Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka szerokość opaski wokół domu?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
A robił ktoś zamiast kostki żwirek gruby, ograniczony krawężnikiem? Widziałem kiedyś coś takiego u kogoś i chyba tak zrobię u siebie, dla ozdoby, nie do chodzenia oczywiście. Mam nawet ładny szary żwirek. Tylko zastanawiam się jak to się robi? Jaka gruba warstwa żwiru i co pod spodem? Myślałem żeby piaskiem wysypać po dnim z 5-10cm na to jakąś geowłókninę i dopiero żwirek żeby się nie mieszał z piaskiem/ziemią. Tak z 50 cm wokół domu. Moż ektoś zna jakieś wady/zalety/problemy takiego rozwiązania?

Pomysł też niezły. Gruboś warstwy zależy od grubości kamyczka użytego do tego. Po prostu na drobniejszym kamieniu może być cieniej, na grubszym - grubiej. Z wad widzę dwie poważne: nie da się chodzić, i może się okazać, że będziesz musiał liście i trawę czy śmieci zbierać by nie zrobił się gnój. W najgorszym razie dwa razy w roku Rundapem...

Smakor, ja mam taką żwirową opaskę, o której piszesz (w mojej galerii, ostatnio dodane zdjęcia). Wprawdzie to nie żwir, ale drobne kamienie. Leżą na geowłókninie, a ta z kolei leży na piasku, którym przysypana jest rura drenażowa.

Zalety:

- padający deszcz nie odbija się od gruntu i nie brudzi ścian (chociaż i tak mam ciemny cokół)

Wady:

- trzeba ręcznie usuwać opadłe liście.

Edytowane przez Margoth*

• 2 weeks później...
Jeśli drobne kamienie na opaskę, to proponuję unieruchomienie ich specjalna zaprawą bezcementową. Zapewnia ona jednocześnie higroskopijność. Łatwo jest też usuwać liście, bo kamienie są nieruchome i nic na tym nie rośnie, a kolor kamienia pozostaje czysty i bez zmian. Mogę przesłać więcej informacji na maila. [email protected]