Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Wentylacja] Przeróbka drzwi łazienkowych z tulei na kratkę

yarecky2

Recommended Posts

Mam zadanie i czekam bardzo na pomoc :)

Dane wejściowe:

Drzwi łazienkowe z 5 tulejami wentylacyjnymi nie spełniające Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 roku § 79 p.1 (Dz. U. Nr 75 poz. 690 z 2002 r.) cytuję: "Drzwi do łazienki [...] powinny [...] mieć [...] w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza."

K4.jpg

Dane wyjściowe:

Drzwi łazienkowe spełniające w/w przepisy.

Ograniczenia, żeby nie było za łatwo:

- nie wchodzi w grę podcięcie w środkowej części drzwi ani po całej szerokości.

- w zasadzie więc w grę wchodzi tylko kratka plastikowa - są inne rozwiązania?.

- kratka musi być w kolorze wenge tudzież ciemny brąz.

- w handlu znajdują się (chyba?) tylko kratki, których szerokość zewnętrzna wynosi 46cm (patrz niżej)

- od lewego skraju lewej tulei do prawego skraju prawej tulei jest 50cm

- ergo nie da się zamocować estetycznie kratki ponieważ swoim rozmiarem nie obejmuje wszystkich tulei - musi pozostać jedna tuleja + kratka - sposób nie do zaakceptowania.

- sprawdziłem poniższe rodzaje kratek, żadna ze względu na wymiar (za mały) się nie nadaje.

- wolałbym uniknąć rozwiązania polegającego na wmontowaniu węższej kratki niż wspomniane 46cm (są takie) i pozostawieniu po bokach 2 tulei.

K1.jpg

K3.jpg

K2.jpg

Na pewno wielu w Was przez to przeszło jednak nie znalazłem nigdzie rozwiązania.

Czekam na propozycje i pozdrawiam :)