Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odpowiedzialny wybór

Recommended Posts

Kupujac okna inwestor ponosi koszt równy około 10 % wszystkich kosztów budowy całego domu.Jednak często "oszczędza "niewielkie pieniadze na pomocy technicznej w zakupie i doradztwie kierownika budowy.A jest on jedyną osobą , która może ustrzec inwestora przed błędem, pominieciem istotnych kwestii i w konsekwencji nie udanym zakupem.Wybierając okna inwestor wybiera kolor, kształt profili itp.Są to parametry ważne ,ale nie jedyne. Inwestor kupując okna najlepsze , o parametrze U = 0,8 płacąc za nie wiele pieniedzy ,nie interesuje się jak będą one zamontowane i są one montowane tylko na piankę. Nasuwa się pytanie po co było było kupować " najdroższe " okna i " najtańszy " montaż.

Uważam ,że warto nie robić pozornych oszczędności , warto skorzystać z wiedzy kierownika budowy wspomoże on inwestora w zakupie stolarki kompletnej zwłaściwym dla danego domu i okna montażem.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasuwa się pytanie po co było było kupować " najdroższe " okna i " najtańszy " montaż.

Uważam ,że warto nie robić pozornych oszczędności , warto skorzystać z wiedzy kierownika budowy wspomoże on inwestora w zakupie stolarki kompletnej zwłaściwym dla danego domu i okna montażem.

Kierownik budowy... - a kto go widział? :-)

• 1 month później...
Istnieje jeszcze jedna alternatywa, drogie okna jak Schuco z HP i drogi montaż tzw. warstwowy Do tego trzeci bardzo istotny czynnik jak firma montująca okna. Takie kryteria spełnia firma z Ksawerowa, w której pracuje fantastyczny fachowiec. Próbuje mi ona zamontować okno 3 miesiące ( słownie trzy ) Podziwiajcie powalający na kolana efekt jego pracy i wieloletniego doświadczenia firmy Debastor z Ksawerowa w montażu okien. Szczerze wszystkim polecam.

DSCN0415.jpg

DSCN0382.JPG

DSCN0431.jpg

DSCN0435.jpg

DSCN0405.JPG

Edytowane przez Semper_Idem

Rozumiem ,że to żart. Z pięciu zdjęć trzy są czytelne widać na nich nastepujące błędy, świadczące o niewiedzy o tym na czym polega montaż z użyciem taśm (foli ) . Po pierwsze taśmy mogą być naklejone tylko na gładką najlepiej zaimpregnowaną powierzchnię, na zdjeciu widać nie skuty tynk silikatowy " baranek " do któregonie nie da rady taśmay szczelnie przykleić.Po drugie na zdjęciu widać porwaną na rogu taśmę . Po trzecie taśma na narożu okna jest nie sklejona. Po czwarte taśma wewnętrzna i zewnętrzna jest w takim samym kolorze " białym " co by świadczyło że jest to w obu przypadkach taśma zewnętrzna ( chyba ,że jest to droższa taśma dwufunkcyjna- biała z elementami koloru czarnego- ale tego nie widzę ).Najczęściej używana taśma ( folia ) wewnętrzna paroszczelna jest w kolorze " czerwonym ". Zdjęcia 2 i 5 są mało czytelne , ale z tego co widać szczeliny między oknem , a ścianą są za duże ( ale na podstawie tych zdjęć nie można co do tego pewności ).

Jeżeli chcesz nawiązać kontakt z montażystą , który potrafi właściwie wykonać montaż odwiedź stronę http://www.montaze.info.pl ( jest tam też opis i filn z montażem warstwowym z użyciem taśm )

Zastanawiam się czy przed montowaniem okna -ściana z maxa, nie zrobić większego otworu okiennego i obłożyć tego otworu okiennego 5-10 cm warstwą betonu komórkowego i dopiero montować okno. Czy takie zamontowanie okna będzie miało korzystny wpływ na niższe straty ciepła?

Pozdrawiam Jan

Prawdopodobnie nie - wyższą izolacyjność cieplną ma pianka montażowa, a najsłabszym punktem tej przegrody będą zapewne ramy okien. Więc najbardziej istotne jest wykonanie węgarka z materiału ociepleniowego, nachodzącego na ramy okna. O warunkach cieplno-wilgotnościowych w montażach przeczytasz na stronie Zrzeszenia. Polecam.

• 2 months później...

Witam ponownie, wyszukałem gdzieś w sieci coś takiego

http://www.aluplast.com.pl/profiokno/artykuly/1.09/Okna_w_budynku_prawie_pasywnym.pdf

na rys. nr 5 jest montaż okna w otworze z dodatkową warstwą ocieplenia montaż okna w budynku „prawie pasywnym”, zastanawiam się nad takim montażem okien, gdyż montaż w warstwie ocieplenia na specjalnych uchwytach to kwota około 8000zł, natomiast montaż w budynku prawie pasywnym byłby około trzy razy tańszy.

Może ktoś mógłby mi wytłumaczyć -najlepiej na liczbach, że zastosowanie droższego systemowego montażu jest bardziej opłacalne?

Może ktoś mógłby mi wytłumaczyć -najlepiej na liczbach, że zastosowanie droższego systemowego montażu jest bardziej opłacalne?

Chyba nie, bo droższy system (np.JB-D) nie jest "bardziej opłacalny", a jedynie bardziej wygodny do wyregulowania pozycji okna. Do zacytowanego przez ciebie montażu "prawie pasywnego" można mieć zastrzeżenia jeśli chodzi o stabilność mocowania w murze - tam odległość między ościeżnicą a murem wynosi min. 8 cm - siły wiatru prostopadle działajace na okno muszą być przeniesione za pomocą tych "specjalnych" łączników na mur. Czy będą przeniesione bez szkody dla stabilności okna? To własnie może budzić wątpliwości..

Tańszym sposobem osadzenia okna w warstwie izolacji jest podpora drewniana mocowana do muru - koszt takiej podpory to ok. 20 zł plus dyble. To rozwiązanie jest zapewne bardziej "opłacalne", ale trudniej jest przy nim wyregulować okno. pzdr

http://www.aluplast.com.pl/profiokno/artykuly/1.09/Okna_w_budynku_prawie_pasywnym.pdf

na rys. nr 5 jest montaż okna w otworze z dodatkową warstwą ocieplenia montaż okna w budynku „prawie pasywnym”,

Jak W reklamie " prawie ...". Na rys 5. jest pokazany montaż , króry tak na prawdę ,niewiele różni się od tradycyjnego montażu w ścianie dwuwarstwowej i jest zasadniczo różny od motażu w warstwie ocieplenia. Upraszczając miożna powiedzieć ,że jeżeli pomiedzy ścianą nośną a ościeżnicą okna przestrzeń wypełnimy pianką dając większe luzy np 3 cm., a zamiast tynku , czy płyty k-g zastosujemy np styrodur o gr,4 cm. to uzyskujemy ten sam efekt jak na rysunku w nieco tańszy sposób, ale ciągle nie jest to montaż w warstwie ocieplenia.

Moim zdaniem montaż okna w budynku „prawie pasywnym” różni się i to w znaczący sposób od tradycyjnego montażu, gdyż ościeżnica nie ma kontaktu z "ciepłym" murem i są wyeliminowane mostki cieplne -jeśli się mylę to proszę o jakieś uzasadnienie.

Mam jeszcze pytanie odnośnie zastosowania belki podpierającej z drewna, czy nie ma problemu z wilgocią w takim rozwiązaniu (ocieplenie styropianem) i czy byłoby to lepsze rozwiązanie niż montaż okna w budynku „prawie pasywnym”?

Moim zdaniem montaż okna w budynku „prawie pasywnym” różni się i to w znaczący sposób od tradycyjnego montażu, gdyż ościeżnica nie ma kontaktu z "ciepłym" murem i są wyeliminowane mostki cieplne -jeśli się mylę to proszę o jakieś uzasadnienie.”

W każdym montażu, gdzie pianka poliuretanowa tworzy warstwę izolacji cieplnej rama okienna nie ma kontaktu z murem. W tym przypadku warstwa izolacyjna jest po prostu grubsza (lepiej izoluje mur). Nadal jednak punktem newralgicznym tego połączenia bedzie szczelina wypełniona pianką.

Mam jeszcze pytanie odnośnie zastosowania belki podpierającej z drewna, czy nie ma problemu z wilgocią w takim rozwiązaniu (ocieplenie styropianem) i czy byłoby to lepsze rozwiązanie niż montaż okna w budynku „prawie pasywnym”?

Rozwiązanie to jest od lat stosowane w budownictwie pasywnym. Belka podporowa jest oczywiście odpowiednio zaimpregnowana i zabezpieczona przed wilgocią. A każde rozwiązanie wyrównujące izotermy tzn. pozycjonujące okno w warstwie ocieplenia muru jest dobre. Przyznam, że nie widziałem przebiegu izoterm w wariancie "prawie pasywnym", stąd trudno jest mi to porównać. Podejrzewam, że jeżeli odbiega, to nieznacznie.

No właśnie ja też nigdzie nie znalazłem przebiegu izoterm w wariancie "prawie pasywnym", ale chyba w końcu wiem o co chodzi z wysunięciem okna poza mur (pomógł mi w tym ten artykuł -http://www.abc-izolacje.pl/index2.php?site=art&id=213), trochę nie w temacie ale warto chyba się zastanowić nad grubszym (lub o lepszych parametrach) ociepleniem narożników ścian.

No i chyba będę musiał dowiedzieć się więcej o podporach drewnianych i ile trzeba wysunąć okno przy grubości styropianu 20cm, aby wszystko było poprawnie.

Dzięki za cierpliwość i liczę na dalsze rady, które pozwolą mi wybudować dom z jak najmniejszą ilością błędów. Pozdrawiam

To żaden żart Pamiętajcie, że cała Łódź i okolice zamawiają okna w firmie Debastor. Tylko ta firma zapewnia profesjonalny montaż okien Schuco z HP z opracowanym przez siebie autorskim sposobem pomiaru i montażu.właśnie otrzymałem pismo od firmy, w którym czytam, że moje okno jest prawidłowo zamontowane i wszystko jest tip-top. Teraz już nie wiem czy ja jestem kosmitą czy guru firmy Debastor, dla którego "okno pracuje w jedną stronę" ? Proszę o wasze opinie.

S1051422.JPG

DSCN0573.jpg

DSCN0558.jpg

DSCN0400.jpg

DSCN0813.jpg

Edytowane przez Semper_Idem

To żaden żart Pamiętajcie, że cała Łódź i okolice zamawiają okna w firmie Debastor. Tylko ta firma zapewnia profesjonalny montaż okien Schuco z HekaPlast z opracowanym przez siebie autorskim sposobem pomiaru i montażu.właśnie otrzymałem pismo od firmy, w którym czytam, że moje okno jest prawidłowo zamontowane i wszystko jest tip-top. Teraz już nie wiem czy ja jestem kosmitą czy guru firmy Debastor, dla którego "okno pracuje w jedną stronę" ? Proszę o wasze opinie.

z tym sie nie zgodze bo teren łodzi równie sprawnie jak i nie bardziej zaopatruje w okna tego samego producenta firma mróz.

• 2 weeks później...
A mozna by zamieścić zdjęcie całego okna, tak żeby zorientowac się w "geografii" tych szczelin?
Spróbuję, ale cały urok i piękno tego montażu można podziwiać tylko z bliska. Tylko wtedy widać cały "geniusz" debastora pod wodzą guru tej firmy Markiem P. To jedyny człowiek w tym kraju, który potrafi okno wymierzyć pod ... Mam okno Jeziorka z firmy Mróz, żadna rewelacja. Tym bardziej, że panowie przyszli,zamontowali i poszli. Z debastorem bujam się ósmy miesiąc, a to już się liczy. :wiggle:

z tym sie nie zgodze bo teren łodzi równie sprawnie jak i nie bardziej zaopatruje w okna tego samego producenta firma mróz.

Możesz się nie zgadzać widać, że się nie znasz. Cała Łódź i okolice montują okna w firmie Debastor z Ksawerowa. Wprawdzie pracownicy w/w firmy nie wiedzą, która stroną przyklejać taśmy i folie do ościeżnicy, ale chłopaki szybko się uczą, trzeba tylko dać im szansę.