lilka.w 19.09.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Bardzo proszę o poradę - planuję wybrukować granitem opaskę wokół domu .Jakiej powinna być szerokości? Czy 50 cm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 20.09.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 skąd ktoś ma wiedzieć czy Tobie 50 cm wystarczy ? po co robisz tę opaskę ? zabezpieczenie przed wodą opadową czy chcesz tamtędy przejść czy przejechać taczką czy też robisz tak bo inni mają ?ja zrobię sobie trochę szerzej, bo przy 50 cm obcierałbym ramieniem o ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 21.09.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Żeby chodzić po opasce w koło domu musi ona mieć minimum 80 cm. Wygodnie jest gdy ma 100 - 150 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matskocz 03.10.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 wstrzelilem sie w sam srodek (prawie) - 120cm, taka mam dookola domu w kostce i jest nie za mala, nie za duza - w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEK99 13.11.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 A ja mam na 4 rzędy kostki nostalit i dla mnie wystarcza nie zamierzam tamtędy chodzić ani niczym jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.11.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Mamy 1m, właśnie względy tego, że jeżdżę taczką, czy noszę drewno w koszu były powodem takiego rozwiązania. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 14.11.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Wokół domu 60 cm, natomiast koło garażu, za którym jest drewutnia ponad metr, właśnie ze względu na dojazd taczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 16.11.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 A robił ktoś zamiast kostki żwirek gruby, ograniczony krawężnikiem? Widziałem kiedyś coś takiego u kogoś i chyba tak zrobię u siebie, dla ozdoby, nie do chodzenia oczywiście. Mam nawet ładny szary żwirek. Tylko zastanawiam się jak to się robi? Jaka gruba warstwa żwiru i co pod spodem? Myślałem żeby piaskiem wysypać po dnim z 5-10cm na to jakąś geowłókninę i dopiero żwirek żeby się nie mieszał z piaskiem/ziemią. Tak z 50 cm wokół domu. Moż ektoś zna jakieś wady/zalety/problemy takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 16.11.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Pomysł też niezły. Gruboś warstwy zależy od grubości kamyczka użytego do tego. Po prostu na drobniejszym kamieniu może być cieniej, na grubszym - grubiej. Z wad widzę dwie poważne: nie da się chodzić, i może się okazać, że będziesz musiał liście i trawę czy śmieci zbierać by nie zrobił się gnój. W najgorszym razie dwa razy w roku Rundapem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 16.11.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) Smakor, ja mam taką żwirową opaskę, o której piszesz (w mojej galerii, ostatnio dodane zdjęcia). Wprawdzie to nie żwir, ale drobne kamienie. Leżą na geowłókninie, a ta z kolei leży na piasku, którym przysypana jest rura drenażowa. Zalety:- padający deszcz nie odbija się od gruntu i nie brudzi ścian (chociaż i tak mam ciemny cokół) Wady:- trzeba ręcznie usuwać opadłe liście. Edytowane 16 Listopada 2011 przez Margoth* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg1955 25.11.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Jeśli drobne kamienie na opaskę, to proponuję unieruchomienie ich specjalna zaprawą bezcementową. Zapewnia ona jednocześnie higroskopijność. Łatwo jest też usuwać liście, bo kamienie są nieruchome i nic na tym nie rośnie, a kolor kamienia pozostaje czysty i bez zmian. Mogę przesłać więcej informacji na maila. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts