Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rury na pod?ogówke

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Angrafran

Stosuję rolowaną płytę styropianową pokrytą folią aluminiową z lastrem - podziałka co 5 cm. Grubość płyty 30 lub 50mm.

Natomiast pod płytę systemową układam styropian FS-20 zależnie od tego gdzie ma być ułożone ogrzewanie. Jeśli na gruncie to FS-20 gr. 50mm, jeśli nad pomieszczeniem ogrzewanym to płyta systemowa 30 lub 50mm.

W wykonaniu podłoża pod ogrzewanie podłogowe jest również kilka sposobów. Ja wybrałem ten. Natomiast mój kolega wykonuje tylko na styropianie FS-20

Do mocowania rur używam dwóch sposobów:

1. Szyna montażowa.

2. Spinki.

Instalację wykonuję z rur warstwowych.

Zmieszanie wody na ogrzewanie podłogowe można wykonać na kilka sposobów.

1. Mieszacz, siłownik i automatyka sterująca kotłowa.

2. Zawór mieszający termostatyczny. Nie potrzebna automatyka.

3. Zestaw do ogrzewania podłogowego RTL. Możliwość do 160m2

4. Zawór RTL, Multibox, Unibox do 15m2

Wybór sposobu w jaki ma być zmieszana woda na ogrzewanie podłogowe należy traktować indywidualnie. Rozmowa instalalatora z klientem i projektantem.

Co do rur Diamont.

Przed chwilą wróciłem od klienta, po naprawie (rocznej instalacji wody z rur i kształtek Diamond). Nie ja wykonywałem instalacje.

Powiem krótko rura i kształtki to g..... kupione w Markecie.

Nie uwierzycie jak wyglądała rozwarstwiona rura pex-al-pex, o kształtce szkoda pisać.

No i brawo .Tego właśnie oczekiwałem (ADAMOS48).Ktoś kto mówi że to jest g... i napisze dlaczego!

Bo chyba po to jest to forum.Ludzi nie interesuje coś czego nie można zobaczyć/sprawdzić gołym okiem tylko sprawdzone konkrety.

I instalator właśnie to zrobił.

A ja dorzucę coś z ostatniej chwili :znajomy kupił baterie diamonda i...po zamontowaniu okazało sie że wszystkie ciekną przy śrubunku.

Przyczyna był zbyt krótki gwint tzw.grzybka co powodowało słabe uszczelnienie a wskutek mocniejszego dokręcenia w/w urywanie ich.

Dystrybutor wymienił wszystko bez dwóch zdań(felerna partia) ,ale... takie niemiłe doświadczenia zostają na długo w pamięci.Tak ,że warto żeby producenci wzięli sobie takie drobiazgi do serca na przyszłość ,bo w końcu pójdą z torbami.

PS grzejniki diamonda bez zmian -dalej bez uwag.

Powodzonka

"Niewierny Tomasz"

Jak mogę Ci udowodnić sprawy o których pisałem Z racji wykonywanej pracy mam kontakt codziennie z dużą grupą instalatorów więc rozmawiamy na wszystkie tematy włącznie o jakości towarów. Moja opinia ukształtowała się na 12 letnich opiniach ludzi z branży.Można mi wierzyć jak i nie .

No i właśnie o to chodziło.A zamiast tego przeczytałem bajery o ołowiu i in.

A chodzi o opinie. Jak będę miał dobre czy tez złe to sie nimi podzielę.

Serdeczne pozdrowionka.

"Niewierny"

Więc możliwości do podłogi są 3

1 miedż 15 w powłoce pvc za 9zł brutto dla bogatych i do przemyślenia dla ludzi z kotłami na paliwa stałe i 2 pex-al 3 wartwowy z wkładką aluminiową za 2.65 US METRIX .dopuszczalne na paliwa stałe z dobrą automatyką

3 pex sieciowany 3.2zł purmowski.Wybór należy do was.

Jeżeli mał bym sugerować to wariant 2 tani i w miarę dobry bez mwzględu na markę bo są porównywalne.Adam

Więc możliwości do podłogi są 3

1 miedż 15 w powłoce pvc za 9zł brutto dla bogatych i do przemyślenia dla ludzi z kotłami na paliwa stałe i 2 pex-al 3 wartwowy z wkładką aluminiową za 2.65 US METRIX .dopuszczalne na paliwa stałe z dobrą automatyką

3 pex sieciowany 3.2zł purmowski.Wybór należy do was.

Jeżeli mał bym sugerować to wariant 2 tani i w miarę dobry bez mwzględu na markę bo są porównywalne.Adam

Witaj Adamos48.

Ja mam metrixa po 2.20.One mają troszkę gorsze właściwości(opisowe) niz inne (przy 95 st C 6 bar) ale sądzę ,że przy układzie otwartym lub zamkniętym (ok.1,2-2 bar) bez problemu wytrzymają.Nistety btrak mi hjeszcze doswiadczenia (opini) klientów ale sądzę że będzie ok.