica i sprytny kafelkarz jakoś temu zaradzi fugą, ale jak się przejedzie ręką to czuć, że powierzchnia nie jest idealnie równa. Ale czuć to dosłownie w 2-3 miejscach na 24m2 położonych płytek, więc nie jest tak źle! Kolorek jest bardzo fajny, są bardzo praktyczne dzięki sękom.

Dzięki serdeczne.

Kibicuje dalej Waszej wykończeniówce :D

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Witam Was :) pięknie urządzacie Maję :) my też jesteśmy z mężem na etapie budowy, ale nam niestety jeszcze daleko do urządzania :rolleyes: dopiero przyszły pustaki i jak pogoda dopisze, zacznie się murowanie. Mąż buduje sam, z pomocą rodzinną :) Muszę Ci powiedzieć, że masz wspaniały gust co do mebli i wystroju. Śmiałam się do męża, że wszystko tj. meble kuchenne, kafelki w łazience wybierasz takie jak i mi się podobają. Świetnie! Przy okazji mogę zobaczyć jak wygląda to wszystko w rzeczywistości. Czekam na kolejne piękne zdjęcia, Gratuluję i zapraszam do siebie w odwiedziny na stronę :) Powodzenia.

Sylwia, też budujecie Maję :)? Jak macie ochotę i czas, to serdecznie do nas zapraszamy (niedaleko Wejherowa), możecie na żywo zobaczyć, jakie zmiany warto dokonać w projekcie na etapie budowy.

Jutro zamieszczę fotki łazienki górnej (dorobiła się szafki, umywalki, lustra i koloru na co niektórych ścianach) i toalety na dole (jeszcze niedokończonej, ale co nieco już widać). Wciąż czekamy na drzwi - jeszcze nie mamy ani jednych drzwi wewnętrznych w domu :) Jak się uda, to w tym miesiącu jako pierwsze zawitają u nas drzwi do toalety.

W kuchni brakuje też jeszcze kilku elementów, od 3 miesięcy proszę męża o przykręcenie listew ozdobnych do mebli.

Zaliczyliśmy "małą" wpadkę z blatem drewnianym olejowanym- nie wiedziałam, że olej wchodzi w reakcję z metalowymi przedmiotami i na blacie leżała blacha po cieście, zostawiła okropne czarne ślady. Na szczęście udało się to zeszlifować, ale byłam załamana na początku...

Teraz jest fajny czas, pora na wyszukiwanie dekoracji, fundusze są niewielkie, ale pomału już zaczynam kompletować ozdoby do domu. Intensywnie też poszukuję tapety do kuchni. Niedługo będę zamawiać u stolarza (gorąco go polecam, robi cuda z drewna! to taki artysta-stolarz) szafeczkę do kuchni na ścianę - chcę do naszej kuchni dodać nieco koloru, chyba będzie miętowa. Na pewno zamieszczę fotki :)