Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Merten Trancent żle działa , dlaczego ???

Recommended Posts

Witam

oj dawno mnie tu nie było

ale do rzeczy ...

mam włącznik taki : ( lubię ciszę i dotykowy jest cichszy od kilkających )

http://www.dobregniazdka.pl/uploads/assortment_images/thumbs/a-524-385.jpg

ma podwójną płytkę sterującą czyli taką :

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRW7PsI5xQail9G2IZGZWQxj1Dm0EzkzTPH962gcp_wNaQZHLR-8w

zawiaduje i oświetleniem halogenowym ( 6 szt ) + oświetleniem nad lustrem- zapalają się razem po nacisnięciu góry płytki ) i wentylatorem w łazience ( jak dotykam dołu płytki ) .

Płytka szklana jest jakby podzielona na pół ale poziomo i tak odpowiednio jest płytka sterująca elektroniczna )

Do tej pory ( 5 lat ) wszystko było ok ale teraz tak nie jest , włącza się oświetlenie normalnie ( dotykam góry płytki ) ale naciskając jeszcze raz aby je wyłączyć załącza się wentylator a oświetlenie nie gaśnie , dopiero muszę kilka razy dotykać górę i dół aby wyłączyć wszystko ..

Na górze w drugiej łazience mam identyczny system , pomyślałam że pewnie płytka sterująca jest uszkodzona i dlatego tak się dzieje ...przyniosłam tę z góry ( tam jest ok! ) ...otóż nie ..po zamianie jest identycznie !!! i właśnie to jest DZIWNE

Tyle czasu było dobrze , nikt nie zamieniał kabli ani nic takiego , jakim sposobem mogło to się zmienić ???

Rozkręciałam i wyjęłam gniazdo z kablami , jest podłączonych 5 szt : na górze zielono- zółty ( osobno ) ,obok granatowy + szary ( razem ) , na dole brązowy ( osobno ) i czarny ( osobno , na tym jest napięcie) .

Co się stało ? dlaczego tak jest ? dlaczego nie było żle od początku ? , dlaczego jest na jednym kablu napięcie skoro są jakby dwa układy: oświetlenie ( górne i boczne ) i wentylator ?

Nie jestem fachowcem niestety , owszem umiem podłaczyć zwykłe gniazdko czy oświetlenie górne jak mam wyprowadzone kable ale tutaj ....jestem bardzo zielona a chciałabym zrozumieć dlaczego tak ?

Czy zechce Ktoś mi wytłumaczyć jak laikowi ? ...... i proszę się nie dziwić , lubię takie tamaty :)

elektryka wzywam wtedy gdy rzeczywiście nie umiem sobie poradzić z problemem i wyczerpię wszystkie możliwości sama ( do byle czego nie mam w zwyczaju )

wracając do tematu nie wzięłam pod uwagę jednej sprawy, zamieniłam płytkę elektroczniczną ale samą bez gniazda :( bo to 2 osobne sprawy w tym systemie ale jakoś hm nie pomyślałam :( coś tam się pewnie popsuło i żle załącza ) mogę zamienić i gniazdo z tym co mam ale raczej kupię nowe i nie będę się bawić . Stawiam na to .

dziękuję za pomoc i dobre rady :) i przepraszam, zareagowałam impulsywnie, zawsze 10 razy należy pomyśleć a później dopiero prosić ew. o pomoc ...